• Hormonālo spirālīti – JĀ vai NĒ?

    Indra Ozoliņa
    17. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Uz septiņiem biežākajiem jautājumiem par hormonālo spirāli, atbild Dr.med. Jana Žodžika, ginekoloģe Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ginekoloģijas klīnikā, Medicīnas centrā ARS, Matules un Melkas ginekoloģijas privātklīnikā.

         1. Kam hormonālā spirāle ir vispiemērotākais izsargāšanas variants?

    Visām sievietēm, kas neplāno grūtniecību, jo tā ir 99 procentus droša kontracepcijas metode. Der jebkurā vecumā, arī nedzemdējušām meitenēm, jo spirāles ir dažāda izmēra. Taču noteikti to iesaku, kad ir stipras, ilgas un neregulāras mēnešreizes. Tā var izvairīties no dzelzs deficīta un mazasinības – novērots, ka spirāles lietotājām samazinās menstruālo asiņu daudzums un ap 20 procentos gadījumu mēnešreizes pat izzūd. Tas ir ārkārtīgi būtiski. Jāsaprot, ja trūkst dzelzs, organisms pastāvīgi ir skābekļa badā – āda, kauli, mati, sirds, plaušas, smadzenes – cieš viss organisms…

    No stipras menstruālās asiņošanas spirāle pasargā, padarot dzemdes dobuma gļotādu nejutīgu pret olnīcu hormoniem, taču tas nenozīmē, ka tiek ietekmēta hormonālā sistēma un olnīcu darbība. Par to nav jāsatraucas, jo ovulācija saglabājas – olnīcās veidojas un nobriest olšūna. Lielākoties menstruācijas notiek regulāri, tikai mazākā apjomā.

    Spirāle ir izvēles metode sievietēm, kurām ir paaugstināts dzemdes gļotādas jeb endometrija vēža risks, kas palielinās pēc 40 gadu vecuma, ja ir policistisku olnīcu sindroms, aptaukošanās vai ģimenē kādam asinsradiniekam bijušas onkoloģiskas slimības.

    Hormonālajai spirālei, salīdzinot ar pārējo hormonālo kontracepciju, ir iespējami mazākie lietošanas riski. Pirmkārt, tāpēc, ka tā satur tikai progestīnus un līdz ar to nerada trombozes. Hormoni kopējā asinsritē nokļūst ļoti niecīgā daudzumā. Pārsvarā tie darbojas lokāli dzemdes dobumā.

    Tā ir labākā izvēle, barojot mazuli ar krūti, kad nedrīkst lietot kombinētos hormonālos preparātus. Un vēl tā ir lielisks variants sievietēm, kuras vēlas taupīt naudu, jo ilgtermiņā spirāle izmaksā lētāk nekā hormonālās kontracepcijas tabletes un prezervatīvi.  

     

    2. Kā hormonālā spirāle spēj tik droši pasargāt no grūtniecības?

    Spirāle izmaina dzemdes dobuma gļotādu, lai tā nevarētu uzņemt apaugļoto olšūnu, bet papildu šim efektam progestīns, kas pastāvīgi izdalās no hormonālās spirāles, sabiezina dzemdes kakla gļotu korķi, tā apgrūtinot spermatozoīdu iekļūšanu tajā.

    Jebkura kontracepcijas preparāta efektivitāti mēra ar tā saukto Perla indeksu (grūtniecības gadījumi uz 100 sievietēm gada laikā). Tai ir divi veidi: ideālā lietošana, ko paredzējis ražotājs, un efektivitāte reālajā dzīvē, kas atkarīga no precīzas lietošanas. Piemēram, Perla indekss kombinētajām hormonālajām tabletēm ir 0,3, bet reāli, ņemot vērā lietošanas kļūdas, grūtniecība iestājas astoņām sievietēm. Savukārt hormonālajām spirālēm abi šie skaitļi ir 0,2.

    Tabletes var aizmirst iedzert, bet, ja spirāle ir ielikta, tā darbojas. Proti, hormonālās spirāles efektivitāte nav atkarīga no precīzas lietošanas. Tas ir liels šis metodes pluss.

    3. Ar ko hormonālās spirāles savstarpēji atšķiras?

    Ar firmu nosaukumu, izmēru, hormonu koncentrāciju un lietošanas ilgumu. Ņemot vērā, ka hormonālās spirāles tik un tā nav iespējams iegādāties bez ārsta receptes, atļaušos izstāstīt būtiskākās nianses par katru…  Tātad vislielāko hormonu devu –52 miligramus (izdala 20 mikrogramus diennaktī) progestīna levonorgestrela – satur Mirena un Levosert, kas ir 32×32 mm lielas. Fleree satur vismazāk – 13,5 miligramus (8 mikrogramus diennaktī) levonorgestrela – un ir arī mazāka izmēra –28×30 mm. Tā vairāk domāta jaunām, nedzemdējušām sievietēm. Savukārt spirāle Kyleena izdala 19,5 miligramus (15,3 mikrogramus diennaktī) levonorgestrela un ir 28×30 mm liela. Arī to var izmantot gados jaunas, nedzemdējušas sievietes.

    Spirāli Fleree ievieto dzemdē uz trim gadiem, Kyleena uz pieciem gadiem. Mirena kontracepcijas nolūkos lietojama sešus gadus, bet stipras menstruālās asiņošanas un endometrija hiperplāzijas ārstēšanai – piecus gadus. Arī Levosert paredzēta uz pieciem gadiem. Protams, nenotiks nekas slikts, ja hormonālo spirāli izņemsi dažas nedēļas vēlāk, bet nav zināms, cik ilgi vēl tā turpinās darboties. Pēc tam uzreiz var ievietot jaunu spirāli. Tas, ka organismam no spirāles jāļauj atpūsties, ir mīts.

    4. Vai hormonālajai spirālei ir arī kādi trūkumi un blaknes?

    Biežākais, ar ko jārēķinās, ir neregulāra ilgstoša asiņošana. Pirmos sešus mēnešus pēc spirāles ielikšanas 60 procentiem sieviešu neliela smērēšanās turpinās ilgāk nekā septiņas dienas. Nelielai daļai tā saglabājas pastāvīgi, taču nerada nekādus veselības traucējumus un riskus. Neliela smērēšanās nav iemesls, lai pārtrauktu lietot spirāli, it sevišķi, ja pirms tam ir bijušas stipras mēnešreizes.

    Pirmajā mēnesī var būt vēdera uzpūšanās un pilnuma sajūta. Retos gadījumos iespējami garastāvokļa traucējumi, ādas un asinsspiediena izmaiņas, galvassāpes un libido samazināšanās. Pašā sākumā, kad asinīs ir nedaudz augstāka progestīna koncentrācija, var veidoties olnīcu funkcionālās cistas, bet vēlāk tās parasti pazūd. Iespējams, tās būtu radušās arī bez spirāles. Katrā ziņā par to nav jāsatraucas.

    5. Vai spirāle var izkrist, izslīdēt no savas vietas?

    Tā notiek tikai divām sievietēm no simta, visbiežāk pirmajā pusgadā pēc ielikšanas. Ja asiņošana kļūst intensīvāka un jūtamas stipras sāpes, jāvēršas pie ginekologa, lai pārbaudītu vai spirāle nav mainījusi savu vietu. Bet izslīdēšana var notikt arī bez jebkādiem simptomiem. Tā nav saistīta ne ar fiziskām aktivitātēm, ne kaislīgu seksu, bet dažkārt tā var gadīties, ja ir dzemdes anatomiskas īpatnības vai, piemēram, miomas mezgli.

    Lai pārliecinātos, vai spirāle nav izkustējusies no savas vietas, sieviete pati var periodiski mēģināt makstī sataustīt diedziņus. Precīzāk, vai viss kārtībā, novērtē ginekologa apskatē un pilnībā apstiprina ultrasonogrāfijā.

     6. Ja spirāle nav pasargājusi no grūtniecības, vai tā var kaitēt gaidāmajam mazulim un ko darīt — spirāli atstāt vai izņemt?

    Grūtniecība ar hormonālo spirāli iestājas ļoti reti. Ja tas tomēr noticis, šāda grūtniecība ir pakļauta lielākam neiznēsāšanas un priekšlaicīgu dzemdību riskam, jo paaugstina infekcijas iespējamību. Taču, ja mazuli izdosies iznēsāt, sieviete var būt droša, ka spirāle nekādu ietekmi uz mazuli neatstās.

    7. Kad nedrīkst lietot hormonālo spirāli?

    Spirāli nedrīkst ievadīt, ja izmainīta dzemdes dobuma anatomija, piemēram, to deformē lieli dzemdes miomas mezgli vai iedzimti defekti, piemēram, starpsiena. Un vēl – ja ir krūts vēzis.

    Jāņem vērā – lai gan spirāle pati par sevi nerada ginekoloģiskus iekaisumus, tā var būt viens no veicinošiem faktoriem, inficējoties ar seksuāli transmisīvu slimību, jo sekmē mikroorganismu iekļūšanu olvados un to sastrutojumu. Tāpēc jebkurā gadījumā, ja pastāv seksuāli transmisīvu infekciju risks, paralēli jālieto prezervatīvs. It īpaši riska grupā ir sievietes, kuras jaunākas par 25 gadiem un kurām ne ilgāk kā divus mēnešus ir jauns partneris. Tad piemērotāks būs cits izsargāšanās veids, nevis spirāle.

    Cik maksā hormonālā spirāle?

    Mirena – ap 120 eiro.

    Levosert – ap 100 eiro.

    Fleree – ap 150 eiro.

    Kylenee – ap 145 eiro.

        

              

          

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē