• 12 svarīgi jautājumi par vēdera vīrusiem!

    Mans Mazais
    Zane Zusta
    15. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Noteikti piekritīsi, ka vēdervīruss ir viena no tām slimībām, kas, gluži kā citrona pieminēšana, apkārtējiem liek saviebties un žēli iesaukties: «Ui, nabadziņš…» Konsultē Dr. med. Liene Čupāne, Bērnu klīniskās slimnīcas infektoloģe un docētāja Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedrā.

    Katra reize kā pirmā – uztraukums!

    Vēdervīruss ir ļoti nepatīkama lieta. Pirmkārt, vecākiem žēl noskatīties, kā bērns mokās. Otrkārt, bērniem (īpaši līdz divu gadu vecumam) tas ir arī ļoti bīstams process atūdeņošanās riska dēļ. Dakteri vemšanu un caureju sauc par akūtu gastroenterītu – ja tas viss neilgst vairāk par četrpadsmit dienām. Visbiežākais gastroenterīta iemesls ir vīrusi – Norvolkas vīruss jeb noravīrus, rotavīruss, adenovīrusi, enterovīrusi, astrovīrusi, bet līdzīgi simptomi ir arī tad, ja bērns saindējies ar ēdienu vai apēdis salmonellas baktēriju. Tieši pie vīrusinfekcijām raksturīga vemšana un liela caureja, var būt arī paaugstināta temperatūra. Tāpēc, loģiski, vecākiem piezogas stress – bērns vemj, slikti jūtas, deg kā ugunīs, negrib dzert, bet – vajag. Kā to panākt? Kā lai zina, vai atūdeņošanās jau nav sākusies? Kad saukt ātro palīdzību? Kā panākt, lai bērns izdzer vairāk, kas šīs slimības laikā vajadzīgs? Un ja vēl tas viss sācies naktī…

    12 jautājumi un atbildes

    1. Vai, esot mājās, mammai ir svarīgi zināt, kurš vīruss caureju un vemšanu izraisījis?

    Ja bērns sāk vemt mājās, ja viņam ir caureja un paaugstināta temperatūra, bet vecāki labi tiek ar šo situāciju galā, ja bērna veselība dinamikā uzlabojas un pirms šī notikuma viņš ir bijis vesels, tad konkrētais izraisītājs nav jānosaka. Par laimi, šie gastroenterīti ir pašlimitējošas saslimšanas: pašas sākas, pašas beidzas. Savukārt, ja bērns nonāk slimnīcā, tad, visticamāk, viņa stāvoklis jau ir vidēji smags vai smags. Tad gan tiek noteikts vīrusa veids, kā arī pārbaudītas baktērijas, tomēr konkrēti ārstēšanu tas nekādi neietekmē. Atūdeņošanās terapija ir šķidruma uzņemšana, ko slimnīcā nodrošina, speciālu sāļu šķīdumu ievadot vēnā.

    2. Cik ilgi pirms slimības izpaušanās bērns varēja aplipināt citus? Tipiska situācija: pēc bērnu ballītes kādam sākas vemšana un caureja un citi bažīgi gaida – vai mums arī būs?

    Agrāk akūta gastroenterīta izraisītāju vidū pirmo vietu ieņēma rotavīruss, bet, tā kā tagad bērni pret to tiek vakcinēti, rotavīruss noslīdējis uz otro vietu. Šodien pirmajā vietā ierindojies norovīruss. Tam raksturīgs īss inkubācijas periods: no brīža, kad slimības izraisītājs nokļuvis organismā, līdz brīdim, kad tas izraisa saslimšanu, paiet 12–72 stundas. Šajā laikā vīruss organismā sāk vairoties, un drīz vien parādās arī slimības pazīmes. Protams, ne jau visi, kas piedalījās bērnu ballītē, saslims – viss atkarīgs no katra imunitātes.

    3. Kā vīruss pārceļo no viena pie otra?

    Te palīdz netīras rokas. Pēc tualetes tās nenomazgājot un pēc tam pieliekot pie mutes. Vai arī – bērni ar netīrām rokām paņem rotaļlietas, kuras pēc tam mutē iebāž kāds cits bērns. Roku mazgāšana ir ļoti svarīga. Lai gan, godīgi sakot, ejot ārā no tualetes, netīrs var būt arī durvju rokturis, un, ja pēc tam bērna rociņa nonāk mutē, viņš var inficēties. Infekciozas virsmas ir arī mobilie telefoni, turēšanās stangas sabiedriskajā transportā, elektrības slēdži… Savā ziņā tā ir laimes spēle. Starp citu, arī pēc vemšanas tualetes pods tiek spēcīgi inficēts, jo ar vēmiena šļakatām izdalās ļoti daudz šī vīrusa.

    Kā sevi pasargāt? Ar roku mazgāšanu!

    4. Vai norovīruss visiem izpaužas vienādi?

    Slimības gaita būs atkarīga no katra organisma īpatnībām. Kopumā norovīruss ir diennakts slimība: ir slikta dūša, vemšana, caureja, temperatūra, bet 24 stundu laikā viss pāriet.

    5. Cik ilgi bērns pēc vēdervīrusa infekcijas izslimošanas var aplipināt citus?

    Vidēji desmit dienas. Te, protams, ļoti daudzi vecāki neapzināti grēko, jo vīrusu izslimojušais bērns tiek palaists uz skolu vai bērnudārzu par ātru, un tur viņš inficē citus. Es vecākiem parasti iesaku, ka bērnam jāpaliek mājās tik ilgi, kamēr tiek sakārtota vēdera izeja un viņš jūtas labi. Līdz tam ir pilnīgi iespējams aplipināt apkārtējos.

    6. Kāpēc vēdera izeja pēc vēdervīrusa tik ilgi nav stabila?

    Tā ir, jo vēdera vīrusi noārda zarnu sieniņu bārkstiņas, kas palielina zarnu platību, uzsūcot lieko šķidrumu. Ja bārkstiņu nav, šķidrums netiek uzsūkts un izdalās kā šķidra vēdera izeja. Lai bārkstiņas zarnās atjaunotos, vajadzīgs laiks – apmēram 10–14 dienas.

    7. Vai tajā laikā jālieto zāles?

    Zāles nē, bet var lietot probiotikas, jo tās samazina caurejas ilgumu par vienu, divām dienām. Aptiekā pieejams ļoti plašs probiotiku klāsts, un vecāki var izvēlēties. Pētījumos apstiprināts, ka akūtas caurejas gadījumā der, piemēram, šādas labvēlīgo baktēriju kultūras – Lactobacillus reuteri, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei

    8. Kāpēc vieniem vēdervīruss norit tikai ar caureju, citiem – tikai ar vemšanu, bet vēl citiem – gan ar caureju, gan ar vemšanu?  

    Kā nu kurš organisms reaģē. Pie vēdervīrusa infekcijas vemšana ir vairāk raksturīga, bet baktēriju izraisītai saslimšanai, piemēram, ja vainīgas salmonellas, biežāk būs raksturīga šķidra vēdera izeja nelielās devās, fēcēm var būt asiņu piejaukums, gļotainums, parādās sāpes vēderā un augsta temperatūra.

    9. Cik daudz šķidruma jāizdzer, lai nesāktos atūdeņošanās?

    Bērniem līdz divu gadu vecumam – puslitrs, skolas vecuma bērnam – vismaz litrs, pieaugušajiem – trīs litri. Ja bērnam mājās sākas vemšanas vai šķidra vēdera izeja, zīdainim var uzreiz izdot 120 ml šķidruma, tā ir puskrūzīte. Bet jāatceras, ka pēc vemšanas stunda jānogaida. Bērnam, kurš sver virs 10 kilogramiem, jāizdzer 240 ml šķidruma pēc katras sliktuma epizodes. Zupas neskaitās! Turklāt jāņem vērā, ka bērni pēc vemšanas arī paši ļoti grib dzert, viņiem slāpst, bet tad šķidrums jādod tikai maziem malciņiem.

    10. Ko darīt, ja vemšana un caureja sākas naktī?

    Diemžēl vecākiem šī nakts būs negulēta. Dzirdināšana ir ļoti svarīga tieši pirmās četras stundas, tāpēc, pirms bērna veselības stāvoklis nav stabilizēts, vecāki nedrīkst gulēt. Pretējā gadījumā no rīta, iespējams, būs jādodas uz slimnīcu. Ieteikums: jādod dzert tik, cik iespējams, paralēli visu laiku novērojot bērnu. Ja kļūst labāk – labi, ja kļūst sliktāk, jāsauc neatliekamā palīdzība.  

    11. Ko bērns drīkst un ko nedrīkst ēst?

    Striktu ierobežojumu nav – galvenais, jāievēro veselīga uztura principi. Nevajadzētu dot saldu, treknu, ceptu ēdienu. Arī ne saldos augļus – vīnogas, meloni –, jo cukurs atkal var veicināt caureju. Labāk uzvārīt makaronus ar sieru, vistas zupu, var ēst barankas, sausiņus, banānu. Nevajadzētu dot svaigu maizi, bulciņas, kruasānus, jo tie uzpūš vēderu, kuram jau tāpat ir slodze. Visu ar mēru! Laba metode ir dot pusporciju no bērnam ierastā daudzuma un tad vērot, kā organisms reaģē, jo jāatceras, ka gremošanas trakts ir atveseļošanās periodā un, apēdot pa daudz, vemšana var atgriezties, lai gan šķitis, ka jau kļūst labi. Sākas slimības otrais vilnis. Bet tad nav jākrīt panikā – atkal jādara viss tas pats, kas pirmajā reizē.

    12. Vai pret caureju lietot kādas zāles?

    Var lietot adsorbentus, piemēram, smektu, aktīvo oglīti. Jebko no aptiekā pieejamā klāsta, kas uzsūc lieko šķidrumu, vēdera izeju padarot ne tik apjomīgu un ne tik šķidru. Jāatceras, ka šie preparāti jāsāk dot tad, kad vairs nav vemšanas. Papildus var iedot antisekretoros līdzekļus – Latvijā pieejams racekadotrils, bet bērniem tā lietošana jāsaskaņo ar ārstu!

    Atūdeņošanās pazīmes

    • Uzvedības izmaiņas: bērns kļūst miegains vai gluži otrādi – nervozs.
    • Acis. Ūdens trūkuma rezultātā tās it kā iekrīt uz iekšu, zem acīm parādās tumši loki.
    • Āda. Tā var kļūt bāla.
    • Vēsas rokas un kājas.
    • Zīdaiņiem: iekrīt avotiņš (to var pamanīt).
    • Ja čurā retāk nekā parasti.
    • Ilgi guļ.

    Ja kas tāds parādās, steidzami jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība!

    Soli pa solim – instrukcija, ja bērnam ir vemšana

    Der, ja bērnam ir 6 gadi un vairāk!

    1. Ja ir bijusi vemšana, labāk nogaidi stundu un tikai tad uzsāc dzirdināšanu. Vispirms dod šķidrumu ar pipeti vai karoti, maksimums, pa 10–15 ml (tējkarotes tilpums ir 5 ml, deserta karotei – 15 ml).

    Biežākā kļūda. Par ātru sākt dot dzert un lielu daudzumu. Tas atkal izraisa vemšanu.

    2. Šķidrumu dot katras 2–3 minūtes, nesteidzoties, pēc principa: karote – 3 minūtes, karote – 3 minūtes.

    Ieteikums. Pēc katras iedotās karotes uzliec telefonā taimeri ar zvanu.

    3. Sāļo šķidrumu pagatavošana. A variants: vienā litrā ūdens iejauc vienu paciņu aptiekā nopērkamā sāļu maisījuma, piemēram, Rehidron. B variants: pagatavo šķidrumu ar ābolu sulu un ūdeni, proporcijā 1:1.

    Ieteikums. Labāk izmantot aptiekā nopērkamos līdzekļus, jo ir svarīgi, lai tie satur mazliet cukura un mazliet sāls, bet nedrīkst būt par sāļu vai par saldu, jo tas dehidratāciju tikai veicinās. Citiem slikto dūšu palīdz noņemt spēcīgs citronūdens, ingvera tēja, pavisam mazliet kolas. Tomēr kolu ārsti neiesaka lietot, jo tur ir daudz cukura, kas var veicināt caureju un situāciju tikai pasliktināt. Citiem slikto dūšu palīdz noņemt minerālūdens Boržomi, jo tajā ir daudz nātrija hlorīda sāļu, taču tas jālieto atšālējies, bez gāzes. Var dzert kādu zāļu tēju – kumelīšu, liepziedu, pieliekot 1 tējkaroti cukura.

    4. Jāturpina dzirdināt, līdz bērns vairs nevemj (bet šķidra vēdera izeja vēl turpinās). Parasti tās ir apmēram četras stundas.

    5. Tiklīdz bērns vairs nevemj, viņam jāsāk ēst. Noteikti nevajag speciāli atturēties no ēšanas, pētījumos pierādīts: jo ātrāk sāk ēst, jo ātrāk atveseļojas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē