• Gaiļbiksītes – pret novecošanu! Vai tu jau biji pļavā pēc brīnumzālītes?

    Netradicionālā medicīna
    Arta Lāce
    1. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Gaiļbiksītes godā tika celtas pat Olimpā, jo tika uzskatītas par grieķu dievu dziedniecības līdzekli. Par to, kas tajās tik labs, stāsta Inga Sīle, Rīgas Stradiņa universitātes Lietišķās farmācijas katedras docente, etnobotānikas pioniere Latvijā jeb modernā zāļu sieva.

    Gaiļbiksītes jeb savvaļas prīmulas (Primula veris), sauktas arī par gailenītēm, gaiļbikšiem, gaiļu pelavām, vistkājām, cālenīcām un elknūšiem, vieniem atgādina veclaiku baznīcas atslēgu saišķi, citiem – dzeltenus zvaniņus.

    Kāda teiksma vēsta, ka gaiļbiksītes radušās, kad debesu valstības vārtu zelta atslēgu turētājam Pēterim no rokām izkritusi atslēgu bunte un novēlusies zemē.

    Vietā, kur tā atdūrusies, uzziedējuši dzelteni, atslēgām līdzīgi ziediņi.

    Interesanti, ka Latvijas teritorijā klosteru dārzos gaiļbiksītes ārstnieciskiem nolūkiem audzētas jau 13.–14. gadsimtā. Gaiļbiksītes godā tika celtas pat Olimpā, jo tika uzskatītas par grieķu dievu dziedniecības līdzekli.

    Pateicoties gaiļbiksītes saknēs esošajiem saponīniem, augam piemīt atkrēpošanu veicinoša iedarbība, un saaukstēšanās izraisīta klepus ārstēšanai var izmantot sakņu un ziedu uzlējumu. Saknes vāc rudenī – septembrī, oktobrī, tās galvenokārt satur saponīnus, kas ir arī ziedos, fenolglikozīdus un polisaharīdus.

    Ziedos, kuros aktīvo vielu vairāk, sastopami flavonoīdi – dabiskie antioksidanti, kuriem piemīt pretiekaisuma un pretnovecošanas iedarbība, kā arī ēteriskās eļļas, miecvielas un cukuri.

    Ziedos ir arī lizocīmi, kam raksturīgas antibakteriālas īpašības. Lapu un ziedu uzlējumam piemīt vāja nomierinoša iedarbība. Gaiļbiksītes izmanto klepus, bronhīta, bezmiega, nervozitātes, histērijas, galvassāpju mazināšanai.

    Vērtīgas ir arī lapas, kas ir lielisks C vitamīna avots, labāks par daudziem dārzeņiem, sevišķi ziedēšanas beigās. Pietiks apēst tikai dažas lapiņas, lai nodrošinātu dienas devu! Tāpēc mazliet rūgtenās lapas vislabāk lietot svaigas salātos, aukstajā zupā vai veselīgos kokteiļos.

    Pamēģini pievienot smalcinātas lapiņas brokastu biezpienam vai kefīram, ko smukumam izrotā ar kādu ziediņu, kuram ir viegla citrusu garša!

    Lapiņas satur arī A un E vitamīnu. Daudzviet Eiropā, piemēram, Lielbritānijā, Nīderlandē un Francijā, gaiļbiksītes speciāli audzē lietošanai uzturā. Ar gaiļbiksītēm aromatizē mājas vīnu, savukārt saknes mēdz izmantot kā garšvielu.

    Gaiļbiksītes zied no aprīļa līdz jūnijam, un tās meklē pļavās, sausos pakalnos, krūmājos, grāvmalās, mežmalās un vecainēs.

    Uzmanies! Tā kā gaiļbiksītes satur daudz saponīnu, ar to lietošanu nevajag aizrauties pār mēru, citādi var iedzīvoties kuņģa darbības traucējumos, nelabā dūšā, vemšanā vai caurejā. Tāpēc gaiļbiksītes nelieto grūtniecības laikā, kā arī kuņģa darbības traucējumu un čūlu gadījumā.

    Šīs receptes tev noderēs!

    Ziedu vai sakņu uzlējums pret klepu

    Vienu tējkaroti kaltētu ziedu aplej ar 150 ml verdoša ūdens un atstāj uz 15 minūtēm, lai ievelkas. Lieto trīs reizes dienās klepus mazināšanai un sausa kāsa atvieglošanai. Līdzīgi gatavo sakņu uzlējumu, tikai izmanto mazāku drogu daudzumu – vienu ceturtdaļu tējkarotes.

    Tēja organisma stiprināšanai

    Vienu ēdamkaroti kaltētu un smalcinātu lapu ar kātiņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, uzvāra un 30–45 minūtes ļauj ievilkties noslēgtā traukā. Izkāš un dzer pa pusglāzei 2–3 reizes dienā. Šāda tēja spēcinās organismu, līdzēs pret mazasinību, nogurumu, pret bronhītu, klepu, saaukstēšanos, reimatismu. Lieto arī kā urīndzenošu līdzekli pie nieru un urīnpūšļa iekaisumiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē