• Farmakologi: Covid-19 vakcīna varētu būt gatava jau šī gada beigās

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    10. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Farmācijas kompānija AstraZeneca ceturtdien paziņojusi, ka, neskatoties uz izlases veida klīniskā izmēģinājuma apturēšanu, vakcīna pret Covid-19 varētu būt gatava jau šī gada beigās vai nākamā gada sākumā.

    Lielbritānijas valdības galvenais zinātniskais konsultants Patriks Valanss trešdien sacīja, ka līdzīgi pavērsieni bija gaidāmi, bet progress vakcīnu meklējumos kopumā ir pozitīvs un ir pamats cerēt, ka nākamgad būs iespējams veikt vakcināciju plašākos mērogos.

    Kā ziņojām, AstraZeneca šonedēļ bija «brīvprātīgi apturējusi» Covid-19 vakcīnas izlases veida klīnisku izmēģinājumu pēc tam, kad viens no šī izmēģinājuma brīvprātīgajiem dalībniekiem saslimis ar neizskaidrotu slimību.

    Kompānija, kas izstrādā vakcīnu sadarbībā ar Oksfordas Universitāti, skaidroja, ka tas ir standarta pārskatīšanas process un kompānija brīvprātīgi apturējusi vakcināciju, lai ļautu neatkarīgai komitejai pārskatīt drošuma datus. AstraZeneca vadītājs Paskāls Sorio sacīja, ka kompānija vadīsies pēc šīs komitejas ieteikuma, kad atsākt izmēģinājumus.

    Kompānija piebilda, ka lielos izmēģinājumos saslimšana reizēm notiek aiz nejaušības, bet to vajag neatkarīgi pārskatīt.

    AstraZeneca ir viena no deviņām kompānijām, kuru potenciālās Covid-19 vakcīnas ir 3. fāzes izmēģinājumu stadijā. 31. augustā kompānija sāka iesaistīt izmēģinājumos 30 000 brīvprātīgos vairākos desmitos dažādu vietu ASV. Izmēģinājumi ar mazāku cilvēku skaitu sākti arī Brazīlijā un citur Dienvidamerikā.

    Vakcīnā ar nosaukumu AZD1222 tiek izmantota parastu saaukstēšanos izraisoša adenovīrusa novājināta versija.

    Lielbritānijā bāzētās zinātniskās pētniecības labdarības organizācijas Wellcome Trust direktors Džeremijs Ferārs intervijā BBC radio uzsvēra, ka vakcīnu izmēģinājumos bieži ir pauzes. Viņš sacīja, ka tas parāda, cik būtiski ir veikt vakcīnu izmēģinājumus pienācīgi ar neatkarīgu kontroli un regulatoru iesaisti.

    «Galu galā sabiedrībai pilnībā jāuzticas tam, ka šīs vakcīnas ir drošas un, protams, efektīvas,» viņš piebilda.

    Lielbritānijas veselības ministrs Mets Henkoks sacīja, ka pauze vakcīnas izmēģinājumos varbūt nemaz nenozīmē soli atpakaļ, norādot, ka nesen notika līdzīga pauze, kas tika atrisināta bez problēmām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē