• Epidemiologs: Covid-19 stacionēto skaita nemainīgums rada bažas

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    Ziņu aģentūra LETA
    7. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aizvadītajā nedēļā saslimšana ar Covid-19 ir samazinājusies par 9,9%, bet stacionēto pacientu skaits jau vairākas nedēļas paliek nemainīgs, un tas rada bažas, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

    Viņš uzsvēra, ka situācija stacionēto pacientu skaitā nav tikpat optimistiska, kā ar saslimšanas rādītājiem. «Mēs veselu mēnesi nesaredzam stacionēto skaitu samazinājumu. Pacientu skaits, kuri stacionēti ar smagu slimības gaitu, faktiski nesamazinās gandrīz divus mēnešus,» norādīja epidemiologs.

    Pašlaik jau 73% Covid-19 gadījumu Latvijā ir saistīti ar vīrusa britu celmu. «Pacienti, kuri saslimst ar britu celmu, kopumā pārslimo Covid-19 smagāk, nekā cilvēki bez tā,» teica Perevoščikovs.

    SPKC dati liecina, ka pagājušajā nedēļā saslimstības pieaugums bija vērojams Vidzemē, bet, izvērtējot saslimstības rādītājus dinamikā pa divām nedēļām, novērojams saslimstības pieaugums vecuma grupā  20–29 gadi un nedaudz starp cilvēkiem vecumā virs 80 gadiem, liecina SPKC publiskotā informācija.

    Analizējot datus par stacionētajiem Covid-19 pacientiem, novērojams, ka saglabājas stabili augsts stacionēto cilvēku skaits. Ja īstermiņā stacionēto pacientu skaitam ir tendence samazināties (pagājušajā nedēļā stacionēti vidēji 62 cilvēki dienā), tad ilgtermiņa analīze parāda, ka saglabājas augsta stacionēšanas tendence gan vidēji smagu, gan smagu pacientu vidū.

    Epidemiologu aprēķinātais Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) Latvijā šobrīd 0,86. Tas nozīmē, ka 100 saslimušo inficē mazāk kā 100 citus cilvēkus.

    Pēdējo trīs nedēļu laikā visvairāk Covid-19 gadījumu Latvijā ievests no Vācijas, Zviedrijas, Ukrainas un Ēģiptes, uz kuru pēdējā laikā atsākušies tūrisma braucieni. "Cilvēku skaits, kuri inficējušies ar Covid-19 ārzemēs, saglabājas relatīvi zems, tomēr jau trešo nedēļu šī tendence pasliktinās," uzsvēra epidemiologs.

    Kopumā trīs nedēļu laikā ir konstatēti 75 ievesti Covid-19 gadījumi, no tiem 12 cilvēki ieradās no Vācijas, 11 – no Zviedrijas, bet 10 inficētie atgriezušies no Ukrainas. Epidemiologs uzsvēra, ka nav brīnums šādam pieaugumam, jo šajās valstīs pieaug saslimšanas rādītāji.

    Deviņos gadījumos inficēšanās ar Covid-19 notika Igaunijā, astoņos – Lietuvā, bet septiņas personas saslimušas Ēģiptē.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē