• Eiropas Zāļu aģentūra apstiprina Pfizer un BioNTech pieteikto Covid-19 vakcīnu

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    21. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Marco Verch Professional Photographer
    Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) pirmdien paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu «Pfizer» un «BioNTech» izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES), paverot ceļu vakcinācijas uzsākšanai tuvākajās dienās.

    EZA paziņoja, ka ekspertu komiteja rekomendējusi ar nosacījumiem apstiprināt Pfizer un BioNTech Covid-19 vakcīnu izmantošanai ES.

    «Es ar prieku paziņoju, ka EZA zinātniskā komiteja šodien tikās un rekomendēja Pfizer un BioNTech izstrādātās vakcīnas ES tirgus apstiprinājumu ar nosacījumiem,» preses konferencē paziņoja aģentūras direktore Emera Kuka.

    Sākotnēji šī sēde bija paredzēta 29. decembrī, bet, pieaugot spiedienam no Eiropas valstīm, īpaši Vācijas, aģentūra nolēma to sarīkot astoņas dienas agrāk.

    EZA lēmums vēl ir jāapstiprina Eiropas Komisijai; tās prezidente Urzula fon der Leiena paziņojusi, ka sagaida lēmuma pieņemšanu līdz pirmdienas vakaram.

    «Šis ir izšķirošs brīdis mūsu centienos piegādāt drošas un efektīvas vakcīnas eiropiešiem,» tviterī raksta Leiena.

    Savukārt Kuka paziņoja, ka vakcīna pasargās arī pret koronavīrusa jauno paveidu, kas pašlaik izplatās Lielbritānijā. «Šobrīd nav liecību, kas liktu domāt, ka šī vakcīna nestrādās pret jauno variantu,» viņa pavēstīja.

    Pfizer un BioNTech pirmdien paziņoja, ka «atrodas gatavībā» piegādāt vakcīnas, tiklīdz to lietošanu būs apstiprinājusi EK.

    «Šī diena ir īpaši personīga un emocionāla diena mums BioNTech. Atrodoties ES sirdī, mēs esam priecīgi būt soli tuvāk potenciālai pirmās vakcīnas piegādei Eiropā, lai palīdzētu cīnīties ar šo postošo pandēmiju,» pavēstīja Vācijas kompānijas līdzdibinātājs Ugurs Sahins. «Mēs atrodamies gatavībā sākt sākotnējo vakcīnu devu piegādes visā ES, tiklīdz mums dos zaļo gaismu.»

    Arī Pfizer vadītājs Alberts Burla paziņoja, ka, ja «Eiropas Komisija dos apstiprinājumu, mēs esam gatavi sākti piegādāt šo vakcīnu uz valdību noteiktajām vietām visā ES, kur gadījumu skaits turpina pieaugt un vairākām valstīm ir karantīna.» 

    Kā pagājušajā nedēļā paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, vakcinēšanās pret jauno koronavīrusu Eiropas Savienībā (ES) sāksies 27. decembrī.

    Lielbritānijā un ASV jau ir sākusies cilvēku vakcinēšana ar šo Covid-19 vakcīnu, kas izmēģinājumos uzrādījusi 95% efektivitāti.

    EK ir noslēgusi līgumus ar septiņiem potenciālo vakcīnu piegādātājiem, lai nodrošinātu visiem ES pilsoņiem iespēju galu galā vakcinēties pret jauno koronavīrusu.

    Dalībvalstis pašas izlems, kuras cilvēku grupas vakcinēt vispirms, bet pirmie pretendenti būs veselības aprūpes nozares darbinieki un gados veci cilvēki.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē