• Ēd un nenoveco! Kā ilgāk saglabāt jaunību?

    Uzturs
    Zane Timpare
    Zane Timpare
    20. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Vai tiešām ir tādi produkti, kurus lietojot novecojam lēnāk? Izrādās, ka ir gan. Stāsta uztura speciāliste Ilze Lutere.

    Zinātnieki izvirzījuši daudz teoriju par to, kas tiešām palīdz attālināt novecošanu, taču daudzmaz apstiprināts ir tikai viens brīnumlīdzeklis – veselīgs dzīvesveids.

    Tas ietver sevī ne tikai uzturu, bet arī kustības, pareizu elpošanu, rūdīšanos, meditāciju, labu miegu.

    Nozīme ir arī gēniem. Būtībā jau pretnovecošanas uzturs – tas ir pilnvērtīgs uzturs, kurā maz cukura, balto miltu, kūpinājumu un treknu produktu. Par to bieži runāts, un tas viss paliek spēkā. Taču šoreiz – par atsevišķiem pretnovecošanas produktiem un uztura ieradumiem, kas ir mazāk zināmi vai arī zinātnieku redzeslokā nonākuši nesen.

    Jaunības brokastis – miežu pārslas

    Pretnovecošanas uzturā pirmo šoreiz ierindosim melatonīnu – miega hormonu, kam ir vistiešākā saikne ar novecošanas procesiem organismā. Tāpēc uztura speciāliste Ilze Lutere iesaka miežu pārslas – tieši tās satur daudz melatonīna, taču ir nepelnīti aizmirstas.

    Ja brokastīs iemīļotās auzu pārslas papildināsi ar miežu pārslām, tavi jaunības gēni gavilēs.

    Pavisam atteikties no auzu pārslām gan nevajag, jo arī tās ir labs melatonīna avots. Ilgāk jaunai ļaus justies arī tomāti, ananasi, banāni, apelsīni – tie visi satur maģisko melatonīnu.

    Cik jauni ir sīkie asinsvadi?

    Jau sen gaisā virmo teiciens: jūs esat jauni tik, cik jauni ir jūsu kapilāri. Kapilāri – tie ir paši sīkākie asinsvadi. Bandenieki, kas var izšķirt spēles likteni.

    Piemēram, seksuālā varēšana daudzējādā ziņā ir atkarīga tieši no tiem, sirds veselība tāpat, locītavu – arī.

    Par vienu no lielākajiem kapilāru bojātājiem uzskata homocisteīnu. Ir pat dati, ka uz homocisteīna pleciem gulstas aptuveni 10 procentu no visu sirds un asinsvadu slimību riska.

    Homocisteīns organismā rodas, šķeļoties uztura olbaltumvielām. Lai tas nesagādātu raizes, svarīgas ir divas lietas: nevajag pārspīlēt ar gaļas ēšanu un treknajiem sieriem, toties bagātīgi jāēd tie produkti, kas satur B grupas vitamīnus un folijskābi. Tādi ir: bioloģiski audzētu liellopu akna, visi zaļie lapu salāti un dārzeņi, visi kāpostveidīgie dārzeņi.

    Turklāt salāti un dārzeņi jālieto svaigi vai iespējami maz termiski apstrādāti (gatavoti īsu brīdi un zemos grādos), jo vērtīgā folijskābe karsējot iet bojā.

    Lai kapilāri būtu veseli, jāseko līdzi arī savam holesterīna līmenim. Starp citu, kapilāriem der arī norīvēšanās pēc dušas ar raupju dvieli!

    B grupas vitamīnus labi uzņemt arī ar dīgstiem, tāpēc Ilze Lutere silti iesaka uz palodzes turēt dīgstu kastīti. Der tie, kas vislabāk garšo, – Ķīnas pupiņas, lucerna, sinepju sēklas, dažādi graudi (bet tikai tādi, kas paredzēti diedzēšanai – nav apstrādāti ar ķimikālijām). Dīgsti darbosies arī kā spēcīgi antioksidanti – sargās šūnas no bojājumiem, bet visu organismu no vecuma un slimībām.

    Nevis zaļo, bet zaļo matčas tēju

    Uzskata, ka matčas tējā esot ap 200 reižu vairāk antioksidantu nekā klasiskajā zaļajā. To gatavo tā: matčas pulverīti ieber krūzē, aplej ar karstu, bet ne verdošu ūdeni, ar piena putojamo slotiņu sakuļ un izdzer tēju ar visiem biezumiem. Nav jāgaida, lai tēja ievilktos.

    Tāpēc jau matčas tēju dēvē  par jaunības eliksīru, ka, šādi pagatavota, ļauj paņemt visu vērtīgo arī no biezumiem, kas būtībā ir pulverī samaltas zaļās tējas lapiņas.

    Ilze Lutere iesaka pirkt tikai bioloģiski audzētas matčas tējas pulveri un tikai no Japānas nākušu. Arī citas tējas un garšvielas labāk vērts meklēt ekoveikaliņos, jo šo augu plantācijas tomēr stipri miglojot.

    Vienu dienu ēd mazāk

    Saistībā ar lēnāku novecošanu notiek interesanti pētījumi par… daļēju badošanos. Iespējams, ilgās jaunības kārotājiem var ieteikt vienu dienu nedēļā ēst par trešo daļu mazāk.

    Tādējādi organisms uzkrāj mazāk enerģijas un pilnvērtīgāk to izmanto. Un tā katru nedēļu.

    Te gan svarīgi, ka uzturam jābūt pilnvērtīgam un kvalitatīvam, nevar pārtikt no bulciņām, kartupeļiem ar gaļu un pankūkām. Vislabāk šī sistēma darbojas, ja izvēlas vienu konkrētu dienu, tad tas veidojas par ieradumu un ieturēties ir vieglāk.

    Desu vietā – skābēti kāposti

    Zinātnieki arvien pārliecinošāk runā, ka mūsu imunitāte (lasi – skaistums un jaunība) ir atkarīga no notikumiem zarnu traktā – cik labi tas strādā. Tāpēc desu un kūpinājumu vietā vērts ēst skābētus kāpostus, skābētas sēnes, skābētus gurķus, dzert kefīru, bezpiedevu jogurtu, airānu un dārzā iestādīt topinambūru – brīnišķīgu dārzeni, kura bumbuļus var grauzt kā riekstus.

    Pavasarī var nopirkt fenheļa sēklas un izaudzēt fenheļa sakni.

    Visi nosauktie satur zarnu traktu īpaši iedvesmojošas vielas, veicina labo baktēriju vairošanos, tātad, regulāri lietojot, palīdz izskatīties jaunākam.

    Vēl pretnovecošanas produkti

    • Brazīlijas rieksti – tajos ir daudz selēna, kas arī sargā organismu no novecošanas. Selēns ir arī pilngraudu produktos – brūnajos rīsos, griķos, kvinojā, pilngraudu makaronos, kuskusā, bulgurā.
    • Augu eļļas, īpaši kviešu asnu eļļa, rieksti – bagātīgs avots par jaunības vitamīnu dēvētajam E vitamīnam. Turklāt to vislabāk uzņemt ar dabiskiem produktiem, nevis sintētiskajiem vitamīniem.
    • Granātābols un tā sula – spēcīgs antioksidants, satur daudz A, C un E vitamīna, jodu, silīciju, kalciju.
    • Kurkuma – dabas antibiotika, arī attālina vecuma piezagšanos. Tā pazemina holesterīna līmeni, tātad ir pieminēto kapilāru labas veselības sabiedrotā. Kurkuma ir garšviela, un to vislabāk pievienot ēdienam, taču to nevar lietot, ja dzer aspirīnu vai citas asins šķidrinošas zāles.
    • Ingvers, kanēlis – arī dēvē par jaunības garšvielām. Bet – vien šķipsniņu dienā!
    • Visu veidu pipari – tie ir spēcīgi antioksidanti, uzlabo asinsriti, veicina skābekļa piegādi organismam, dziedē kuņģa un zarnu trakta gļotādu.
    • Jūras zāles, spirulīna – satur daudz vērtīgu, labam izskatam nepieciešamu minerālvielu. Bet arī uzmanīgi – nedrīkst pārsniegt ieteikto dienas normu!
    • Olīveļļa, avokado, treknās jūras zivis, rieksti – satur labos taukus, kas īpaši noderīgi ir ādai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē