• Dzintara krelles pret vairogdziedzera mezgliem?

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    6. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lasītāja Zigrīda jautā, kāda ir dzintara kreļļu iedarbība uz vairogdziedzera mezgliem. Par dzintaru un vairogdziedzeri stāsta endokrinoloģe Ilze Konrāde.

    Zigrīda, lai gan tīmeklī var atrast informāciju, ka Baltijas dzintars spēj līdzēt, ja vairogdziedzeris strādā par lēnu, vai ārstēt vairogdziedzera mezglus, Austrālijā veiktie klīniskie pētījumi to nav apstiprinājuši. Mītu pamatā ir fakts, ka Baltijas dzintars satur 2–8 procentus dzintarskābes, kurai patiešām piemīt virkne ārstniecisku īpašību.

    Tomēr, pat katru dienu nēsājot dzintara krelles, šī skābe no tām neizdalās – tātad nekādas bioloģiskas aktivitātes cilvēka organismā šādā veidā tai nav.

    Dzintarskābi, ko dažās valstīs var iegādāties kā uztura bagātinātāju, satur, piemēram, ērkšķogas un rabarberi, tā nedaudz sintezējas arī cilvēka organismā. Tomēr medicīnā izmantoto dzintarskābi iegūst ķīmiski, ne no dzintara un rabarberiem vai ērkšķogām.

    Dzintars ir skaista rota, taču vairogdziedzeri ārstēt tas nespēj.

    Tomēr gribu atgādināt, ka vairogdziedzerim ir ļoti liela nozīme, lai cilvēks justos labi un būtu vesels. Piemēram, gan pārāk aktīvai, gan pārāk lēnai vairogdziedzera darbībai ir tālejošas sekas, tas slikti ietekmē sirdi. Turklāt sākumā vairogdziedzera slimības nereti piemeklē absolūti veselus cilvēkus, pat bez jebkāda iemesla.

    Tāpēc būtu ļoti svarīgi ik pēc laika pārbaudīt vairogdziedzera funkciju – skrīningam jāveic TSH analīzes.

    Ja ir traucējoša sajūta kaklā un nepāriet, tad arī vairogdziedzera ultrasonogrāfija. Tas nav sarežģīti. Vairogdziedzera pārāk lēnu funkciju – hipotireozi – parasti ārstē ar medikamentu, kas satur vairogdziedzera hormonu, pārāk ātru funkciju jeb hipertireozi – ar medikamentiem, radioaktīvo jodu vai ķirurģiju. Ja ātrāku vairogdziedzera darbību izraisījis viens vai vairāki aktīvi mezgli vairogdziedzerī, arī tiem ir sava ārstēšana.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē