• Dzimumzīmes – saulītes pēdas

    Skaistumkopšana
    Indra Ozoliņa
    29. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Pie dzimumzīmēm esam pieraduši, reti tām pievēršam uzmanību. Taču tās tomēr ir ik pa laikam jāapskata, vai viss labi. Stāsta dermatologs Raimonds Karls.

    Vairums visus ādas veidojumus mēdz saukt par dzimumzīmēm. Melanomu dēvē par lielu melnu dzimumzīmi, bazaliomu par asiņojošu dzimumzīmi, bet plakanšūnu karcinomu par kreveļainu dzimumzīmi… Arī par īstajām dzimumzīmēm ir daudz dažādu uzskatu un mītu…

    Vispirms pareizāk būtu dzimumzīmes saukt par nēvusiem, jo ar vārdu dzimumzīme saprot veidojumus, kurus novēro, jau cilvēkam piedzimstot.  

    Nēvusi jeb pigmenta šūnu sakopojumi mēdz veidoties jebkurā ķermeņa daļā, un to krāsa var variēt no gaiši līdz tumši brūnai. Arī izmēri mēdz būt ļoti dažādi – no pāris milimetriem līdz tādiem, kuri pārklāj visu ekstremitāti vai pat pusi ķermeņa. Šīs lielās dzimumzīmes sauc par peldkostīma nēvusiem. Dzimumzīmes var būt iedzimtas un iegūtas.

    Iegūto nēvusu galvenais iemesls ir saules ietekme agrā bērnībā no 2 līdz 6 gadu vecumam.

    Vēlāk vecāki sāk pamanīt, ka bērniņam parādās daudz jaunu dzimumzīmju. Pieaugot jaunu nēvusu skaits sāk mazināties, bet pēc 35 gadu vecuma jaunas dzimumzīmes tikpat kā neveidojas.

    Nēvusi jeb dzimumzīmes
    Nēvusi jeb dzimumzīmes

    Kā rīkoties? Ja vēlies atbrīvoties no dzimumzīmes, vispirms jāpārbauda, vai tā ir labdabīga, un jāizvēlas piemērotākais noņemšanas veids. Ārsts piedāvās divus variantus. Pirmais ir ķirurģiska ārstēšana. Otrs – erbija lāzers vai ogļskābais lāzers. Ja dzimumzīme ir dziļa un ilgi attīstījusies, biežāk izvēlas ķirurģisku operāciju, bet virspusējiem veidojumiem – lāzeru. Ar skalpeli dzimumzīmi izņem, ja nav pilnībā skaidra tās daba. Abas procedūras veic ar lokālu atsāpināšanu, un tās atstāj nelielas rētiņas. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē