• Dzimumzīmē matiņš! Izraut vai nogriezt?

    Jautājumi un atbildes
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    6. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Man uz kakla ir dzimumzīme ar matiņu. Nesmuki. Gribēju izraut, bet internetā izlasīju, ka nedrīkst,» vēstulē raksta lasītāja. Kā darīt, atbild Dr. Anda Apine, dermatoveneroloģe Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikā, Anti-Aging Institute un Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

    5 aktuāli jautājumi par dzimumzīmi ar matiņu

    1. Kā labāk darīt – izraut vai nogriezt ar šķērītēm? Internetā atrodamajos rakstos lasāms, ka dzimumzīmē augošus matiņus nedrīkst izraut, jo tā var tikt traumēta dzimumzīme un tajā var tikt izprovocētas nevēlamas pārmaiņas.

    Ja ar nevēlamām pārmaiņām tiek domāts ādas vēzis, tad te es gribētu paskaidrot, ka dzimumzīmes traumēšana nevar izraisīt ādas vēzi jeb melanomu! Pētījumos pierādīts, ka trauma nespēj izraisīt DNS mutācijas, kas ir vēža rašanās pamatā.

    DNS mutācijas var izraisīt saules ultravioletais starojums, katra pārmantotie gēni – nosliece uz melanomas attīstību, arī neveselīgs uzturs un vides piesārņojums.

    Taču trauma vai ļoti bieža matiņa izraustīšana mēdz radīt dzimumzīmes sarētošanos, un tā var kļūt cietāka, blīvāka. Jebkura mata folikula vai apkārtējo audu traumēšana kādreiz kalpo par ieejas vārtiem infekcijai, tādēļ var attīstīties iekaisums, kas izpaužas kā folikulīts jeb pumpiņa ar strutām vai pat furunkuls jeb augonis. Tomēr pat tādā gadījumā dermatologi nesteidzas teikt, ka dzimumzīme kļuvusi nelabdabīga un ka to nepieciešams likvidēt.

    Ja dzimumzīme satraumēta, nav jāsteidzas tūlīt pie ārsta. Jācenšas dzimumzīmi vispirms nomierināt pašai – uzsmērē kādu dzīšanu veicinošu līdzekli.

    Tas var būt, piemēram, Bepanthen krēms, cinku saturoša ziede vai iekaisuma gadījumā lieto pretiekaisuma terapiju ar fucidīnskābi saturošu krēmu – un turpini dzimumzīmi novērot. Kad nogaidītas divas nedēļas un dzimumzīme sadzijusi, dermatologam būs daudz vieglāk izvērtēt veidojuma struktūru, pigmentu un citas pazīmes – bez traucējošās tūskas, apsārtuma un krevelītes –, lai noteiktu dzimumzīmes labo vai slikto raksturu.

    Matiņu dzimumzīmē drīkst gan nogriezt, gan izraut. Jo diemžēl matiņa likvidācija uz dzimumzīmes kādā citā veidā, piemēram, ar fotoepilāciju, nav ieteicama. Lāzerepilācija iedarbojas uz mata pigmentu, pa mata stiebru nokļūstot līdz sīpoliņam un to iznīcinot. Taču procedūras laikā nav iespējams apstrādāt tikai matiņu, jo cieš arī tai apkārt esošais dzimumzīmes pigments, un tādā veidā var sašķelt arī daļu no tā, padarot dzimumzīmes pigmentu nevienmērīgu. Savukārt tas vēlāk dermatologam ļoti traucēs diagnosticēt tālākas pārmaiņas un iespējamu melanomas attīstību.

    2. Vai taisnība, ka dzimumzīmes, no kurām aug matiņi, var uzskatīt par labdabīgām?

    Tas ir sens mīts – ka dzimumzīmes, kurām ir matiņi, noteikti nevar būt sliktas! Matiņa esamība neparāda to, vai dzimumzīme ir laba vai slikta. Taču, ja no dzimumzīmes matiņi sāk izzust, tas gan var liecināt par nelabvēlīgām pārmaiņām.

    Jebkura dzimumzīme var kļūt ļaundabīga, tāpēc vismaz reizi mūžā jāpārbauda visas – arī tās, kurām ir matiņi! Ja cilvēkam dzimumzīmju ir daudz vai ja ģimenē kādam bijis ādas vēzis, tad pārbaude jāveic biežāk – reizi gadā. Īpaša uzmanība jāpievērš dzimumzīmēm, kas pēkšņi izmainījušas savu izskatu vai regulāri asiņo – tās jāpārbauda nekavējoties!

    3. Kāpēc gadās tā, ka pēc vairākkārtējas matiņa izraušanas dzimumzīmē ataug nevis viens matiņš, bet veseli trīs?!

    Te jāpaskaidro, ka lielākoties no viena mata folikula aug pat līdz pieciem matiņiem. Iespējams, izraujot vienu – parasti to tumšāko un redzamāko –, cilvēks nemaz nepamana, ka izrauj arī otru aiz tā augošo matiņu.

    Un, jā, dzimumzīmē augošais matiņš var būt tumšāks nekā apkārt augošie matiņi, jo melanīns – pigments, ko redzam, – atrodas ne tikai epidermā un dermā, bet arī mata saknītē. Līdzīgi kā gaišas ādas krāsas cilvēkiem ir gaiši mati, uzacis, ķermeņa apmatojums, bet tumšākas rases cilvēkiem ķermeņa apmatojums un mati ir tumši brūni vai melni.

    Te jākliedē vēl viens mīts par to, ka dzimumzīmes vairāk rodas vecumā. Tā nav taisnība, jo dzimumzīmes parasti veidojas līdz 40 gadu vecumam, un pēc tam mēdz pat izzust. Sievietēm pēc menopauzes hormonālu izmaiņu dēļ var pastiprināti sākt parādīties liekais apmatojums – tumšāki matiņi, piemēram, zoda apvidū, nevis dzimumzīmes!

    Un vēl – par dzimumzīmēm bieži vien kļūdaini tiek dēvēti dažādi citi ādas veidojumi, piemēram, seborejiskā keratoze, kas parādās ar gadiem un vizuāli var izskatīties līdzīgi.

    4. Kad matiņš ataugs lēnāk – pēc izraušanas vai nogriešanas?

    Nav tādas metodes, lai panāktu, ka matiņš ataug lēnāk. Abos gadījumos tas ataugs vienlīdz ātri. Arī sievietes skaistākās rotas – matu – augšanas ātrumu neietekmē tas, cik bieži apmeklē frizieri. To nosaka mūsu gēni, hormonu, stresa līmenis, uzturs, uzņemtie vitamīni un minerālvielas.

    5. Kā atbrīvoties no matiņa uz visiem laikiem?

    Tikai no matiņa permanenti šķirties būs grūti – diemžēl nāksies atbrīvoties no visas dzimumzīmes. Un tikai un vienīgi ķirurģiskā veidā. Tādā veidā tiks pilnībā izņemts gan dzimumzīmes pigments, gan mata sīpoliņš. Turklāt nav ieteicama daļēja pigmenta likvidācija – ja dzimumzīmi ņem ārā, tad pilnīgi visu. Dermatologi savā praksē visbiežāk sastopas ar lūgumiem likvidēt šādas dzimumzīmes uz sejas vai ķermeņa vietās, kur tās bieži aizķeras vai berzējas gar apģērbu, piemēram, plecu un muguras daļā.

    Dzimumzīmēm, kas atrodas uz sejas, piemīt tendence veidoties papilomatozām jeb piepaceltām, apaļām uz augšu, kas daudziem var šķist neestētiskas, tāpēc izteikti apaļa dzimumzīme, kurai vēl piedevām cauri aug tumšs mats, var būt īpaši nepatīkama.

    Likvidācijas izmaksas atkarīgas no veidojuma lieluma. Piemēram, ja dzimumzīme ir neliela izmēra, diametrā līdz pieciem milimetriem, tādas izgriešana ķirurģiskā veidā izmaksās ap 100 eiro. Cenā iekļauta arī dzimumzīmes pilnvērtīga izmeklēšana ar mikroskopu, lai noteiktu tās šūnu dabu. Procedūra ir ātra un nesāpīga, pēc dzimumzīmes izņemšanas tiek uzliktas pāris nelielas šuves, kas jāizņem pēc 7–14 dienām. Tad arī plāksteri var ņemt nost un sākt rūpēties, lai rētiņa sadzītu pēc iespējas glītāk, piemēram, vairākas reizes dienā smērēt ar ādas dzīšanu veicinošu, pantenolu vai silikonu saturošu gelu. Vasaras sezonā šī vieta jāsargā no saules stariem, uzklājot saules aizsargkrēmu, lai novērstu iespēju rētas vietai kļūt tumšākai – attīstīties pigmentācijai. Tāpēc piemērotāks laiks dzimumzīmes ķirurģiskai noņemšanai būs rudens vai ziemas sezona, kad ultravioletais starojums nav tik spēcīgs. Cilvēkiem ar tumšāku ādas fototipu, ar tumšiem matiem, brūnām acīm, kuri daudz vieglāk iesauļojas, jābūt šajā ziņā īpaši uzmanīgiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē