• Dzeramais kolagēns – jaunības eliksīrs?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    19. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Gadu gaitā organismā palēninās visi procesi un samazinās arī dabiskā kolagēna sintēze, tāpēc āda pakāpeniski sāk atslābt, zaudē elastību, kļūst aizvien plānāka, un sāk veidoties grumbas. Vai procesu iespējams padarīt lēnāku? Saruna ar dermatoloģi Dr. med. Māra Rone-Kupfere.

    – Kāpēc tik strauji pieaug dzeramā kolagēna mārketinga spiediens? Vai tā ir kārtējā no skaistumkopšanas inovāciju zemēm, kā Japāna, Koreja, pārņemtā modes tendence vai tam ir arī zinātnisks pamatojums?

    – Dzeramā kolagēna triumfa gājiens sākās jau pirms diviem vai trim gadiem. Kolagēns atbild par mitruma līmeni mūsu ādā, tās elastību, karkasa noturēšanu, krunku aizkavēšanu, kā arī par locītavu funkcijām, tāpēc tas ieņem stabilu vietu anti-aging jeb pretnovecošanas medicīnas interešu lokā.

    Tiek veikti aizvien jauni zinātniskie pētījumi, medicīnas žurnālos biežāk parādās augstvērtīgas publikācijas, izraisot pamatotu interesi gan mediķu vidē, gan sabiedrībā.

    Tas ir radījis jaunu kolagēna ēru. Balstoties uz plašajiem pētījumiem un jauno tehnoloģiju iespējām, strauji attīstās dzeramā kolagēna ražošana, izraisot arī milzīgu mārketinga spiedienu. Ažiotāža ap dzeramo kolagēnu raisa arī virkni jautājumu: vai tiešām man to vajag, kā izvēlēties piemērotāko, kā tas darbojas, vai tas nekaitēs manai veselībai utt.

    – Kāpēc mums ir vajadzīgs kolagēns?

    – Kolagēns ir dabiska mūsu organisma sastāvdaļa, galvenais ādas šūnu balsts. Tā ir olbaltumviela, kas aizpilda starpšūnu telpu, veidojot zem ādas karkasu no smalkām, resnākām un tādām kā savērptām šķiedrām. Apmēram līdz 30–35 gadu vecumam, kamēr kolagēna daudzums ir pietiekams, ādas karkass ir viendabīgs, tāpēc āda ir blīva, elastīga un gluda. Gadu gaitā organismā palēninās visi procesi un samazinās arī dabiskā kolagēna sintēze, tāpēc āda pakāpeniski sāk atslābt, zaudē elastību, kļūst aizvien plānāka, un sāk veidoties grumbas.

    Sievietēm pēc 40+ kolagēna daudzums izsīkst dramatiskā tempā.

    Par vērā ņemamu kolagēna un hialuronskābes deficītu organismā var liecināt dziļas grumbas, arī sāpes locītavās un to stīvums. Turklāt kolagēna zudumu paātrina daudzi faktori, visvairāk to ietekmē smēķēšana, apkārtējās vides piesārņojums, brīvie radikāļi, UV starojums un stress. Kolagēna zudumu var izraisīt arī pārmērīga fiziskā slodze, tai neatbilstošs uzturs, svara zudums, kad organisms patērē vairāk olbaltumvielu, nekā uzņem ar pārtiku.

    – Kā iegūst kolagēnu?

    – Līdz šim ir izpētīts, ka kolagēna molekulas var iegūt dažādos veidos: no liellopu resursiem, zivīm, jūras moluskiem, rauga sēnītēm, baktēriju sintēzes utt. Pašlaik populārākais ir kolagēns no jūras produktiem, un tam ir vairāki nozīmīgi plusi: to var iegūt ļoti līdzīgu cilvēka dabiskajam kolagēnam un arī jūras resursi ir ļoti plaši. Turklāt būtisks jūras produktu kolagēna izvēles faktors, uz ko pašlaik tiecas pasaule, ir zero waste – nulles atkritumu princips.

    Nākotnē jūras kolagēnu plāno iegūt no zivju rūpniecības pārstrādes atlikumiem – zivju ādām, zvīņām un citiem blakusproduktiem, kas ir lielisks avots kolagēna ražošanai.

    Savukārt vegāniem un veģetāriešiem tiek ražots botāniskas izcelsmes kolagēns, ko iegūst no augiem. Augos kolagēna nav, bet tie satur peptīdus un aminoskābes, no kā tiek izveidots kolagēnam līdzīgs preparāts, kurā vērtīgo aminoskābju sastāvs ir diezgan līdzīgs liellopu un zivju kolagēnam.

    – Ar ko dzeramais kolagēns atšķiras no tā, ko izmantojam skaistumkopšanas nolūkos, klājot uz ādas vai ievadot ar injekcijām?

    – To pašu kolagēnu jau sen izmanto dažādos kosmētiskajos līdzekļos, lai tas palīdzētu atjaunot ādā kolagēna zudumu un uzturēt tās elastību. Taču ir pierādīts, ka kolagēna molekula ir pārāk liela un sarežģīta, tāpēc tā netiek ādai cauri un iedarbojas tikai uz ādas virsējo slāni, piesaistot tam mitrumu, padarot ādu gludāku un radot vieglu liftinga efektu. Ilgnoturīgāku rezultātu sniedz kolagēna injekcijas, bet arī tās darbojas tikai lokāli.

    Līdz ar to kolagēna lielā molekula kļuva par dzeramā kolagēna galveno izaicinājumu.

    Zinātniski pierādīts, ka kolagēna sarežģītā molekula, nonākot zarnu traktā, nespēj ne sašķelties, ne uzsūkties un tādā veidā nedod organismam nekādu labumu, taču sasmalcinātā formā ar speciālām nesējvielām kolagēns zarnu traktā jau uzsūcas vieglāk.

    Tāpēc kolagēns ar īpašām tehnoloģijām ražošanas procesā tiek hidrolizēts – sarežģīto olbaltuma molekulu sadala sīkāk hidrolizātos jeb peptīdos (tripeptīdos, dipeptīdos) un aminoskābēs. Ir jau izpētīts, ka šie mazmolekulārie kolagēna preparāti patiešām labi uzsūcas mūsu kuņģa un zarnu traktā un iedarbojas ne tikai lokāli, bet uz visu organismu kopumā.

    To var arī pārbaudīt – jau pēc pāris stundām peptīdu līkne asins analīzēs paceļas.

    Lai gūtu jūtamu efektu, ir būtiski pareizi lietot kolagēna preparātus un izpētīt to sastāvu. Svarīgi, lai tas ir hidrolizēts kolagēns, mazmolekulārs, sašķelts tripeptīdos, dipeptīdos un aminoskābēs. Tas ir pirmais, kas jāizlasa uz etiķetes.

    – Cik liela deva kolagēna dienā būtu jāuzņem, lai rastos jūtams efekts?

    – Lai pielāgotos dažādām lietotāju gaumēm un ieradumiem, hidrolizēts kolagēns ir pieejams pulvera formā (arī tabletēs un kapsulās) un šķidrā formā. Tam gan nav būtiskas nozīmes, svarīgākais dzeramā kolagēna izvēles un lietošanas kritērijs ir kolagēna koncentrācija uztura bagātinātājā. Dažādi pētījumi apstiprina, ka cilvēkam, kura svars ir ap 60 kg, ieteicamā dienas deva svārstās no 800 līdz 1500 mg, tātad dienā jāuzņem vismaz 1000 mg jeb 1 g hidrolizēta kolagēna.

    Mazākām devām nav jūtama terapeitiskā efekta.

    Nepieciešamo kolagēna daudzumu vajadzētu rēķināt pēc ķermeņa masas: ja tā ir lielāka vai ir liela fiziskā slodze, tad arī devai vajadzētu būt lielākai. Ir pētījumi par sportistiem – jauniem, aktīviem vīriešiem, kuriem ir fiziska slodze vismaz trīs reizes nedēļā. Regulāri lietojot dzeramo kolagēnu, viņiem uzlabojās ķermeņa uzbūve, un tieši uz elastīgo audu rēķina. Turklāt tas palielināja arī noturību pret fizisko slodzi.

    – Papētot kolagēna preparātu sastāvu, var redzēt, ka tas ir ļoti atšķirīgs. Kāpēc?

    – Dzeramo kolagēnu var nopirkt arī tīrā veidā, bet labākam efektam ražotāji parasti pievieno vērtīgas vielas, lai sekmētu kolagēna uzsūkšanos un labāku iedarbību uz ādu. Jebkurai vielai, lai tā organismā veiktu savu uzdevumu, ir vajadzīgi papildspēki, kas nodrošina izdošanos.

    Arī kolagēns viens pats nav karotājs – tam vajadzīgi sabiedrotie, vesela armija, kas to atbalsta un palīdz sasniegt vēlamo rezultātu.

    Tāpēc bieži vien kolagēna preparātos ir pievienota hialuronskābe, C vitamīns, E vitamīns, biotīns (B7), cinks, arī dažādu augu ekstrakti, kas veicina šūnu aktivitāti.

    – Cik ilgi tas jālieto un kādi ir galvenie ieguvumi?

    – Pētījumi apstiprina, ka ideāls dzeramā kolagēna lietošanas laiks varētu būt trīs mēneši, tad varētu sagaidīt jūtamu rezultātu. Taču kolagēna preparātus var lietot arī ilgstoši. Mūsdienās katrs ražotājs, kas ir veicis produktu sertifikāciju, norāda lietošanas devas, shēmu, kā pareizāk un labāk lietot. Ieteicams izlasīt un ievērot instrukciju. Ja norādīts, ka preparātu var lietot 3–4 mēnešus bez pārtraukuma, tad tā arī lietojam. Pēc tam uztaisa pauzīti un var atkal turpināt.

    Kolagēna lietošana nav vienreizējs pasākums, bet gan ilgtermiņa rūpes par sevi.

    Pētījumos, kas tika veikti 6–12 nedēļas, apstiprinājās trīs būtiski ieguvumi. Pirmais: pakāpeniski samazinās ādas sausums, jo ādā būtiski uzlabojas hidratācija – ādas apgāde ar mitrumu. Ādas hidratācijas uzlabošanās pašlaik ir viens no svarīgākajiem izpētes jautājumiem ne tikai estētiskajā medicīnā, bet arī dermatoloģisku saslimšanu gadījumos, piemēram, ja ādai ir barjeras problēmas, t. i., atopiskais dermatīts, psoriāze, sarkanās sejas sindroms u. c.

    Visas šīs hroniskās sausās ādas slimības varētu vieglāk ārstēt, ja izdotos noteikt pareizu kolagēna kvantitāti un kvalitāti.

    Otrais: uzlabojas ādas elastība. To nodrošina ne tikai kolagēns, bet arī elastīns – tā ir cita olbaltumviela ādā. Ir pierādīts, ka iedzertās kolagēna molekulas var stimulēt arī dabiskā elastīna atjaunošanos.Trešais patīkamais efekts, uz ko visi tiecamies, ir krunku samazināšanās. Uzlabojoties kolagēna daudzumam ādā, palielinās elastīgo audu apjoms, samazinot krunku dziļumu un aprises.

    – Kā tas notiek?

    – Mēs jau zinām, ka kolagēnu un ādas elastīgo karkasu īpaši graujoši ietekmē fotonovecošana. Normāli kolagēna šķiedras ir ļoti kārtīgi sakārtotas – kā zaldāti noteiktās rindās un pēc noteiktas shēmas. UV starojums un radiācija tajās rada haosu – sašķaida, degradē, fragmentē pa gabaliņiem, padarot elastīgo karkasu nekārtīgu. Šis ir viens no tipiskiem piemēriem, kad dzeramā kolagēna kurss palīdz uzlabot ādas izskatu un labsajūtu.

    Protams, iedzertais kolagēns nestājas dabiskā kolagēna vietā, šo procesu varētu salīdzināt ar asins pārliešanu.

    Arī pārlietās asinis tilpumu neuztur ilgstoši, bet, iekļūstot asinsritē, tās pakāpeniski sabrūk un vienlaikus ļoti spēcīgi stimulē mehānismus, kas nodrošina savu asiņu atjaunošanos. Tāpat ar kolagēnu – iekšķīgi lietots, tas nonāk ādā un kā papildspēks iedarbīgi stimulē visus dabiskās kolagēna sintēzes mehānismus. Pēc tam tas sabrūk, ādas sanitāri to izvada no organisma, un mūsu ādā sāk veidoties jauns kolagēns. Ideja ir vienkārša – iedzertais kolagēns nekur nesakrājas un nestāv uz vietas kā filleris. Tas izdara savu darbu, sabrūk, un tā vietā nāk mūsu pašu sintezētais kolagēns.

    – Kā dzeramais kolagēns nonāk tieši sejas ādā?

    – Kolagēns piesātina visu organismu, tas nonāk tieši tur, kur tā visvairāk trūkst, proti: locītavās, saitēs, citos audos un ādā. Kolagēns nonāk ne tikai uz sejas, bet visos ādas reģionos, uzlabojot tās vispārējo stāvokli. Mūs gan vairāk interesē vizuāli redzamās ādas zonas.

    – Vai vairāk ir labāk? Vai var apēst par daudz?

    – Princips ir līdzīgs kā ar jebkuru proteīnu – sašķeltu vai nesašķeltu. Mūsu fermentu sistēma ir ieprogrammēta tā, lai apēsto varētu sašķelt un uzsūkt vienā piegājienā.

    Vienā maltītē mūsu organisms var sašķelt un uzsūkt 20–40 g proteīna. Tas nozīmē, ka pārējais proteīns, ko apēdam virs paredzētās normas, vienkārši neuzsūcas. Tātad – papilddeva ir lieka.

    – Vai kolagēna lietošana var būt kaitīga, pastāv kādi riski?

    – Principā nē. Nav zinātnisku pierādījumu, ka kolagēns varētu kaitēt mūsu veselībai vai radīt kādas blaknes. Kolagēna ietekmē uzlabojas ādas, kaulu, locītavu, arī nagu un matu stāvoklis. Ir pētījumi par dzeramā kolagēna pozitīvo ietekmi ne tikai uz ādu, bet arī uz deģeneratīvu pārmaiņu skartām locītavām. Taču: ja cilvēkam mēdz būt alerģiskas reakcijas no jūras produktiem, tad gan ieteicams pievērst uzmanību preparāta ieguves avotam.

    – Kā labāk – ilgstoši izvēlēties vienu kolagēna preparātu un to arī lietot vai pamainīt pret citu? Varbūt kombinējot ir labāka iedarbība?

    – Jā, droši var pamainīt, lai gūtu plašāku, visaptverošāku iedarbību, bet jāskatās, kādas papildu sastāvdaļas ir pievienotas, varbūt ir atšķirīgas devas vai lietošanas shēmas. Vislabāk par kolagēna lietošanu konsultēties ar estētiskās medicīnas speciālistu vai dermatologu, kam ir zināšanas šajā jomā un pieredze, lai varētu ieteikt individuāli piemērotāko variantu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē