• Diētas, kam noticējuši miljoni

    Uzturs
    Dagnija Asare
    19. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Cerīgas, daudzsološas, daudzu atzītas un ievērotas. Daudz slavētas un kritizētas. Šīs diētas ievērojuši miljoniem cilvēku visā pasaulē, ieskaitot daudzas Holivudas zvaigznes. Konsultē uztura speciāliste Eva Kataja.

    Atkinsa diēta

    • Ideja: Atteikšanās no ogļhidrātu lietošanas uzturā.

    Viena no visu laiku populārākajām diētām, kas pie slaida auguma ļāvusi nonākt ne vienai vien Holivudas dīvai, kaut gan mūsdienās šai diētai kritiķu netrūkst. Diētas pamatā ir atteikšanās no ogļhidrātu lietošanas uzturā – tie paaugstina cukura līmeni asinīs, atbrīvojot insulīnu, bet tas savukārt neļauj sadalīties un izvadīties ķermenī esošajiem taukiem. Olbaltumvielām bagātu produktu ēšana arī samazina bada uzbrukumus starp ēdienreizēm. Samazinot ogļhidrātus, samazinās arī apetīte, cilvēks automātiski katrā ēdienreizē uzņem mazāk kaloriju.

    • Atļauts: produkti ar augstu olbaltumvielu un piesātināto tauku saturu – gaļa (jebkāda), olas, pilnpiena produkti, speķis, tumšā šokolāde.
    • Aizliegts: graudaugi un to izstrādājumi (maize, makaroni utt.), cieti saturošie dārzeņi.
    • Kā strādā diēta? Tai paredzētas četras stadijas. Pirmā ir ievadīšana (iepazīšanās): divas nedēļas, kuru laikā neierobežotā daudzumā atļauti olbaltumvielām un piesātinātām taukskābēm bagāti produkti (trekna gaļa, olas, piena produkti, zaļumi, kā arī ne vairāk kā 20 grami ogļhidrātu). Otrā fāze ilgst tikmēr, kamēr gandrīz, gandrīz sasniegts vēlamais svars, un šajā laikā ēdienkartē pamazām tiek iekļauti arī rieksti, augļi un dārzeņi ar zemu ogļhidrātu saturu. Trešajā fāzē – pāris kilogramu pirms uzvaras – lēnām tiek ieviesti tie ogļhidrātus saturošie augļi un dārzeņi, kas iekļauti Atkinsa atļauto produktu sarakstā. Tajā mirklī svara zudums palēninās. Ceturtajā fāzē, kas ilgst visu mūžu, ir atļauti visi veselīgie ogļhidrāti.
    • Plusi: liekie kilogrami tiek zaudēti ļoti ātri, nav novērojama izteikta bada vai diskomforta sajūta.
    • Mīnusi: atgriežoties pie iepriekšējiem uztura ieradumiem, atgriežas arī iepriekšējais svars. Pārlieka tauku uzņemšana paaugstina arī holesterīna līmeni asinīs. Samazinot vai vispār izslēdzot no uztura augļus un dārzeņus, ar laiku noteikti tiks izjusts šķiedrvielu trūkums (palēnināta vai traucēta gremošana), kā arī vitamīnu trūkums, kas varētu izpausties, piemēram, kā apsīkusi enerģija.
    • Slavenākie sekotāji: viena no slavenākajām Atkinsa diētas sekotājām ir kuplo formu īpašniece Kima Kardašjana. Taču laikā, kad Atkinsa diēta bija modē un ogļhidrāti bija katras slaidajai līnijai sekojošas dāmas lielākais ienaidnieks, šo diētu ievēroja arī Dženifere Enistone, Renē Zelvēgere un daudzas citas slavenības.
    • Ko varam aizgūt? Mēģinot pārveidot savu ēdienkarti svara samazināšanas nolūkos, olbaltumvielu un tauku palielināšana un ogļhidrātu (jo īpaši ātro) samazināšana nemaz nav tik slikta ideja – olbaltumvielas sniedz ilgstošu sātu un apvienojumā ar regulārām fiziskām aktivitātēm rūpējas par muskuļu masu.

    Dikāna diēta

    • Ideja: atrast ideālo svaru, sasniegt un noturēt to pēc individuāli izstrādāta plāna.

    Svars tiek noteikts pēc 11 parametriem – iedzimtības, ķermeņa uzbūves, dzimuma, vecuma, iepriekšējā diētu vēsture un citiem.

    • Atļauts: liesa gaļa, zivis, jūras veltes, tofu un sojas produkti, beztauku piena produkti, olas, auzu pārslas, godži ogas. Dārzeņi (sākot no otrās fāzes): sparģeļi, cukīni, paprika, spināti, tomāti, selerija, baklažāns, sīpoli, salātlapas, kāposti, brokoļi, burkāni, bietes u. c.
    • Aizliegts (vismaz pirmajās fāzēs): jebkādi augļi, graudaugi un to izstrādājumi, kartupeļi, kukurūza, zirņi, pupiņas, lēcas, avokado, trekna gaļa – cūkgaļa, jēra un pīles gaļa.
    • Kā strādā diēta? Diētas plāns tiek īstenots četros posmos. Pirmais ir uzbrukums, tātad – visstriktākais. Uzbrukuma posms ilgst 2–4 dienas, un tajā atļauts ēst tikai liesus, olbaltumvielas saturošus produktus: liesu gaļu, zivis, olas, liesus piena produktus. Labā ziņa – nekādas kalorijas netiek ierobežotas.  Piedevām – reizi dienā jāuzņem šķiedrvielu trieciens: pusotras ēdamkarotes auzu pārslu.

    Otrais posms – kruīzs, kas galu galā aizved līdz vēlamajam svaram. Katra liekā kilograma zaudēšanai tiek veltītas apmēram sešas dienas. Arī šajā posmā uzsvars tiek likts uz liesiem, olbaltumvielām bagātiem produktiem, kas papildināti ar cieti nesaturošiem dārzeņiem (tātad netiek lietoti kartupeļi, kukurūza). Ieteikums – vienu dienu pārtikt tikai no olbaltumvielām, bet nākamo tās kombinēt ar dārzeņiem utt.

    Kad vēlamais svars sasniegts, seko nostiprināšanas posms: tiek paplašināta ēdienkarte, pakāpeniski tajā iekļaujot arī «aizliegtos produktus» – maizi, augļus, sieru. Arī šī posma ilgums ir atkarīgs no tā, cik svara ir zaudēts. Kad šis posms noslēdzies, turpinās stabilizācijas posms – citiem vārdiem, visa atlikusī dzīve. Šajā posmā ēst principā drīkst visu, taču reizi nedēļā jāievēro diētas diena (kā uzbrukuma posmā): dienā jāapēd 3 ēdamkarotes auzu pārslu, jāizdzer vismaz pusotra litra ūdens, kā arī silti ieteicamas fiziskās aktivitātes.

    • Plusi: īpaši netiek ierobežotas kalorijas. (Patiesībā Dikāns tieši iedrošina ēst, cik organisms to prasa. «Tu nezaudē svaru, kad esi izsalkusi,» ir viņa sauklis.) Diēta ir vērsta ilgtermiņam – tā ir apņemšanās uz visu mūžu, tātad neizpaliks arī rezultāti.
    • Mīnusi: diētas ēdienkarte sākotnēji ir diezgan vienveidīga. Vispirms tas nozīmē, ka pastāv risks neizturēt. Otrkārt, pārtiekot tikai no liesām olbaltumvielām, vispirms trūks enerģijas, bet ar laiku noteikti sāks trūkt, piemēram, D vitamīna un kalcija, ko nodrošina piena produkti, arī šķiedrvielu, minerālvielu un vitamīnu, ko iegūstam no augļiem un dārzeņiem. Tāpat kā Atkinsa diētā, arī šeit par galveno ienaidnieku tiek pasludināts cukurs, taču, ja nav cukura vielmaiņas traucējumu (diabēts vai pirmsdiabēta stāvoklis), tā līmeni var regulēt, vienkārši uzturā neiekļaujot konfektes, kūkas, bulciņas.
    • Slavenākās sekotājas: Dikāna slavenākais sasniegums ir Francijas prezidents Fransuā Olāns, kas pirms stāšanās prezidenta amatā izkausējis 17 kilogramu. Arī Dženifere Lopesa no liekā svara, kas bija uzkrājies pēc dvīņu laišanas pasaulē, ar Dikāna diētu ieguva vēl kārdinošākas aprises nekā pirms grūtniecības.
    • Ko varam aizgūt? Svaru nav iespējams zaudēt strauji – vismaz, ja gribas, lai tas neatgriežas vēl iespaidīgāks nekā pirms tam. Atvadīšanās no liekajiem kilogramiem ir ilgtermiņa apņemšanās. Pareizāk – apņemšanās visam mūžam.

    Svara vērotāji

    • Ideja: Punktu skaitīšana un kopdarbs

    Arī svara vērotāji jau gadiem ilgi turas populārāko diētu priekšgalā un joprojām ik gadu miljoniem cilvēku palīdz atgūt veselīgas formas. Svara vērotāju stāsts aizsākās sešdesmitajos, kad kādai omulīgai amerikāņu mājsaimniecei Džīnai Nidečai kaimiņš pajautāja, kad tad gaidāms bērniņš. Lai risinātu savu delikāto problēmu, Džīna devās pie ārsta, kas viņai izstrādāja ēšanas plānu, taču, lai turētos pie izvirzītā mērķa, Džīna izdomāja revolucionāru metodi – sasauca savas korpulentās draudzenes un pārliecināja, ka kopējiem spēkiem, uzmanot citai citu, atskaitoties un uzslavējot cītīgākās tievētājas, mērķi būs sasniedzami vieglāk. Šobrīd vairāk nekā 30 valstīs ir šādi klubiņi, kur tievēšana notiek pēc Džīnas Nidečas metodes.

    • Atļauts: visi produkti ir atļauti, taču katrai produktu grupai atkarībā no kaloriju skaita un uzturvērtības tiek piešķirts konkrēts punktu skaits. Dienā nedrīkst pārsniegt noteikto punktu skaitu. Īpašs uzsvars tiek likts uz piena produktu lietošanu.
    • Aizliegts: neapēst minimālo dienā paredzēto punktu skaitu – tas draud ar vielmaiņas palēnināšanos, tātad diēta nestrādās. Maltītes jāietur vismaz piecas reizes dienā.
    • Kā strādā diēta? Katram svara vērotāju dalībniekam tiek izskaidroti veselīga uztura ēšanas principi un izskaidrota tā dēvētā punktu sistēma, pēc kuras jāplāno savas maltītes. Diēta obligāti tiek apvienota ar semināriem un klātienes tikšanām, kurās tiek sekots līdzi dalībnieku panākumiem. 
    • Plusi: tievētāju ēdienkarte ir sabalansēta, nav nekādu aizliegumu, nav arī bada sajūtas. Tievētājs ēdienkarti var plānot pats, sekojot līdzi savām sajūtām, nevis akli sekojot iepriekš izstrādātiem norādījumiem.
    • Mīnusi: svara vērotāju diētai tiek pārmests novērojums, ka dienišķa ēdiena pārvēršana punktos veicina neveselīgu attieksmi pret ēdienu.
    • Slavenākās sekotājas: visstraujākais svara zudums pēc šīs programmas līdz šim bijis jaunajai melnādainajai amerikāņu aktrisei un dziedātājai Dženiferei Hadsonei – dažu mēnešu laikā viņa saruka par veseliem desmit izmēriem!
    • Ko varam aizgūt? Svara vērotāju uztura plānā uzsvars tiek likts uz nelielām, taču regulārām un sabalansētām (pa druskai no visām produktu grupām) ēdienreizēm. Ar badošanos vai strauju kaloriju  samazināšanu varam sev nodarīt tikai kaitējumu.

    5:2

    • Ideja: Regulāra badošanās vai atslodzes periodu ievērošana, kas stimulē gremošanas sistēmu.

    Pirms vairākiem gadiem šī diēta izraisīja pamatīgu ažiotāžu. Diētas autors Maikls Moslijs to pasludināja par apvērsumu diētu jomā, tievētāji bija sajūsmā par šīs diētas piedāvāto iespēju neatteikties no saviem iemīļotajiem kārumiem, taču no uzturzinātnieku puses netrūka arī ļoti skarbas kritikas. 5:2 diēta ir viens no tā sauktās pārtrauktās badošanās veidiem – principa, kas paredz regulāru badošanās vai atslodzes periodu ievērošanu, kas, kā apgalvo šīs pieejas aizstāvji, stimulē gremošanas sistēmu, regulē vielmaiņu un palīdz atbrīvoties no liekajiem uzkrājumiem. Regulāras atslodzes dienas, kas ir ļoti populāras Latvijā, arī ir viens no pārtrauktās badošanās veidiem.

    • Atļauts: piecas dienas pēc kārtas ierastie ēšanas paradumi un ēdienkarte nav jāmaina – atļauts ir viss.
    • Aizliegts: divās badošanās dienās jāievēro diezgan strikts uztura režīms, lai dienas laikā uzņemto kaloriju daudzums nepārsniegtu 500. Vismaz 2–3 litru ūdens dzeršana ir obligāta. Citu ierobežojumu nav.
    • Kā strādā diēta? Šīs diētas badošanās dienu proporcija norādīta jau tās nosaukumā – piecas dienas ēdiens tiek uzņemts pēc paša vēlmēm un ieskatiem, taču divas dienas tiek ievērota visai strikta diēta. Ko tievētājs šajās badošanās dienās izvēlas ēst, paliek paša ziņā. Tiek ieteikti maz kaloriju saturoši dārzeņi: gurķi, salātlapas, kāposti, paprika u. c. Otrs ieteicamākais variants – liesi olbaltumvielas saturoši produkti: kefīrs, bezpiedevu jogurts. Tomēr stingri jāievēro norādītais 500 kaloriju limits – tik daudz satur viena kefīra paka.
    • Plusi: šo diētu vieglāk ievērot tiem, kam ir grūti ilgtermiņā apņemties atteikties no ēdieniem un produktiem, kas tiešām ļoti garšo. Diētas laikā svars tiek zaudēts salīdzinoši lēnu: sievietēm tie ir apmēram 400–500 gramu nedēļā. Tas nozīmē, ka arī iespēja zaudēto svaru atgūt ir mazāka nekā tā sauktajās ātrajās diētās. Diētas autors Maikls Moslijs apgalvo, ka regulāras badošanās vai atslodzes dienas ievērojami paildzina mūžu, palīdz regulēt holesterīna un cukura līmeni asinīs.
    • Mīnusi: diētai tiek pārmests, ka šāda nevienmērīga, zināmā mērā pat liekulīga attieksme pret ēdienu ilgtermiņā veicina izkropļotu ēdiena uztveri un vēl vairāk padziļina ēšanas traucējumus. Turklāt ciešoties divas dienas, pēcāk piecu «uzdzīvošanas» dienu laikā visbiežāk tiek izdarītas īpaši neveselīgas izvēles. Ilgtermiņā galējības nekad nestrādā.  
    • Slavenākās sekotājas: šai diētai slavenību vidū patiesībā ir daudz sekotāju – dziedātāja Bejonse, supermodele Miranda Kera un pat slavenais «Šerloks Holmss» Benedikts Kamberbačs ir izteikušies, ka tieši šis ēšanas režīms viņiem palīdz sevi uzturēt formā.
    • Ko varam aizgūt? Regulāra atslodzes dienu ievērošana regulē vielmaiņu un gremošanas sistēmu, tātad ilgākā laika periodā arī palīdz samazināt svaru.

    Paleolīta diēta

    • Ideja: Vienkārša, nepārstrādāta un nesarežģīta ēšana.

    Arī par alu cilvēku diētu dēvētās paleolīta diētas ēdienkarte tiek balstīta uz tiem produktiem, kas bijuši pieejami paleolīta laikmetā dzīvojušajiem cilvēkiem. Diētas principi balstās idejā, ka tieši šāda – vienkārša, nepārstrādāta un nesarežģīta – ēšana, maksimāli iztiekot bez pārstrādātiem produktiem, cilvēka organismam ir visveselīgākā, jo lieki neapgrūtina gremošanas sistēmu.  Paleolīta diētai ir daudz līdzību ar populāro un uzturzinātnieku slavēto Vidusjūras diētu.

    • Atļauts: viss, kas bija pieejams alu cilvēkiem, – gaļa, zivis, augļi, ogas, sēnes, saknes, rieksti, sēklas.
    • Aizliegts: piena produkti, graudaugi, kafija, melnā un zaļā tēja, alkohols, cukurs, sāls, pākšaugi.
    • Kā strādā diēta? Paleolīta diētai nav konkrēta ēšanas plāna, kā arī laika vai kilogramu zaudēšanas rāmju. Būtībā tas ir dzīvesveids, kas ēšanas ziņā izslēdz visas cilvēces attīstības sniegtās iespējas. Lielos vilcienos ieteicamā ēdienkartes formula ir šāda: 55% zivju, jūras velšu un gaļas + 15% augļu + 15% ogu + 15% riekstu un sēklu.

      Tā kā pastāv vairākas versijas par produktiem, kas mūsu tālajiem senčiem bija pieejamas, pastāv arī vairākas diētas un atļauto produktu versijas. Teiksim, nav īsti skaidrs, vai alu cilvēki ēda olas, vai gatavoja un lietoja eļļu, kā arī vai tiešām neēda nekāda veida graudus.
    • Plusi: kā diētas galvenie plusi tiek minēts «tīrās ēšanas» princips, kas paredz atturēšanos no jebkādiem pārstrādātiem produktiem un tātad arī konservantiem, garšas pastiprinātājiem utt. Tāpat pozitīvi tiek vērtēta cukura un sāls samazināšana, savukārt augstais olbaltumvielu saturs atļautajos produktos nozīmē ilgāku sāta sajūtu, tātad – mazāk uzņemtās pārtikas.
    • Mīnusi: diētas ēdienkarte ir diezgan ierobežojoša – ēšana pēc alu cilvēka ēdienkartes moderna cilvēka dzīvesveidu liek ievērojami pārveidot (teiksim, ēšana ārpus mājas paleolīta diētas ievērotājam ir īsts izaicinājums). Uzturzinātnieki diētai nereti pārmet arī «ačgārno filozofiju» – moderna cilvēka dzīvesveids pamatīgi atšķiras no tā, kā dzīvoja alu cilvēki, tāpēc šķiet apšaubāmi, kāpēc ēdienkartei jābūt tādai pašai (turklāt augstais zivju patēriņš izraisa arī jautājumus par ūdens piesārņojumu, kas noteikti atstāj iespaidu arī uz jūras velšu kvalitāti.

      Tāpat pastāv daudz diskusiju par to, kāpēc piena produkti un graudaugi būtu uzskatāmi par kaitīgiem. Diskusijas raisa arī diētā paredzētais lielais gaļas patēriņš, kas, it īpaši ņemot vērā pasaules populācijas lielo pieaugumu un gaļas industrijas diskutablos aspektus, jau tā lielākajā pasaules daļā ir pārāk liels.
    • Slavenākās sekotājas: šobrīd šī diēta bauda diezgan lielu popularitāti slavenību vidū. Tai par savu formu uzturēšanu paldies saka aktrises Uma Tūrmane, Džesika Bīla, Megana Foksa, Mailija Sairusa, kā arī vesela plejāde pasaules līmeņa sportistu ar basketbolistiem Kobi Braiantu un Grāntu Hillu priekšgalā.  Arī Austrālijas kulinārijas sacensību šova My Kitchen Rules vadītājs Pīts Evanss ir liels paleolīta diētas piekritējs un, to ievērojot, atbrīvojās no šova laikā uzēstajiem kilogramiem. Šobrīd viņš ir radījis vairākas paleolīta diētai veltītas pavārgrāmatas, tostarp arī ģimenei un bērniem domātu recepšu grāmatu, – Evansa ģimenē pēc alu cilvēku ēdienkartes ēd visi.
    • Ko varam aizgūt? Tīra, rūpnieciski nepārstrādāta uztura lietošana (ko proponē arī clean eating jeb tīrās ēšanas filozofijas piekritēji) neapšaubāmi organismam nāk tikai par labu. Turklāt šāds ēšanas un dzīvesveids ir arī saudzīgs videi un ekoloģijai.

    pH jeb skābu, sārmu līdzsvara diēta

    • Ideja: Līdzsvara uzturēšana starp skābju un sārmu līdzsvaru organismā.

    Par pH diētu dēvē uztura režīmu, kura galvenais mērķis ir pareiza līdzsvara uzturēšana starp skābju un sārmu līdzsvaru organismā. Diētas pamatā ir uzskats, ka organisma šķidrumos esošais pH līmenis ietekmē visus organismā notiekošos procesus. Skāba vide nogurdina, organismā raisa dažādas saslimšanas un audzēju veidošanos, savukārt sārmaina vide dziedē. Šo līdzsvaru iespējams koriģēt ar uzturu – samazinot tos produktus, kas veido skābu vidi, bet uzsvaru liekot uz tiem, kas rada sārmainu vidi. Tātad – uzturs ir zāles.

    • Atļauts: atļauto un aizliegto, kā arī vairāk un mazāk ieteicamo produktu saraksts šajā diētā ir ļoti garš. Uzsvars tiek likts uz svaigiem, termiski neapstrādātiem dārzeņiem un augļiem. Tiem vajadzētu veidot vismaz 70% ēdienkartes. Pie vērtīgākajiem produktiem tiek minēti gurķi, kalē kāposti, spināti, avokado, selerija, brokoļi.
    • Aizliegts: galvenās skābi izraisošo produktu grupas ir gaļa, siers, zivis, olas, graudaugi, kafija, alkohols, cukurs.
    • Kā strādā diēta? pH diētas formula ir šāda: 70–80% bāziska jeb sārmainu vidi veidojoša uztura pret 20–30% skābu vidi veidojoša uztura.
    • Plusi: augstais svaigo augļu un dārzeņu saturs šajā diētā neapšaubāmi ļoti labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu, stimulē vielmaiņu, palīdz organismam ar vērtīgiem vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām, palīdz to attīrīt un atbrīvot no liekajiem kilogramiem. Diētas ievērotāji apgalvo, ka šāda uztura lietošana ievērojami palielina enerģijas līmeni, uzlabo ādas un matu stāvokli. Sārmainu vidi radoša uztura labvēlīgā ietekme uz nieru veselību ir pierādīta zinātniskos pētījumos.
    • Mīnusi: pH diētas virzienā raidītā kritika ir diezgan skarba. Pastāv uzskats: diētas pamatā ir nepareizs pieņēmums, ka ar uzturu var mainīt asiņu pH līmeni, taču tas vienkārši neesot iespējami – asiņu pH līmenis šādi nav maināms. Lai kādu ēdienu ēdam, asiņu līmenis var mainīties vienīgi pH 7,35–7,45 robežās. Vienīgais, ko uzturs ietekmē, ir urīna pH līmenis, – tas gan varētu būt vērtīgi, piemēram, nierakmeņu izšķīdināšanas veicināšanai. Tiek pieļauts, ka, ilgstoši atsakoties no piena produktiem un gaļas, organismā var veidoties, piemēram, kalcija un D vitamīna deficīts. Tāpat negatīvi tiek vērtēta diētas aizstāvju biedējošā pieeja, pasludinot, ka gaļas, piena produktu, kafijas un alkohola lietošana var izraisīt vēzi.  
    • Slavenākās sekotājas: Holivuda ir kā apsēsta ar pH diētu, un tādas zvaigznes kā mūžam jaunā supermodele Ella Makfersone, aktrise Kirstena Dansta, kā arī Viktorija Bekhema apzvēr, ka žilbinošā izskata noslēpums ir tieši šī diēta.
    • Ko varam aizgūt? Sākt katru rītu ar lielu glāzi silta citronūdens, – pH diētas entuziasti apgalvo, ka šāds rituāls var glābt veselību un izārstēt no visdažādākajām slimībām. Iespējams, ieguvumi nav tik milzīgi, tomēr nevar noliegt: uz gremošanas sistēmas darbību, pašsajūtu un enerģijas līmeni, kā arī imūnsistēmu tas ir darbojas visnotaļ pozitīvi.

    Diēta – akcija vai dzīvesveids?

    Komentē Eva Kataja:

    «Pirms atbildu uz jautājumu, vai visas diētas tiešām ir tik sliktas, jānoskaidro viena būtiska nianse, proti, ar vārdu diēta mūsdienās saprot divas dažādas lietas. Sākotnēji par diētu sauca kaut ko, kas bija nevis īslaicīga akcija, bet gan dzīvesveids. Principā diēta ir (vai bija) sinonīms vārdam uzturs. Vienam var būt saudzīga diēta, kas jāietur kādas slimības vai specifisku veselības īpatnību dēļ.

    Sportistiem ir sava diēta, kas palīdz ķermeni labāk sagatavot specifiskai slodzei. Tāpat ir dejotājiem, operdziedātājiem vai tā sauktajiem deguniem ir sava diēta, ko paredz profesijas ikdienas īpatnības. Šādā izpratnē diēta vispirmām kārtām nozīmē saudzējošu dzīvesveidu, kur atsacīšanās no kādiem produktiem nav kategoriska un noteikti nav paredzēta straujai ķermeņa svara zaudēšanai. Diētas mērķis ir uzlabot veselību, tā ir arī kā papildterapija slimības gadījumā, un par to nu uztura speciālistiem lielākoties nekādu iebildumu nevar būt.

    Jebkurai diētai ir nepareizs tās sākotnējais solījums par ātru svara zaudēšanu – organisms gluži vienkārši tam nav paredzēts, tāpēc diēta organismam ir šoks.

    Savukārt mūsdienās ar vārdu diēta saprotam striktu atsacīšanos no atsevišķiem produktiem vai produktu grupām, uzņemto kaloriju ierobežošanu un arī dzīvesveida pakļaušanu striktām prasībām, un tas viss straujas svara zaudēšanas vārdā. Ja dzirdam vārdu diēta, domājam par salātlapu ēšanu, bada sajūtu, sevis izaicināšanu un piespiešanu uz kaut ko. Šajā gadījumā diēta tiek ievērota kā īslaicīga akcija, līdz tiek sasniegts vēlamais svars, – un tas jau savā būtībā nav pareizi.

    Jebkurai diētai ir nepareizs tās sākotnējais solījums par ātru svara zaudēšanu – organisms gluži vienkārši nav paredzēts ātrai svara zaudēšanai, tāpēc jebkura svara zaudēšanas diēta organismam ir šoks. No diētām, kas sola svaru zaudēt ļoti strauji, vispār būtu jāturas pa gabalu, jo patiesībā tās draud ar nopietnām veselības problēmām (piemēram, žultsakmeņu veidošanos).

    Turklāt diētām gandrīz simtprocentīgi piemīt jo-jo efekts – zaudētais svars ātri vien atgriežas (tas taču ir tikai loģiski, ka, atgriežoties pie iepriekšējiem ēšanas ieradumiem, atgriežas arī svara problēmas). Patiesībā, jo-jo efekts nereti darbojas dubultā: ievērojot diētu, palēninās vielmaiņa. Tas nozīmē, ka risks pēc diētas beigām iedzīvoties liekajā svarā ir pat lielāks nekā pirms tam. Kaut arī mūsdienu cilvēks grib, lai viss notiek tūlīt un tagad, nekas labāks par sabalansētu uzturu un kustībām, kas mērenā tempā, bet uz neatgriešanos palīdzētu normalizēt ķermeņa svaru, vēl nav izgudrots.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē