• Dārgo dakter, kāpēc tik dārgi?!

    Svarīgi tagad!
    Arta Lāce
    1. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jauns gads, jaunas cenas… Saturies – tagad par ārsta palīdzību jāmaksā pat dubultā!

    Pēdējos mēnešos ar energoresursu sadārdzinājumu saistītais cenu pieaugums nav gājis secen arī poliklīnikām un slimnīcām. Turklāt no 1. janvāra pieaugusi arī minimālā alga valstī, un tas nozīmē, ka jāceļ algas arī mediķiem. Lavīnas efekts nāk pār pacientu galvām, jo pieaug cenas arī maksas pakalpojumiem. Daļa ārstniecības iestāžu tās paaugstināja jau līdz ar apkures sezonas sākumu novembrī un decembrī, vēl daļa – no 1. janvāra. Vidējais kāpums ir 10–25 procenti, bet atsevišķos gadījumos maksa ir pat divkāršojusies. Vairākas iestādes, piemēram, Veselības centru apvienība un Rēzeknes slimnīca, pieļauj, ka cenas varētu tikt paaugstinātas martā.

    Tie, protams, nav iepriecinoši jaunumi, it īpaši ņemot vērā, ka jau līdz šim ārstu konsultācijām, izmeklējumiem un zālēm no personiskajiem maciņiem esam tērējuši krietni lielāku daļu nekā citi eiropieši – no visiem veselības izdevumiem tie ir 36 procenti (Eiropā vidēji – 15 procenti). Pie vainas ir hroniski nepietiekamais valsts finansējums veselības nozarei, kas ir kā sprunguļi ratos un apgrūtina tikšanu pie ārsta un uz izmeklējumiem. Nevēloties gaidīt garās rindās un riskēt ar slimības ielaišanu, tie, kas var atļauties, maksā paši vai izmanto apdrošināšanu.

    Tomēr, lai nepatīkamais pārsteigums, ko rada kārtējais cenu kāpums, nerastos brīdī, kad ar naudasmaku rokās stāvi pie kases, lai norēķinātos par maksas vizīti, mēs apkopojām būtiskākās izmaiņas.

    Rīgā

    Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca. No šī gada 1. janvāra maksas pakalpojumu cenas paaugstinājusi vidēji par 10 procentiem. Labā ziņa ir tā, ka cena par ārstu konsultācijām nemainās: kopš pērnā gada marta, kad tā tika paaugstināta, joprojām jāmaksā no 30 eiro par arodārsta atzinumu līdz 50 eiro par ārsta speciālista un 80 eiro par profesora konsultāciju.

    Taču, piemēram, pilnas asinsainas analīze Stradiņa slimnīcas laboratorijā tagad maksā 4,40 eiro līdzšinējo 3,72 eiro vietā, un viena ādas veidojuma piesaldēšana jeb kriodestrukcija kļuvusi par vairāk nekā eiro dārgāka: no 8,14 cena pacēlusies uz 9,50 eiro. Jūtamāka ir operāciju sadārdzināšanās. Maksa par laparoskopisku cistas izņemšanu no nieres pieaugusi par 19 procentiem un sasniedz 714 eiro. Koronārā angioplastija dienas stacionārā, izmantojot ar zālēm pildītu stentu, tagad maksā par 39 procentiem vairāk – 6746 eiro. Vispārējās intubācijas anestēzijas izmaksas par vienu stundu vairāk nekā dubultojušās, sasniedzot 235 eiro.

    Pieprasīts maksas pakalpojums ir radioloģiskie izmeklējumi, uz kuriem par valsts naudu jāgaida mēnešiem ilgi. Piemēram, vienas ķermeņa daļas magnētiskās rezonanses izmeklējums bez kontrastvielas Stradiņos maksā 165 eiro, datortomogrāfija – 89 eiro, bet vēdera dobuma ultrasonogrāfija – 39 eiro.

    Cenrādi meklē slimnīcas mājaslapas www.stradini.lv sadaļā Pacientiem. Reģistratūras tālrunis: 67069280.

    Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca. Tā lielākus rēķinus sāka izrakstīt jau aizvadītā gada rudenī. Vidējais cenu pieaugums ir 8 procenti, bet par konsultāciju pie speciālista iepriekš prasīto 40 eiro vietā kopš novembra jāmaksā par 20 procentiem vairāk jeb 50 eiro. Profesora sniegta konsultācija izmaksās 80 eiro par reizi, savukārt docenta, medicīnas zinātņu doktora vai virsārsta dalīšanās ar zināšanām – 60 eiro.

    Datortomogrāfija, neizmantojot kontrastvielu, vienai ķermeņa daļai izmaksā 86 vai 107 eiro, atkarībā no tā, cik slāņu aparāts tiek izmantots. Par magnētisko rezonansi bez kontrastēšanas tagad būs jāmaksā 146 eiro. Vismaz pagaidām Austrumu slimnīcā vēl lielāks cenu kāpums nav plānots.

    Cenrādi meklē Austrumu slimnīcas vietnē https://aslimnica.lv/visu-maksas-pakalpojumu-cenradis. Reģistratūras tālrunis: 67000610.

    *Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca.  Cenas paaugstinātas no jaunā gada. Apmeklējot speciālistu, tagad jārēķinās ar 55 eiro (iepriekš bija 45 eiro). Atkārtota konsultācija 30 dienu laikā, kā arī individuāla nodarbība pie fizioterapeita vai ergoterapeita maksā 30 eiro. Gūžas endoprotezēšanas cena bez implanta vērtības sadārdzinājusies par 9 procentiem un sasniedz 3100 eiro, bet karpālā kanāla atbrīvošana izmaksā par 13 procentiem dārgāk – 580 eiro. Datortomogrāfija bez kontrastvielas kļuvusi par 10 eiro dārgāka un tagad maksā 100 eiro, bet ar kontrastvielu cena nav mainījusies un joprojām ir 120 eiro. Nemainīga palikusi arī maksa par citiem pakalpojumiem, piemēram, par ehokardiogrāfiju un mugurkaulāja rentgena izmeklējumiem.

    Pakalpojumu izmaksas atrodamas vietnes www.tos.lv sadaļā Cenrādis. Reģistratūras tālrunis: 67399421.

    *Orto klīnika. Cenas paceltas jau kopš novembra, un pieaugums ir caurmērā par 5–10 eiro. Piemēram, vizīte pie traumatologa ortopēda tagad maksā 55 eiro, pie vertebrologa, mugurkaula ķirurga, – 65 eiro, pie neirologa – 80 eiro, bet pie reimatologa – 85 eiro. Ultrasonogrāfijas izmeklējuma cena ir 60 eiro, bet magnētiskā rezonanse bez kontrastvielas atkarībā no izmeklējamās ķermeņa daļas maksā 220–230 eiro, datortomogrāfija bez kontrastēšanas – 70–90 eiro.

    Cenrādi atradīsi vietnes www.orto.lv sadaļā Pacientiem. Reģistratūras tālrunis: 67144013.

      *Veselības centrs 4. Tas noteicis jaunas cenas kopš 1. janvāra, un to vidējais kāpums ir salīdzinoši neliels – 4 procenti. Ārstu konsultāciju cenu pieaugums gan ir lielāks – 7 procenti. Piemēram, pirmā vizīte pie nefrologa maksā 45 eiro, pie ginekologa – 46 eiro, pie reimatologa – 61 eiro, pie plaušu ārsta – 52 eiro. Atkarībā no kvalifikācijas kardiologa konsultācijas cena ir 55–65 eiro, neirologa vai neiroķirurga – 60–65 eiro, dermatologa – 50–55 eiro. Vidēji par 5 procentiem dārgāki ir kļuvuši daži radioloģiskās diagnostikas izmeklējumi. Piemēram, datortomogrāfija bez kontrastvielas maksā 120–146 eiro. Tomēr par citiem pakalpojumiem, piemēram, magnētisko rezonansi un laboratorijas servisu, maksa palikusi nemainīga.

      Cenrādis: vietnes www.vc4.lv pirmajā lapā. Reģistratūras tālrunis: 67847100.

     Reģionos

    Cēsu klīnika. Tur kopš 1. janvāra maksas pakalpojumu cenas pieaugušas vidēji par 12–15 procentiem, ņemot vērā ne tikai energoresursu sadārdzinājumu, bet arī konkurenci tirgū un to, ka valsts apmaksāto pakalpojumu tarifi nenosedz reālās pakalpojumu izmaksas, teiksim, par ēdināšanu un skābekļa iegādi, kā arī minimālās algas celšanu palīgpersonālam. Pirmā konsultācija pie ārsta speciālista maksā 40 eiro, atkārtota mēneša laikā – 22 eiro. Ultrasonogrāfija maksā 36 eiro, datortomogrāfija bez kontrastēšanas – 125–143 eiro, bet ar kontrastvielu – 172–310 eiro.

    Cenrādis atrodams vietnes www.cesuklinika.lv sadaļā Pacientiem un apmeklētājiem. Tālrunis: 64125634.

    Liepājas reģionālā slimnīca. Cenrādis mainījies kopš decembra, un cenas augušas vidēji par 20 procentiem. Ārsta speciālista konsultācija maksā 40 eiro, dārgāka ir vizīte pie kardiologa  aritmologa un profesora onkologa imunologa – 60 eiro. Atkārtota konsultācija mēneša laikā maksā 30 eiro. Vēdera dobuma ultrasonogrāfijas cena ir 40 eiro, par datortomogrāfiju bez kontrastēšanas līdzšinējo 85 eiro vietā jāmaksā 102–118 eiro, ar kontrastvielu – 206–480 eiro.

    Cenrādi atradīsi vietnes www.liepajasslimnica.lv sadaļā Cenrādis. Kontakttālrunis: 63403231.

    Kuldīgas slimnīca. Kopš novembra maksa par ārstu konsultācijām ir augusi vidēji par 5–10 eiro, un lielākoties pie speciālista uz pirmreizēju vizīti var tikt par 40 eiro. Dārgāka ir endokrinologa konsultācija – 50 eiro, lētāka – vizīte pie fizioterapijas un rehabilitācijas ārsta – 35 eiro. Par uzņemšanas nodaļas dežūrārsta palīdzību gadījumos, kas nav neatliekami, jāšķiras no 30 eiro.

    Savukārt maksa par operācijām un dažādām manipulācijām paaugstināta vidēji par 30–50 procentiem, un šāda stratēģija izvēlēta tādēļ, lai cenu sadārdzinājums būtiski neietekmētu pakalpojumu pieejamību. Lielākais sadārdzinājums ir operācijām, kuras cilvēki reti izvēlas veikt par maksu, piemēram, olvadu un olnīcu operācijas cena ir teju dubultojusies. Tāpat straujāk cenas kāpušas pakalpojumiem, kas nav kritiski veselībai, teiksim, labdabīgu ādas veidojumu izgriešana lokālā anestēzijā dienas stacionārā kļuvusi par 60 procentiem dārgāka un maksā 150 eiro. Tomēr vairākiem pakalpojumiem, piemēram, pēdu aprūpei un endoskopijas izmeklējumiem, cenas nav mainījušās.

    Cenrādis: vietnes www.kuldigasslimnica.lv sadaļā Pacientiem. Tālrunis: 63374000.

    Laba ziņa

    Pacientu iemaksas par valsts apmaksātajām konsultācijām un izmeklējumiem vismaz pagaidām nav plānots paaugstināt!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē