• Dakteris Tereško pret Covid-19

    Aktuāli
    Zane Eniņa
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    17. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Koronavīruss uzvedas kā meža sanitārs vilks: panāk tos, kas slimību novājināti,» savā mājaslapā raksta ārsts fitoterapeits Artūrs Tereško. Un, tā kā zāļu pret koronavīrusu nav, jāliek lietā viss, kas stiprina veselību. Arī augi.

    Ārsts, fitoterapeits, adatu terapeits ar gandrīz 45 gadu pieredzi medicīnā, Pļavas aptiekas izveidotājs, dažādu veselības tēju autors Dr. Artūrs Tereško skaidro, kā ar dabas palīdzību cīnīties pret jauno ligu.

    «Teikšu kā Karlsons – mieru, tikai mieru! Kas par daudz, tas par skādi: nemitīgs aktīvu vielu kairinājums imūnsistēmu nogurdinās, tāpēc neko no uzskaitītā nevajadzētu lietot ilgstoši un lielā koncentrācijā. Un vēl – ne jau no zāļu tējām vien atkarīgs, cik laba ir mūsu veselība un cik stipra organisma spēja pretoties dažādiem iebrucējiem. Milzīga nozīme ir arī uzturam, jo no tā savukārt atkarīga zarnu mikroflora, kas ietekmē imūnsistēmu. Turklāt ne jau tikai tā ir mūsu veselības stiprais balsts – svarīgi, lai saskanīgi darbotos visi iekšējie dziedzeri jeb endokrīnā sistēma un lai to sakarīgi vadītu centrālā nervu sistēma,» uzsver Dr. Tereško.

    Pret vīrusiem – ar fitoncīdiem

    Protams, ar vislielāko rūpību jāievēro it visi profilakses ieteikumi (par roku mazgāšanu, fizisko distancēšanos u. c.), taču papildus jāliek lietā tās zināšanas, kas jau ir. Proti, ar visiem pieejamajiem līdzekļiem jāstiprina veselība. Un tie nav nekādi «zāļu sieviņu padomi» – arī daudzu augu valsts produktu iedarbība visā pasaulē tiek zinātniski pētīta un apstiprināta. Pirms ieteikumu sagatavošanas divas nedēļas to vien darīju, kā lasīju zinātniskos rakstus, lai ieteikumi būtu pierādījumos balstīti!

    Oficiālajā jeb modernajā medicīnā tiek uzskatīts, ka augu valstī nav tādu vielu, kas būtu virucīdas – kas spētu pa tiešo iznīcināt vīrusu. Iespējams, ka tā, bet šādu līdzekļu nav arī lielajā medicīnā – viss notiek ar cilvēka imūnsistēmas starpniecību. Un Latvijā ir gana daudz augu, kas stimulē organisma dabiskās pašaizsardzības spējas cīnīties pret gripas vīrusiem, adenovīrusiem un citiem elpceļu slimības izraisošiem vīrusiem, pret herpesvīrusu. Teorētiski ņemot, tiem vajadzētu darboties arī pret alkatīgo plēsoņu – jauno koronavīrusu.

    Zināms, ka antibiotikas vīrusiem neko nespēj nodarīt, toties tiem nepatīk fitoncīdi. Šīs vielas augi izdala, lai iznīcinātu baktērijas, sēnītes un vīrusus, kas tiem uzbrūk.

    Tas, kas palīdz augam, varētu palīdzēt arī cilvēkam un dzīvniekam, jo dabā visi esam savstarpēji saistīti. Augi pat ir ieinteresēti, lai cilvēki un dzīvnieki neizmirtu, jo viņi palīdz augiem vairoties – apputeksnē un izplata sēklas!

    Priekšroka smaržīgajiem

    Lasot zinātniskos rakstus, nonācu pie secinājuma, ka ir viena kopīga iezīme, kas izskaidro, kā notiek imūnsistēmas aktivācija, lietojot ārstniecības augus, kuri satur ēteriskās eļļas un fitoncīdus. Lieta tāda, ka ēterisko eļļu molekulas ir tik sīciņas, ka iziet cauri ādas un gļotādas aizsargbarjerām. Tās iekļūst asinīs nesadalītas arī caur gremošanas traktu. Imūnsistēma ēterisko eļļu molekulas uztver kā potenciāli bīstamas un nespecifiski aktivizējas. Kļūst aktīvāka un modrāka cīņai ar iebrucēju – tātad tā ir kaujas gatavībā arī pret vīrusiem un citiem mikroorganismiem.

    Tādas ēteriskās eļļas, kurām pierādīta antibakteriālā, fungicīda jeb pretsēņu un virucīda iedarbība, lielākoties satur smaržīgie augi, piemēram, mirta, melisa, vīgrieze, paeglis, eikalipts, mārsils, lavanda, rozmarīns, laurs, anīss, roze, gerānija, salvija, dille, izops un liepziedi. Tāpēc šos augus ieteicams iekļaut pretvīrusu tējas sastāvā. Cik no tiem izmantot vienas tējas pagatavošanai? Visus nē!

    Priekšroka jādod tam, kas pašlaik pieejams dabā.

    Laucinieki un tie, kas raduši doties pļavā vai mežā, šo to no nosauktā jau ievākuši vai vāc pašlaik – tad tējas var gatavot no pašu pagatavotām drogām. Pilsētniekiem atliek izmantot aptiekās nopērkamās – jau gatavus maisījumus vai monotējas – un tad tās kombinēt.

    Vēl piebildīšu: ja jau ir kādas fona slimības, ieteicams dot priekšroku tējām, kas līdztekus ikdienā lietotajiem medikamentiem palīdz arī pret šīm hroniskajām kaitēm. (..)

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē