• Daba pret spranda sāpēm

    Muskuļi
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    11. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Sāpes, stīvums un savilkti plecu un kakla muskuļi? Ja ielaidīsi – aizdzīvosies līdz šķībam kaklam, saspiestiem asinsvadiem, galvassāpēm un citām nepatikšanām. Kā sev līdzēt, stāsta farmācijas doktore un īstena augu zinātāja Vija Eniņa.

    Lai sprands nesāpētu, svarīgs ir darba režīms. Nevar no rīta līdz vakaram nosēdēt pie datora un cerēt, ka ar laiku sprands nesāks īdēt! Tikpat neveselīga kā dators muguras kakla daļai ir ilga sēdēšana pie stellēm un dažādiem rokdarbiem.

    Pēc ilgstošas mazkustības šajā vietā uzkrājas nevajadzīgi ķīmiski savienojumi un arī pašas starpskriemeļu plātnes sāk nodilt. 

    Tāpēc sēdošais darbs jāsabalansē ar atpūtu, turklāt aktīvu! Ja citādi nevari un jāsēž ilgi, tad ik pēc nosēdētas stundas 15 minūtes izkusties, pagrozi galvu un pavingrini kaklu, vislabāk svaigā gaisā, kaut vai pie loga. Lai nepiemirstu, uzliec atgādinājumu telefonā!

    Vai pasildīt? Ar stīva spranda sildīšanu jābūt piesardzīgiem. No vienas puses, tā ir laba, jo paplašina asinsvadus un palielina skābekļa piegādi. No otras, – ja sācies iekaisums, tas tiek pastiprināts.

    Taču, ja sildīšana atvieglo un mazina sāpju sajūtas, tad to kādā brīdī var izmantot.

    Ja sāp tā, ka galvu nevar pagrozīt, palīdzēs klasiskas sildošas kompreses: sakarsēts sāls, smiltis, izkarsēti ķiršu kauliņi.

    Organisms izsilda pats. Sildīšana gan neārstē cēloni, tikai mazina sekas. Var asinsriti uzmundrināt ar pasīvo sildīšanu, kad siltums netiek pievadīts no ārpuses, bet organisms pats reaģē uz kairinājumu. Tam var izmantot mazus piparu plākstera gabaliņus uz sāpošās vietas (tie viegli kņudinās, taču skaties, lai pārāk nesakairina ādu!).

    Var gatavot kompreses no augiem:

    • melno rutku sarīvē, ietin marlītē un liek pie sāpošās vietas. Kad sāk dedzināt, ņem nost;
    • mārrutka sakni sarīvē vai arī liek mazliet saburzītu mārrutka lapu;
    • kāposta lapa – to ar gaļas klapējamo āmurīti padauza, lai izdalās sēru saturošie savienojumi, kas rada kairinājumu;
    • vaivariņa laksti – var sakaltēt jau vasarā, taču var uz mežu vai purvu doties arī ziemā, ja vien nav sniega. Tas nekas, ka vaivariņi noziedējuši, ēteriskā eļļa tajos saglabājusies! Lakstus un galotnītes sagriež, mājās aplej ar karstu ūdeni un ļauj minūtes 15–20 izkarst, lai tie kļūst lokani. Tad karstos vaivariņus liek blīva auduma (vislabāk lina) maisiņā, notecina lieko slapjumu un karsto maisiņu patur uz sāpīgā spranda. Tas labi izsilda un remdē sāpes, īpaši tās sāpes, kas saistītas ne vien ar muskuļiem, bet arī ar nerviem. Tādu kompresi var uzlikt dienā reizes divas, vairāk gan ne. 

    Pārskati savus uztura paradumus!

    • Lai skrimšļi tik ātri nenolietotos, iespējami mazāk lieto sāli.
    • Dzer vairāk ūdens! Tas arī skalo organismu un neļauj uzkrāties sāļiem un kaitīgiem savienojumiem.
    • Parūpējies, lai labi strādā gremošanas sistēma un neveidojas aizcietējumi. Ja organismā kaut kas uzkrājas, tad tas nogulsnējas akmeņu un sāļu veidā. Ēd vairāk zaļos dārzeņus, kāpostu salātus, burkānus, melnos rutkus, ābolus, apelsīnus, zaļumus!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē