• Cik maksā pārbaudīt ērci?

    Sabiedrība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    29. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kā liecina «Centrālās laboratorijas» veiktie testi, ērču encefalīts šogad nav konstatēts vēl nevienai no pārbaudītajām ērcēm. Savukārt Laimas slimība, pret kuru nav vakcīnas, ir noteikta 82 jeb 21% ērču, un vēl viena mazāk zināma ērču izraisīta slimība – ērlihioze – noteikta 9 jeb 2% ērču. «Centrālās laboratorijas»speciālisti kopš ērču mošanās pavasarī pārbaudījuši jau vairāk nekā 1500 ērču, kas atnestas uz laboratorijas filiālēm Rīgā un citviet Latvijā.

    «Ja ērce ir inficēta, tas vēl nenozīmē, ka cilvēks saslims. Svarīgi ir sekot līdzi savam veselības stāvoklim un, pamanot simptomus, kas apstiprina aizdomas par inficēšanos, nekavējoties vērsties pie ģimenes ārsta,» norāda «Centrālās laboratorijas» vadītāja un ārste Jana Osīte. Savukārt, ja cilvēks vēlas pasargāt sevi no liekiem uztraukumiem, nedomājot, kas nu tagad būs, it sevišķi, ja ērce iekodusi mazbērnam, kas pa vasaru atvests pie vecmāmiņas, tad var aiznest ērci uz laboratoriju un noskaidrot – ir ērce inficēta, vai nav. Tas ir maksas pakalpojums. «Centrālajā laboratorijā» ērces izmeklēšana uz Laima slimību izmaksās 9 eiro, «E.Gulbja laboratorijā» – 20 eiro, savukārt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes stacionārā «Latvijas infektoloģijas centrs» un «Gaiļezers» šis pakalpojums maksā 15 eiro. Taču iespējams ērci vienlaikus pārbaudīt gan uz Laima slimību, gan arī uz ērču encefalītu, un tad šis pakalpojums būs dārgāks. Atbilde būs zināma 3–5 dienu laikā.

    Kā pareizi nogādāt ērci uz laboratoriju?  

    Ērce uz samitrinātas salvetes vai vates tampona ir jāievieto nelielā, tīrā, sausā traukā ar skrūvējamu vāku, un tā laboratorijā jānogādā pēc iespējas ātrāk. Ja nepieciešams to uzglabāt, tas jādara ledusskapī 2–8 grādu temperatūrā.

    Uzglabājot nedzīvu ērci ilgāk par 72 stundām, pieaug risks, ka testēšanas rezultāti var būt viltus negatīvi. 

    Vai ērlihioze arī ir bīstama?

    Izņemot ērci, mēs zinām – uzmanīgi jāvēro, vai uz ādas neveidojas apsārtums. Ja tā notiek, ar steigu jāmeklē ārsta palīdzība, jo tā ir pirmā Laimas slimības pazīme. Bet kā ir ar ērlihiozi? Kādi simptomi raksturīgi tai? Patiesībā šī inficēšanās bieži norit vieglā formā, asimptomātiski un pāriet pati no sevis. Šai slimībai iespējami gripai līdzīgi simptomi – drudzis, galvassāpes un sāpes ķermenī, bet smagākos gadījumos arī nopietnākas sūdzības. Tāpēc minēto simptomu gadījumā nekavējoties jāvēršas pie ārsta. Ērlihiozi, tāpat kā Laimas slimību, ārstē ar antibiotikām.

     

     

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē