• Brokastu pārslas steidzīgiem rītiem. Kuras veselīgākas?

    Uzturs
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    28. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Brokastu pārslas ir teju universāls ēdiens, jo tās garšo gandrīz visiem, turklāt pagatavošana ir zibenīga. Pievieno pienu – un gatavs! Taču vienkārši risinājumi ne vienmēr nozīmē, ka tie ir efektīvi un labi. Atkarībā no sastāva šis produkts var būt gan ciešams, gan pavisam neveselīgs. Skaidro uztura speciāliste KSENIJA ANDRIJANOVA.

    Ātrs risinājums strādniekiem

    Brokastu pārslu ideja radusies ASV 19. un 20. gadsimta mijā. Tās autors ir Džons Hārvijs Kellogs, kura vārdā nosaukts pasaulē populārākais brokastu pārslu zīmols. Kellogs bija cilvēks ar īpatnējiem uzskatiem – dziļi ticīgs, visās dzīves jomās aicināja ievērot izteiktu mērenību. Kādā brīvākā brīdī vari painteresēties, ko šī brokastu ēdiena tēvs domājis, piemēram, par seksualitāti – daži jautri brīži garantēti. Taču – tagad pievērsīsimies pārslām…

    Gribot mērenību itin visā, Kellogs aicināja atteikties no klasiskajām amerikāņu brokastīm – trekniem cīsiņiem, olām, kalorijām bagātām pankūkām, tāpēc izgudroja produktu, kas ir vienkāršs un ērts lietošanā. Tā bija krāsnī cepta, plāni izrullēta kukurūzas mīkla, sadrupināta mazos gabaliņos. Tādas kraukšķīgas drupačas lieliski saderēja kopā ar pienu vai jogurtu. Kāpēc sabiedrība atsaucās uz šādu piedāvājumu? Tas bija laiks, kad aizvien vairāk cilvēku tika nodarbināti rūpnīcās. Arī sievietes sāka strādāt algotu darbu, tāpēc kļuva pagrūti uzturēt ierasto brokastu rituālu. Lūk, Kelloga kunga risinājums nāca tieši laikā – kukurūzas pārslas ietaupīja strādnieku laiku, naudu un pūles. 

    Klasiskās pārslas

    Lai spriestu par brokastu pārslu uzturvērtību, tās būtu nepieciešams iedalīt vairākās kategorijās. Pieejamas kukurūzas, kviešu, rudzu, rīsu pārslas, un tās visas – ar vai bez piedevām. No sākuma pievērsīsimies klasiskajām kukurūzas pārslām bez piedevām! 

    Jāteic, ka reklāmas industrija ir labi pastrādājusi, lai mums radītu priekšstatu par sausajām brokastīm kā pilnvērtīgu rīta maltīti. Pastāv uzskats, ka brokastis ir svarīgākā dienas ēdienreize (mīts, visas ēdienreizes ir vienādi svarīgas!), tāpēc bieži vien cilvēki īpaši cenšas uzsākt dienu ar pareizo uzturu. Kukurūzas pārslas šķietami risina visas problēmas vienā piegājienā – paņem no plaukta, pielej pienu, gatavs. Ērtība un ātrums ir vilinoši, bet kas patiešām ir produkta sastāvā?

    Apskatīsim visiem zināmās klasiskās Kellog’s Corn Flakes, kas gadiem ilgi rotā plauktus ar atpazīstamo zaļā gailīša attēlu. Te atradīsi 378 kilokalorijas, augstu ogļhidrātu saturu, ļoti maz šķiedrvielu un papildus pievienotus B grupas vitamīnus.

    Atceries, ka uzturvērtība vienmēr norādīta uz 100 gramiem produkta! Tas ir ļoti liels apjoms, jo kukurūzas pārslas ir vieglas.

    Reāla brokastu deva ir vien 30 grami, tāpēc sanāk, ka brokastīs saņemsim tikai nedaudz ogļhidrātu.

    Par laimi, maltītes uzturvērtību papildina piens, piegādājot klāt olbaltumvielas, piena taukus un kalciju. Kopumā klasisko pārslu sastāvs nav slikts, jo tām nav raksturīgs augsts cukura saturs. Problēmas sākas tad, kad vēlamies pārslas ar medu, augļiem, šokolādi un citām garšīgām lietām. Savukārt šķiedrvielu iztrūkumu varētu kompensēt, pieliekot klāt nedaudz rozīņu, žāvētu aprikožu, kā arī dažas ķirbju un saulespuķu sēkliņas. Tā mēs pašas jaudīgi bagātināsim brokastu pārslas ar šķiedrvielām, vitamīniem un mikroelementiem.

    Pilngraudu un dārzeņu brokastu pārslas

    Kukurūza nav vienīgais produkts, kas derīgs sauso brokastu gatavošanai. Tās ražo arī no auzām, kviešiem, rudziem, rīsiem un pat zirņu miltiem. Ražojot pārslas no pilngraudu produktiem, iegūstam daudz pilnvērtīgākas brokastis. Ko nozīmē jēdziens pilngraudu? Iespējami dažādi grauda apstrādes veidi. Graudam var noņemt apvalku, samalt un iegūt baltus miltus. Taču iespējams graudu samalt ar visu mājiņu, saglabājot tā dabisko uzturvērtību.

    Graudapvalks satur šķiedrvielas, kas pilda dažādas funkcijas: gan mehāniski darbojas kā zarnu skrubis, veicinot gremošanu, gan aizkavē cukura uzsūkšanos asinīs, kā arī pasargā no 2. tipa cukura diabēta. Tāpēc pilngraudu pārslas būs daudz, daudz vērtīgākas.

    Interesants risinājums ir veidot sausās brokastis no pelēko zirņu miltiem. Zirņi ir augs ar augstu olbaltumvielu saturu, tāpēc šāda maltīte būs bagāta arī ar olbaltumvielām. Produkta garša gan nav ierasta – pēcgaršā jūt ko īpatnēju. Bet tas, protams, ir gaumes jautājums.

    Ar piedevām 

    Atsevišķa kategorija ir brokastu pārslas ar piedevām – kakao, šokolādi, kaltētiem augļiem, cukura pārklājumu, augļu garšu, medu, kanēli. Dažas piedevas tiešām ir pievienotas klāt, savukārt citu mānīga klātbūtne panākta ar krāsvielām un aromatizētājiem. Otrs variants liekas veselīgam uzturam nepieņemams. Piemēram, vesela ASV bērnu paaudze pieaugot jutās vīlusies, uzzinot, ka viņu iecienītajās pārslās Kellog’s Fruit Loops (tulkojumā – augļu riņķīši) nav absolūti nekā no augļiem – tikai mākslīgas krāsas un smaržas. Interesanti gan, ka Eiropai šo pašu produktu uzņēmums ražo ar augļu un dārzeņu koncentrātiem. Tāpēc, pētot iepakojumus, noteikti lasi tālāk par nosaukumu – ja ir pieminēti augļi, tas vēl neko nenozīmē!

    Taču vislielākā brokastu pārslu ar piedevām problēma ir mežonīgs un pilnīgi neadekvāts cukura daudzums.

    Piemēram, medus un riekstu garšas pārslas Nestle Corn Flakes Honey & Nut satur 29,8 gramus papildus pievienotā cukura. Sausās brokastis Dino Honey Pops – veselus 37 gramus cukura 100 gramos produkta. Plaukti pilni arī ar precēm, kas tikai attālināti atgādina brokastu pārslas.

    Piemēram, graudu spilventiņi ar šokolādes pildījumu, kurus paredzēts apliet ar pienu, satur 27–39 gramus cukura. Šis ir tas gadījums, kad konditorejas izstrādājums mēģina imitēt produktu, ko reklamē kā veselīgu. Neļauj sevi apmānīt – visas sausās brokastis ar piedevām nav nekas cits kā deserts! Tas iederas dzimšanas dienas rītā, nevis ikdienas brokastu rituālā. Cukura daudzums, ko redzam, krietni jo krietni pārsniedz Pasaules Veselības organizācijas ieteiktās devas, kas ir tikai 25 grami dienā. Proti, apēdot trešdaļpaku pārslu, esam jau pārsniegušas dienas cukura devu.

    Ar vitamīniem 

    Pētot sastāvu, redzēsim, ka dažu ārzemju zīmolu sausās brokastis satur papildus pievienotos vitamīnus un minerālvielas. Šī ir visnotaļ izplatīta prakse. Piemēram, mums Latvijā nudien netraucētu bagātināt produktus ar D vitamīnu, jo, kā liecina statistikas dati, 64% iedzīvotāju esot izteikts tā trūkums. Taču citu vitamīnu pievienošana šķiet lieka un nepamatota. Īpaši ņemot vērā, ka pastāv risks uzturā vienlaikus lietot vairākus vitaminizētus produktus un vēl kādu aptiekā iegādātu uztura bagātinātāju. Labākajā gadījumā nopirksim sev dārgu urīnu (daļa lieko vitamīnu izvadās ar urīnu), sliktākajā – pārdozēsim tos. Līdz ar to papildus pievienoto vitamīnu klātbūtni nevajadzētu uzskatīt par priekšrocību produkta izvēlē. 

    Savelkot visu kopā, lūk, arī secinājums: vienkārša tehnoloģija, klasisks sastāvs, uzsvars uz pilngraudiem, E vielu neesamība un mazs cukura daudzums – tā ir veiksmīga recepte labām brokastu pārslām!

    Kas ir emulgators SOJAS LECITĪNS?

    Emulgatori ir pārtikas piedevas, kas produktam ražošanas procesā ļauj izveidot un saglabāt viendabīgu konsistenci. Emulgatori palīdz sajaukt nesajaucamo, piemēram, eļļu un ūdeni. Tu jau zini – ja ūdenim pievieno pāris pilienus eļļas, eļļa peldēs pa virsu. Ar emulgatoru tā nenotiks – būs viendabīgs maisījums! Sojas lecitīnu iegūst no sojas pupiņām. Lecitīns ne tikai palīdz sajaukt nesajaucamo, bet arī veicina to, ka pārslas nesalīp kopā, nelīp pie ražošanas iekārtām un ka tām ir stabila struktūra. 

    Šos liekam ledusskapī!

    • Ekoloģiskās kukurūzas pārslas I Love Eco 

    Sastāvs: kukurūza 95%, cukurs, sāls, miežu iesala ekstrakts, emulgators E322 (saulespuķu).
    Enerģētiskā vērtība (100 g produkta): 380 kcal.
    Cukurs (100 g produkta): 3,6 g.

    Ksenijas komentārs: Tiešām ievērojami maz cukura – var ēst droši, neuztraucoties, vai ar gardām brokastīm sev nekaitē. Arī sastāvs ir izcils – nekā lieka. Emulgators E322 – sojas lecitīns – ir pilnīgi dabisks un veselībai nekaitīgs. Lai bagātinātu brokastis, te klāt var pielikt žāvētu vai svaigu augļu maisījumu un sēkliņas.

    • Rudzu pārslas MILZU! bez cukura 

    Sastāvs: bio milti (bio rudzu milti 77%, bio auzu milti 22%), jūras sāls.
    Enerģētiskā vērtība (100 g produkta): 350 kcal.
    Cukurs (100 g produkta): 0,9 g. 

    Ksenijas komentārs: Te mēs redzam alternatīvu kukurūzai – rudzus, kuri, pretēji diezgan tukšajai kukurūzai, ir bagāti ar šķiedrvielām un B grupas vitamīniem. Šīm pārslām arī ir rekordzems cukura saturs – tikai 0,9 grami!

    • Bio dārzeņu pārslas MILZU! ar kakao 

    Sastāvs: bio pelēko zirņu milti 83%, bio cukura sīrups, bio kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu 5,9%, jūras sāls.
    Enerģētiskā vērtība (100 g produkta): 390 kcal.
    Cukurs (100 g produkta): 17,7 g. 

    Ksenijas komentārs: Šī produkta sastāvs ir tik labs, ka rodas jautājums – vai tā nav zinātniskā fantastika? Nav. Mūsu pašu, latviešu, izgudrojums – bioloģiski ražotas brokastu pārslas no dārzeņiem. Veidotas uz pelēko zirņu bāzes, kas ir augu proteīnu avots. Vienīgās brokastu pārslas, kuras ir bagātas arī ar olbaltumvielām.  Nevienas pašas E vielas! Bet cukura gan varētu būt mazāk.

    • Brokastu pārslas Kellogg’s Corn Flakes klasiskās 

    Sastāvs: kukurūza, cukurs, miežu iesala aromatizētājs, sāls, niacīns, dzelzs, B6 vitamīns, B2 vitamīns (riboflavīns), B1 vitamīns (tiamīns), folijskābe, 
    D vitamīns, B12 vitamīns. 
    Enerģētiskā vērtība (100 g produkta): 378 kcal.
    Cukurs (100 g produkta): 8 g. 

    Ksenijas komentārs: Klasika vienmēr uzvar! Mazāk piedevu, mazāk cukura un kopumā veselīgāks sastāvs. Patīk, ka šeit ir salīdzinoši maz cukura – tikai 8 grami uz 100 gramiem produkta. Turklāt varam pieņemt, ka daļa no šī cukura ir fruktoze, kas dabiski atrodas kukurūzā. Kā tas raksturīgi šim zīmolam, produkts bagātināts ar vitamīniem un mikroelementiem. Tas nenozīmē, ka šie ir kaut kādi mākslīgi vitamīni, kas neuzsūcas, – ar to viss kārtībā. Man gan tas nešķiet būtisks kritērijs produkta izvēlei, jo no visiem uzskaitītajiem vitamīniem, mums Latvijā trūkst tikai D vitamīns. Toties D vitamīns ir patīkams papildinājums! Lai padarītu šīs pārslas vērtīgākas, iesaku pievienot svaigus vai žāvētus augļus.

    • Sausās brokastis Rimi Good Life Multigrain rings 

    Sastāvs: pilngraudu kviešu milti 37%, kukurūzas milti, pilngraudu auzu milti 11%, pilngraudu miežu milti 11%, kokosriekstu ziedu nektārs, rīsu milti.
    Enerģētiskā vērtība (100 g produkta): 374 kcal.
    Cukurs (100 g produkta): 10 g. 

    Ksenijas komentārs: Mani uzrunāja fakts, ka produkts gatavots no pilngraudu izejvielām. Ko tas nozīmē? Kviešu, auzu un miežu graudiem, no kā ražoti brokastu riņķīši, netika noņemts apvalks, un tas ir bagātīgs šķiedrvielu avots. Šķiedrvielas darbojas kā zarnu skrubis, veicina gremošanu, palīdz lēnāk uzsūkties cukuriem, pasargā no 2. tipa cukura diabēta un onkoloģiskajām slimībām.

    • Sausās brokastis OHO Fruity froops 

    Sastāvs: 75% miltu – kviešu (satur lipekli), pilngraudu auzu (satur lipekli) un kukurūzas –, cukurs, sāls, pārtikas krāsvielas (redīsu, upeņu, ābolu, burkānu, hibiska, kurkumas), kokosriekstu eļļa, aromatizētāji.
    Enerģētiskā vērtība (100 g produkta): 385 kcal.
    Cukurs (100 g produkta): 25 g. 

    Ksenijas komentārs: Šo produktu izvēlējos pēc principa «mazākais no ļaunumiem». Brīžiem, kad gribas palutināt sevi ar ko saldu un krāsainu, bet tomēr arī šajā kategorijā vēlies atrast ko labu. Cukura šeit ir daudz – 25 grami 100 gramos produkta, bet ne tik daudz, cik citos analogos – var atrast paraugus pat ar 30 un 40 gramiem! Ļoti patika, ka tiek izmantotas tikai dabiskas krāsvielas, kas iegūtas no augļiem un dārzeņiem. Tomēr atceries – šis ir deserts!

    • Graudaugu riņķi MILZU! ar kakao 

    Sastāvs: milti (rudzu milti 56%, auzu milti 15%), cukura sīrups, cukurs, kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu 4%, kakao pulveris 2%, jūras sāls.
    Enerģētiskā vērtība (100 g produkta): 297 kcal.
    Cukurs (100 g produkta): 16,9 g. 

    Ksenijas komentārs: Vēl viens produkts, ko esmu izvēlējusies kā labāko no pārslām ar piedevām, šoreiz ar kakao. Protams, tāda piedeva vienmēr prasa papildu cukuru, taču šeit cukura ir mazāk nekā citos analogos – 16,9 grami. Šādas brokastu pārslas jāuztver kā deserts, nevis kā ikdienas brokastis. Taču sastāvs ir ļoti labs – nesatur E vielas, ļoti pārdomāts un līdzsvarots. Jāatzīst, ka šādu produktu garša netur līdzi cukura bumbām ar veselu plejādi aromatizētāju un var likties blāva un neizteikta. Taču tas ir pieraduma jautājums – veselīgumu vienmēr ieteicams likt pirmajā vietā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē