• Vai tavā aptieciņā ir brīnumburciņas?

    Netradicionālā medicīna
    Arta Lāce
    3. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Tyler Olson/Shutterstock.com
    Visticamāk, arī tev bērnībā uz muguras tika liktas stikla bankas – stipra klepus ārstēšanai. Un tagad tās piedzīvo savu renesansi! Ir noderīgi zināt, kad mazās burciņas var palīdzēt. Par banku vēsturi un terapiju stāsta daktere Inese Kokare, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas un sāpju ārste, akupunktūras un ķīniešu medicīnas speciāliste.

    Mazliet vēstures

    Banku vakuumterapiju Austrumu pasaule pazīst jau tūkstošiem gadu. Piemēram, Ķīnā, kur studēju Austrumu medicīnu, pacienti nāca uz slimnīcu katrs ar savu banku komplektu. Terapiju kursa veidā praktizē slimnīcās pēc akupunktūras procedūrām, teiksim, insulta pacientiem, kurus nomoka muskuļu spastika. Insultu neizārstēs, toties savilktos audus bankas atslābinās! Šī metode izsenis pazīstama arī citur pasaulē – Latīņamerikā, Senajā Ēģiptē…

    Atkarībā no reģiona tika izmantotas dažāda materiāla bankas ­– keramikas, arī no dzīvnieku ragiem, bambusa un metāla gatavotas.

    Šobrīd banku terapija Rietumu pasaulē atgūst savu spozmi. Par to varam pateikties profesionāliem sportistiem, kas bankas izmanto rehabilitācijā. Varbūt ir redēts foto ar leģendāro amerikāņu peldētāju Maiklu Felpsu, kura plecu un muguras muskuļus rotā apaļi zilumi? Tie ir pēc banku lietošanas.

    Kā putekļsūcējs

    Iedarbojoties uz audiem ar vakuumu – negatīvu gaisa spiedienu, proti, zemāku par atmosfēras spiedienu –, banku terapija stimulē organisma pašatveseļošanās spējas. Uzliekot uz miesas banku, kas gluži kā milzu nēģa mute iesūc sevī ādu, rodas… iekaisuma process! No vienas puses, bankas maliņa nospiež audus, kas atrodas zem tās, no otras – burciņā iesūktajā ādas laukumā tiek bojāti mazie asinsvadi, kapilāri. Tieši tāpēc rodas zilumi, un tas ir normāli. Saspiestie un iesūktie audi kādu brīdi nesaņem asinis, nenotiek asinsapgāde.

    Bankas noņemot, ķermenis jūtas, it kā būtu dabūjis kārtīgi pa asti, tāpēc sasparojas un protestē.

    Aptuveni 36 stundu garumā pēc banku noņemšanas no apkārtējiem audiem uz banku skartajiem laukumiem intensīvi ceļo asins šūnas neitrofilie leikocīti. Tie darbojas kā putekļsūcējs, ievelkot sevī audu sabrukšanas galaproduktus – gan tos, kas radušies banku dēļ, gan tos, kas bijuši jau pirms tam. Tēlaini sakot, gruži tiek iztīrīti pat no aizmirstākajiem un tumšākajiem kaktiem.

    Šādā veidā banku terapija palīdz tikt galā arī ar veciem iekaisumiem un veicina audu atjaunošanos.

    Sevišķi būtiski tas ir senioriem, kam asinsrite vairs nav tik ņipra, tādēļ iekaisumi vai muskuļu saspringums mēdz ieilgt. Liekot bankas kursa veidā, ar laiku sablīvētie muskuļaudi kļūst irdenāki un sāk veidoties jauni kapilāri jeb sīkie asinsvadiņi. Tie uzlabo asinsriti, savukārt asinsrite – vielmaiņu šūnās. Nu visi procesi organismā norit raitāk!

    Kad palīdz?

    Banku terapija ir droša un piemērota visos vecumos, tās var lietot gan statiski jeb noteiktu laiku noturot uz vietas, gan labili – slidinot pa ādu. Vairāk pētīta ir statiskā metode, un Ķīnā bankas pamatā izmanto tieši šādi. Vari likt uz ādas gan vienu, gan vairākas burciņas.

    • Pēc slodzes, lai mazinātu muskuļu saspringumu un sāpes. Piemēram, dāmām, kas ikdienu pavada, sēžot pie datora, vai kam ir stresains dzīvesveids, bieži vien ir savilkts sprands un plecu josla. Uzliec vairākas bankas uz visas muskuļu grupas vai pa vienai uz sāpju jeb trigera punktiem, kur audi ir sevišķi sablīvējušies un sāpīgi, un jutīsi, kā nejaukā spriedze mazināsies! Pēc intensīvas slodzes bankas palīdz atjaunoties muskuļiem, un tie ātrāk atgūst spēku. Mazinās arī sāpes.
    • Hroniski sāpošām locītavām. Bet – ja locītava ir jau pietūkusi, apsārtusi, akūti iekaisusi, tad gan nav īstais brīdis dakterēties ar bankām!
    • Ja ir asins mikrocirkulācijas traucējumi. Tātad, ja ir stāze jeb asins sastrēgumi. Banku radītais efekts asinsriti spēj uzlabot pat desmitkārt! Ādas kairinājums stimulē arī iekšējo orgānu apasiņošanu, savukārt labāka asinsrite nozīmē labāku šūnu vielmaiņu.
    • Ja ir bronhīts un plaušu karsonis. Bankas neliec, ja esi aktīvā slimošanas fāzē. Toties, kad antibiotiku kurss pabeigts, tad gan vari uzlikt bankas, kas pasargās no saaugumiem dziļajos elpceļos.
    • Masāžai. Der pret celulītu un taukaudu sablīvējumiem. Tur, kur tauki izgulsnējušies biezā slānī, asinsrite ir traucēta, bet bankas reflektori iedarbojas uz ādas receptoriem un tādā veidā uzlabo limfas cirkulāciju un perifēro asinsriti, uzlabo muskuļu tonusu. Lai banka pa miesu labāk slīdētu, iezied masējamo laukumu ar visparastāko kosmētikas vazelīnu vai augu eļļu un braukā ar banku augšup un lejup. Nemasē vietas, kur izspiedušās varikozas vēnas, piemēram, uz apakšstilbiem!

    Kuras bankas vajadzīgas tev?

    • Stikla bankas. Perfekti piesūcas ādai un ir arī viegli sterilizējamas. Jā, vari izmantot pat parastas stikla burciņas, tikai pārliecinies, vai tām ir gana gluda maliņa, lai nesagrieztos. Par stikla banku vienīgo trūkumu varētu uzskatīt faktu, ka tās jākarsē. Starp citu, liesmas radīšanai vari izmanot aptiekā nopērkamās injekciju dezinfekcijas salvetītes – saņem ar garu pinceti un aizdedzini!
    • Plastmasas bankas ar sūknīti. Mājās šīs ir vienkāršāk lietot – nav vajadzīga dedzināšana, jo vakuuma efektu panāk, no bankas gaisu izsūcot ar speciālu sūkni pa aiztaisāmu bankas atveri. Tāpēc bankas vari likt sev pati.
    • Silikona bankas. Ērti piesūcināt, un tās patiešām labi der masāžai. Tomēr dziļākam efektam nepieciešams lielāks atsūcošais spēks.

    Kā lietot pareizi?

    • Izvēlies īsto diametru! Ieteicamais banku lielums atšķiras atkarībā no tā, cik biezs ir tavs zemādas slānis vietās, kur plāno bankas likt. Jo vairāk miesas un labāk attīstīti muskuļi, jo lielākam jābūt bankas diametram! Locītavām izmanto mazākas (2–3 cm diametrā), standarta izmērs ir 5 cm diametrā, bet lieliem laukumiem, piemēram, dibenam un gūžām, lieto bankas, kuru diametrs ir pat 10–12 cm.
    • Piestiprini kārtīgi. Vai banka piesūkusies kārtīgi, var pārbaudīt, mazliet to pakustinot ar pirkstiem. Ja banka nekrīt nost, viss kārtībā! Uzklāj virsū segu un atslābinies!
    • Turi 5–10 minūtes. Pētījumi liecina, ka ar bankām ir tā: ja noturēsi pārāk īsu laiku vai par ilgu, gaidītais rezultāts netiks sasniegts. Ja redzi, ka āda zem bankas kļūst izteikti tumša vai pat zili melna, noņem banku ātrāk, jau pēc 3–4 minūtēm.
    • Lieto kursa veidā. No vienas reizes efekta nebūs! Liec bankas katru otro vai trešo dienu, kopā 10–12 reizes, līdz pat 20 reizēm.
    • Atpūties. Tā kā banku terapija iedarbina iekaisuma procesus, pēc procedūras līdz nākamajai dienai dod organismam atelpu un atsakies no fiziskām aktivitātēm.
    • Pastiprini efektu. Banku terapiju var kombinēt ar akupunktūru un lietot ārstnieciskus balzamus ar augu izvilkumiem. Par labu nāks arī peldēšana, vingrošanas nodarbības vai darbošanās sporta zālē.

    Iegaumē!

    • Neliec bankas, ja ir akūts iekaisums, drudzis un augsta temperatūra, ādas bojājums.
    • Esi piesardzīga, ja tev ir asinsslimība vai vēzis aktīvā fāzē. Tad vajadzīga ārsta konsultācija.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē