• Bērnu slimnīca rosina nepārdot magnētu konstruktorus

    Bērna drošība
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pēc četriem jauniem gadījumiem nepilna mēneša laikā, kuros dažādu vecumu bērni bija norijuši vairākus magnētus, tādējādi nopietni apdraudot savu dzīvību, Bērnu slimnīca ir nosūtījusi vēstuli Patērētāju tiesību aizsardzības centram, aicinot aizliegt šādu rotaļlietu pārdošanu.

    Magnēti, nonākot kuņģī un zarnu traktā, ir viens no visbīstamākajiem priekšmetiem cilvēka dzīvībai un veselībai, radot neatgriezeniskus bojājumus uz visu atlikušo dzīvi. Tādēļ Bērnu slimnīca vienlaikus ir informējusi arī Veselības ministriju un Ekonomikas ministriju, rosinot kopīgiem spēkiem nodrošināt, ka neliela izmēra magnēti bērniem nav pieejami.

    “Kad divu nedēļu laikā ārsti trīs reizes glāba bērnus pēc magnētu norīšanas, mēs sapratām, ka vairs nedrīkstam tikai brīdināt sabiedrību par šādu rotaļlietu bīstamību. Diemžēl pagājušās nedēļas izskaņā slimnīcā tika nogādāts vēl viens bērns, kurš bija apēdis magnētus, kas vēlreiz mums parāda, cik situācija ir nopietna.

    Magnēti var būt nāvējoši jebkura vecuma cilvēkam, tāpēc, apzinoties mūsu milzīgo atbildību kā vadošajiem bērnu veselības speciālistiem Latvijā, pieņēmām lēmumu rosināt aktīvu rīcību.

    Mums kā sabiedrībai un arī valsts iestādēm, ir pienākums nodrošināt bērniem iespēju augt drošā vidē, sargāt Latvijas bērnu veselību un drošību,” stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols. 

    Mediķu rosinātas izmaiņas var rezultēties ar labu, sabiedrības interesēm nozīmīgu iznākumu, ko apliecina arī līdzšinējā pieredze. Piemēram, pateicoties bērnu ķirurgu iniciatīvai, kopš 2010. gada Latvijā ir aizliegts pārdot etiķa esenci, kas, to iedzerot, rada smagus ķīmiskus barības vada apdegumus. Bērnu slimnīcas statistika liecina, ka laika periodā no 1999. līdz 2009. gadam ķīmiskus barības vada apdegumus guva 127 bērni, savukārt 2010. – 2020. gadā šādu gadījumu skaits ir samazinājies uz pusi, negadījumu skaitam sarūkot līdz 68 bērniem.

    Bērnu slimnīca aicina jau šodien sociāli atbildīgus tirgotājus apturēt magnētisko konstruktoru tirdzniecību un katru pieaugušo atbildīgi izvēlēties bērniem drošas rotaļlietas un Ziemassvētku dāvanas.

    Tāpat jau šodien katrs var pārliecināties, ka visi priekšmeti, ar kuriem bērns rotaļājas, ir atbilstoši viņa vecumam, tie nav indīgi vai citādi kaitīgi, un tie ir pietiekami lieli, lai tos nevarētu norīt.

    Situācijās, kad negadījums jau ir noticis, ir ļoti svarīgi pēc iespējas ātrāk bērnam sniegt palīdzību. Informāciju par to, kā rīkoties traumu gadījumā un kā pasargāt bērnu, var iegūt Bērnu slimnīcas mājaslapā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē