• Kāpēc bērnam pasliktinās redze?

    Slimības
    Zane Zusta
    2. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja vienam vai abiem vecākiem ir brilles, tad brillītes viņu atvasei vairs nav pārsteigums. Bet, kā reaģēt, ja tavam bērnam redze pasliktinās pārāk strauji? Konsultē Dr. Una Epnere, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu oftalmoloģe.

    Ļoti svarīgi ir bērna acis izmeklēt pareizi – iepilinot acī pilienus, kad tiek maksimāli atslābināta acs muskulatūra, ļaujot precīzi noteikt acs garumu. Jo bērniem mēdz būt arī tā dēvētā neīstā tuvredzība jeb akomodācijas saspringums. Tāpēc vislabāk acu izmeklēšanu uzticēt tieši bērnu acu ārstiem.

    Brillītes, uzsākot skolas gaitas

    Pirmsskolas vecumā tuvredzība attīstās ļoti reti – ja ir, tad, iespējams, šāda agrīna izpausme ir iedzimta no vecākiem, bet tipiski tuvredzība sāk attīstīties skolas vecumā. Vislabāk šo dinamiku novēro ārsti: bērns iepriekš nācis atrādīties, redze bijusi laba, bet tad pēkšņi, sākot iet skolā, parādījusies tuvredzība jeb mīnusi un vajadzīgas brilles.

    Lai izprastu, kāpēc tā notiek, mazliet jāiedziļinās acs uzbūvē. Ja ir laba redze, stari fokusējas uz tīkleni, un tad cilvēks redz asi – acu ārsti to apzīmē par nulles stāvokli. Savukārt tuvredzības gadījumā visbiežāk notiek tā, ka acs pastiepjas garāka – acs aizmugurējā daļa izstiepjas uz aizmuguri, veidojas tā saucamais miopiskais pagarinājums jeb konuss, un attēls, kurš pirms tam bija uz tīklenes, tagad atstarojas pirms tīklenes. To var mērīt mērvienībās, kuras sauc par dioptrijām, vai arī milimetros.

    Piemēram, ja acs pastiepjas garāka par vienu milimetru, tad tās jau ir mīnus trīs dioptrijas. Tātad, ja vajadzīgas brilles tikai ar 0,5 dioptrijām, acs ir izmainījusies gandrīz nemanāmi, tomēr tas atstāj sekas.

    Kas stiepj aci?

    Acs stiepšanos augošam organismam veicina aizvien intensīvāka skatīšanās tuvumā, kas arī loģiski sasaucas ar skolas gaitu uzsākšanu, kad bērni sēž pie mājasdarbiem, grāmatām un darba burtnīcām. Turklāt mūsdienās ir vēl trakāk – tagad bērni ar mobilajām auklēm sastopas, vēl nesasniedzot pat gada vecumu. Protams, acīm tā ir neierasta, intensīva slodze, un ar laiku tā tikai pieaug.

    Tiesa gan – visi bērni nesaslimt ar tuvredzību. Kāpēc tā? Viens no iemesliem ir gēnu mantojums, proti, tuvredzību pūrā līdzi iedevuši tētis un mamma – konkrētu acs struktūru, kas izstiepjas –, bet dažiem acs neizstiepjas visu mūžu! Tomēr ir arī ģimenes, kurās abiem vecākiem ir perfekta redze, bet bērnam vajadzīgas brilles, kas savukārt apgāž tikai gēnu pārmantojamības faktu. Pasaulē, protams, ir pētīts, kā acīm trūkst, kādēļ tās stiepjas.

    Tiek minēti dažādi mikroelementi, kolagēna daudzums un struktūra, bet līdz galam diemžēl neviens nav spējis atbildēt uz šo jautājumu, pat šodien.

    Skalpelis palīdzēs?

    Savulaik, bijušajā Padomju Savienībā, tika izgudrota tuvredzību bremzējoša operācija – skleroplastika. Tā bija ķirurģiska iejaukšanās, lai mehāniski bremzētu acs ābola izstiepšanos. Ne viens vien vecāks savu bērnu uz šo operāciju veda ar lielām cerībām. Tomēr vēlāk, apkopojot rezultātus, tika secināts, ka šādas operācijas nepalīdz, turklāt nereti bija jāsastopas arī ar dažādām komplikācijām. Pusei bērnu tuvredzība vienalga turpināja attīstīties.

    Ņemot vērā, ka Rietumu pasaulē šādas operācijas netika veiktas, arī Latvijā līdz ar neatkarības atgūšanu tās tika pārtrauktas, un nekas cits tamlīdzīgs tā vietā nav izgudrots. Vienīgā ķirurģiskā iejaukšanās mūsdienās ir lāzeroperācija, kuru iespējams veikt vien no 18 gadu vecuma, turklāt tikai tad, ja redze vismaz divus gadus stāvējusi uz vietas.

    Progresē, bērnam augot

    Ja tieši tavam bērnam jānēsā brilles, diemžēl jārēķinās ar novēroto faktu, ka bērniem tuvredzība visstraujāk progresē laikā, kad viņi strauji sāk augt un stiepties, – vidējais progresijas ātrums ir pusdioptrija gadā.

    Iespējams, ka visas vajadzīgās barības vielas tiek iztērētas citiem organisma augšanas procesiem, bet arī tas nav skaidri zināms. Protams, šo faktu ietekmēt nevar.

    Tāpēc vienīgais, ko tu vari darīt, – sekot līdzi bērna acu slodzei un tam, lai viņš pareizi skatītos tuvumā.

    Bet ir taču vitamīni!

    Jā, aptiekā ir vitamīni, kuri sola uzlabot redzi, ir pētījumi par to, ka cinks ir svarīgs mikroelements acs struktūrai. Bet diemžēl nav vēl izgudroti vitamīni, kas var izmainīt dioptrijas, – tādu nav!

    «Un kā tad ar melleņu un burkānu ēšanu? Katrs bērns taču zina, ka tas ir labi acīm…» tu vaicā.  Protams, burkānu un melleņu ēšana ir tikai apsveicama, jo augošam organismam pilnvērtīgs uzturs ir ļoti svarīgs, un ar uzturu uzņemtie vitamīni caur asinsriti baro acs tīklenes šūnas, kurām jāuztver gaisma un jāraida gaismas signāls tālāk pa nervu šķiedrām, bet – tas neapstādinās tuvredzības progresu.

    Nakts lēcas – ir rezultāti

    Taču viens cerību stars gan varētu būt. Jau vairāk nekā 10 gadus ir tāda metode, kas saucas – nakts lēcas. Tās ir lēcas, kuras ieliek bērnam acī uz nakti, un to mērķis ir apturēt tuvredzību. Pētījumi rāda, ka tuvredzību patiešām izdodas apturēt vai ievērojami palēnināt tās attīstību.

    Tomēr, lai uzzinātu, vai tavs bērns varēs šādas lēcas lietot (piemēram, to nevar, ja bērnam tuvredzība ir mīnus piecas dioptrijas, kā arī ierobežojošs faktors var būt astigmatisms), noteikti jādodas pie konkrētajiem speciālistiem, kuri katru gadījumu izvērtēs individuāli un izstāstīs par iespējām.

    Diemžēl valsts šo metodi neapmaksā un tā ir diezgan dārga, bet manu pacientu pieredze liecina, ka atsevišķos gadījumos tuvredzību izdodas apturēt, tāpēc tā ir viena no iespējām, ko tiešām var mēģināt izmantot.

    Jāpiemin, ka otrs ieguvums no nakts lēcām ir tāds, ka bērns pa dienu labi redz bez brillēm, jo naktī acs ir ieņēmusi pareizo formu un nulles pozīciju.

    Kā samazināt slodzi acīm?

    Tā kā nav zināms, kas ietekmē acs stiepšanos un līdz ar to redzes pasliktināšanos, nav arī zināms, kā to novērst. Vienīgais, kas jāņem vērā, – jāsamazina acs slodze, darbojoties tuvumā.

    Tuvredzības attīstīšanās, protams, nebūs iemesls, lai neietu uz skolu vai nepildītu mājasdarbus, un arī aizliegt lietot planšetes, telefonus un datorus nav reāli – dzīve ir dzīve. Ko darīt? Tev jāievēro daži vienkārši, bet svarīgi nosacījumi, lai vismaz kaut cik pasaudzētu acis:

    1. Tālāk ir labāk!
      Pavēro – arī tavam bērnam noteikti patīk visu pielikt acīm ļoti tuvu. Tas nenozīmē, ka viņam ir slikta redze – acs vienkārši ir ļoti elastīga un spēj arī tik tuvu labi redzēt. Un tieši tas nav pareizi un kaitē acīm! Visas tehnoloģijas, kā arī grāmatas un burtnīcas ir jātur apmēram 30–40 centimetru attālumā no acīm.

      Vislabāk bērnam parādi, kā tas izskatās, un mēģini radināt pie šāda pareiza attāluma, lai tas izveidotos par ieradumu. Jo tuvāk bērns pieliecas tuvumā skatāmajam objektam, jo vairāk acij ir jāsasprindzinās, un tas veicina tās izstiepšanos. Piemēram, ja bērns grib skatīties multenes, tad daudz labāk to ir ļaut darīt uz liela televizora (atkāpjoties vismaz trīs vai piecu metru attālumā) nekā mazajā telefona ekrānā, kas nereti pielikts ļoti tuvu acīm.
    2. Par ilgu
      Otra kļūda, kas tiek pieļauta un ko vajadzētu koriģēt – bērni acis šādā veidā nodarbina par ilgu. Tām nepieciešama atpūta, un atpūta ir skatīšanās tālumā – nevis no telefona uz televizoru, bet gan, piemēram, laukā pa logu –, arī spēlēšanās, kur nav jākoncentrējas uz kaut ko tuvumā.

      Jāpiemin, ka darbs tuvumā ir arī zīmēšana, adīšana, spēlēšanās ar mazajiem lego klucīšiem. Tajā brīdī acis dara savu darbu, bet tām vajag arī pilnvērtīgus atpūtas brīžus. Nevienā grāmatā nav rakstīts, cik ilgi ir par ilgu. Tomēr aptuveni bērniem ieteicams 20 minūtes skatīties kaut ko tuvumā, bet pēc tam 10–15 minūtes spēlēties savā nodabā.
    3. Lasi pareizi!
      Nedrīkst aizmirst, ka acis bojā ne tikai tehnoloģijas un sēdēšana telefonā (jo bieži vien taču nepārtraukti ir ar kādu jāsarakstās!), bet arī grāmatu lasīšana. Arī tas jādara pareizi – nedrīkst lasīt pusguļus un sliktā apgaismojumā. Ja ir vēlme lasīt gultā, tad tas jādara pussēdus, lai grāmatu var turēt pareizā attālumā. Nav vēlams lasīt braucošā transportlīdzeklī, jo acīm ir ļoti jākoncentrējas un jāsaspringst, mainās apgaismojums, un atkal būs vēlme lasāmo pielikt tuvu acīm.
    4. Pareiza darba vieta
      Ļoti svarīgi, lai vieta, kur tavs bērns mācās, ir pareizi un atbilstoši iekārtota. Proti, krēslam noteikti jābūt ar atzveltni, kur var atspiest muguru, pretējā gadījumā mugura ātri sagurst un bērns automātiski liecas tuvāk galdam un arī tuvāk burtnīcai vai lasāmajam, atkal jau neievērojot pareizo lasīšanas distanci.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē