• Auskaru caurumu nedienas

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    13. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Auskaru caurumi ausīs dažkārt rada sāpīgas situācijas, un ir jāmeklē ārsta palīdzība. Lūk, dažas populārākās problēmas un risinājumi. Konsultē plastikas ķirurgs Jānis Lapiņš, Plastikas ķirurģijas klīnika.

    Lasītājas vēstule: Caurumus ausīs izdūru jau sen un vienmēr ikdienā nēsāju auskarus. Viss bija labi, bet nez kāpēc āda ap caurumiem ir jūtami sabiezējusi, reizēm iekaist un auskari krīt laukā. Vai un kā tas ir labojams, jo gribu valkāt auskarus? Agnese

    Izstaipījies par daudz

    Itin bieži gadās, kad ausī izdurtais caurums pārāk lielas vai ilgstošas slodzes ietekmē ir izstaipījies, kļuvis par lielu, un auskari krīt laukā. Iespējams, caurums kādreiz bijis ieplēsts vai iekaisis. Lai atgūtu dabisku auss izskatu un glītu auskara cauruma izmēru, ir jāveic ķirurģiska korekcija.   

    • Kā tas notiek: operācija notiek vietējā anestēzijā, atsāpina tikai pašu auss ļipiņu. Ja caurums jau ir izstiepies liels, plašs, ar biezām, apaugušām malām, sabiezējumus izgriež un ausi sašuj.
    • Rētas. Brūce sadzīst nedēļas, pusotras laikā. Šuves noņem pēc apmēram 10 dienām. Rētas veidošanās ir atkarīga no vecuma – jaunībā rētas nobriest lēnāk, tās var būt sarkanas pat divus gadus, bet kundzei gados jau pēc trim mēnešiem ir glīta, balta līnija.

      Rēta sākumā ir sarkana, tad zilgana un pakāpeniski kļūst gaišāka. Ausu ļipiņas ir tā vieta, kur bieži mēdz veidoties patoloģiskas rētas (gan keloīdās (biezi rētaudi ap brūci), gan hipertrofiskās, kad rētaudi veidojas brūces robežās). Lai mazinātu rētu veidošanos, jānēsā speciāli ausu klipši, keloīdām rētām būtu nepieciešamas steroīdu injekcijas, palīdz arī pretrētu plāksteri un silikona krēmi. Rētas ārstēšana parasti ir atkarīga no tā, kādā biezumā un dziļumā tā izveidojusies.

    Ausu tuneļi apnīk

    Mūsdienās arī respektablu iestāžu vadītāji ir kļuvuši liberālāki, un no Āfrikas tautām aizgūtā tuneļu mode – apjomīgi caurumi auss ļipiņā (vienā vai abās) – darba vidē vairs nav šķērslis, tomēr arī šis pašizteikšanās veids kaut kad vienkārši apnīk. Maldīgs ir uzskats, ka tuneļu caurumus var vienkārši aizaudzēt, jo pat parasta auskara caurums aizaugot veido rētaudus.

    Lai atgūtu tuneļa izstaipītās auss dabisko izskatu, vienīgais risinājums ir plastiskā operācija.

    • Kā tas notiek: korekcija notiek lokālā anestēzijā, atsāpina tikai pašu ausi. Neatgriezeniski sabojātā auss daļa tiek likvidēta un no jauna izveido glītu auss ļipiņu.     
    • Rētas. Brūce sadzīst apmēram divu nedēļu laikā, pēc tam sākas cīņa ar rētu, lai tā būtu pēc iespējas smalkāka. Kad rēta ir sadzijusi, var sākt domāt par auskariem, lai piesegtu rētu, bet ir svarīgi, lai jaunie caurumi netraucē rētaudus.

    Iekaisis izdurtais caurums ausī

    Ko darīt – ļaut tam sadzīt vai iet pie ārsta?  Vislabāk iekaisušo auss ļipiņu vajadzētu atrādīt ārstam, piemēram, dermatologam vai kosmetologam. Tautas metodes ar zilajiem graudiņiem u. tml. iekaisuma sadziedēšanai ne vienmēr palīdz.

    Lai neielaistu iekaisuma procesu un izvairītos no infekcijas, dažkārt ir nepieciešamas specifiskas zāles, kas uzlabo dzīšanu un novērš rētaudu sabiezējumu risku.   

    Netīšām izraujot auskaru, auss ir pušu, ko darīt? 

    Nevajadzētu mēģināt saspiest brūci kopā un cerēt, ka tā labi sadzīs. Auss ļipiņa ir ļoti mīksta un pašai salikt to kopā precīzi pa slāņiem, lai pēc tam veidotos glīta rēta, nav iespējams.

    Auskara izrauto brūci vajadzētu apstrādāt un sašūt diennakts laikā. Vēlāk brūce ir jau apdzijusi un tā jāver vaļā no jauna, lai novērstu neglītas rētas veidošanos.

    Ieteicams meklēt palīdzību pie plastikas ķirurga, labāk gan pie tāda, kurš veic ausu korekcijas operācijas.  

    Jebkurā gadījumā vienmēr var doties uz Gaiļezera Mikroķirurģijas centru, kur akūtās situācijās sniedz palīdzību visu diennakti. Vienīgi jārēķinās, ka Mikroķirurģijas centra uzņemšanā var nākties gaidīt, dažkārt pat vairākas stundas. Izrautā auskara brūce dzīvību neapdraud, priekšroka vienmēr tiek dota traumām, kas ir daudz bīstamākas dzīvībai, piemēram, norauta plauksta. Tāpēc nevajag apvainoties un dusmoties, ja tūdaļ netiek izrādīta vajadzīgā uzmanība.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē