• Veselības ministrija rosina rezidentiem atalgojumu palielināt par 20%

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto no mediķu protesta akcijas
    Foto: LETA
    Foto no mediķu protesta akcijas
    Turpinot ārstniecības personu darba samaksas palielināšanas programmu, nākamgad rezidentiem zemākā darba samaksa varētu palielināties par 20%, savukārt pārējām ārstniecības personām zemākās darba samaksas pieaugums varētu sasniegt 10%. To paredz Veselības ministrijas piedāvājums*, ko šodien, 12.novembrī, izskatīs arī valdībā.

    Nākamgad veselības nozares darbinieku atalgojums tiks palielināts ceturto gadu pēc kārtas. Ārstniecības personu darba samaksas pieaugumam 2020.gadā plānots atvēlēt papildu 60,1 miljonu eiro.

    Atalgojuma sadalē Veselības ministrija ieteikusi virzīties pēc četriem pamatprincipiem, tostarp nodrošināt darba samaksas pieaugumu rezidentiem 20% apmērā un pārējām ārstniecības personām 10% apmērā.

    Tāpat noteiktie pamatprincipi nosaka, lai nodrošinātu, ka piešķirtais finansējums maksimāli efektīvi tiek novirzīts paredzētajam mērķim – zemāko algu palielināšanai, Nacionālais veselības dienests (NVD), slēdzot līgumus par valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanu paredzēs līgumā nosacījumu finansējumu novirzīt darba samaksas palielināšanai, kas nepārsniedz trīs vidējās tautsaimniecībā nodarbināto mēnešalgas.

    Vienlaikus Veselības ministrijas mērķis ir turpināt nodrošināt darba samaksas pieaugumu ārstniecības personām stacionārā veselības aprūpē lielākā apmērā, lai stacionārām ārstniecības iestādēm nodrošinātu finansējumu papildus izdevumus obligāto piemaksu segšanai darbam diennakts režīmā.

    Līdz ar to, lai veicinātu paaudžu nomaiņu ārsta profesijā un līdzsvarotu profesijas attīstību ilgtermiņā, kā arī lai mudinātu medicīnas studentus savu turpmāko profesionālo darbību veidot Latvijā, rezidentiem plānots darba samaksu palielināt 20% apmērā, tam novirzot 4,04 miljonus eiro.

    Tāpat, uzklausot veselības nozares viedokli**, plānots zemākās mēnešalgu likmes palielināt pārējām ārstniecības personām 10% apmērā. Tas nozīmē, ka zemākā darba samaksa palielināsies ārstniecības personām, kas sniedz valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus gan slimnīcās, gan ambulatorajā sektorā, tai skaitā ģimenes ārstiem, ievērojot vienlīdzības principu. Šim mērķim iezīmēti 48,2 miljoni eiro.

    10% pieaugums plānots arī Veselības ministrijas padotības iestāžu ārstniecības personām un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vadītājiem, tam paredzot 6,26 miljonus eiro. Savukārt, lai palielinātu darba samaksu arī citu budžeta resoru ārstniecības personām, iezīmēti 1,6 miljoni eiro.

    Kopumā tas nozīmē, ka, piemēram, sertificētu ārstu zemākā mēnešalga pieaugtu par 108 eiro (no 1079 eiro 2019.gadā līdz 1187 eiro 2020.gadā) un sertificētu māsu un ārstu palīgu zemākā mēnešalga palielinātos par 71 eiro (714 uz 785 eiro). 

    Jau ziņots, ka valdību veidojošās partijas vienojušās ārstniecības personu darba samaksas palielināšanai no nākamā gada 1.janvāra kopumā novirzīt lielāku finansējumu, nekā sākotnēji plānots – 60 miljonus eiro.

    *Informatīvais ziņojums “Par ārstniecības iestādēs nodarbināto darba samaksas izmaiņām 2020.gadā”.

    ** Veselības nozares Stratēģiskās padomes 31.oktobra sēdes pārstāvju paustais viedoklis

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē