• Vai var ticēt Pranamat ECO, Nuga Best un citu preču reklāmām, kas sola uzlabot veselību?

    Aktuāli
    Aiva Alksne
    9. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ārstniecisku efektu sola Pranamat ECO paklājiņi, Nuga Best gultas un Magnofleks spilveni un matrači. Vai tās ir medicīnas preces? Vai pirms to iegādes ir jākonsultējas ar ārstu? Kā zināt, vai pārdevēju solītais ir patiesība?

    Lūdzām Dr. hab. chem., profesoru un Latvijas Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētāju Ivaru Kalviņu izpētīt gan Nuga Best masāžas gultas, gan Pranamat ECO paklājiņu, gan Magnofleks spilvenus un matračus un sniegt par tiem savu vērtējumu.

    Labdien!
    Ja iespējams, lūdzu, izskaidrojiet avīzē divus jautājumus, kas mani jau sen nodarbina. Pirmais – kādi ir Nuga Best masāžas gultas plusi un mīnusi. Otrais – SIA Merkurita reklamē un tirgo vācu ražojuma virsmatraci un spilvenu Magnoflex. Tie it kā uzlabojot miegu un veselību.
    Guļot uz Magnoflex virsmatrača, pateicoties divām magnētu sistēmām, cilvēks pat tiekot aizsargāts no visa sliktā. Pajautāšu vēl ko – mana kaimiņiene tagad krāj naudu Pranamat masāžas matracim, sakot – kāpēc jāiet uz Nuga Best salonu, ja var katru dienu gulēt uz matrača savā mājā?! Vai viņai taisnība?  

    Nuga Best masāžas gultas

    Ko sola ražotājs?

    Dienvidkorejas kompānija, kas ražo Nuga Best masāžas gultas, apgalvo, ka «fizisko aktivitāšu trūkums, slikta asins cirkulācija mugurkaulam blakus esošajos audos izraisa izmaiņas skrimšļos un diskos, kas savukārt ir iemesls dažādām slimībām.» Tad nu lūk – Nuga Best siltuma masāžas ierīce palīdzēs kļūt par cilvēku ar veselu mugurkaulu, kā arī aizmirst par locītavu, sirds, kuņģa un zarnu trakta slimībām. Turklāt masāžas ierīce veic saudzējošu mugurkaula stiepšanu, tādēļ to droši varot izmantot visa ģimene. Bet, ja cilvēks izvēlēsies Nuga Best turmanīja (turmalīna) masāžas ierīci, zudīs arī mugurkaula osteohondroze, radikulīts, reimatoīdais artrīts, depresīvi stāvokļi, neirozes, arteriālā hipertonija, kuņģa čūla, gastrīts, holecistīts, pneimonija, bronhiālā astma, prostatīts. Tāpat tiek piedāvāts turmalīna paklājs, kas rūpējas par veselīgu miegu, nostiprina imūnsistēmu, uzlabo asinsriti, normalizē vielmaiņu, ļauj izzust iekaisuma procesiem, uzlabot reproduktīvās sistēmas darbību, ziemā neļauj saaukstēties utt. 

    Komentē profesors Ivars Kalviņš:

    «Ražotāji apgalvo, ka tas ir kas unikāls – no turmalīna sakausējuma izgatavots projektors, kas iebūvēts masāžas ierīces paklājā un kustas visgarām mugurkaulam, veicot punktu masāžu, kā arī silda ķermeni ar garo viļņu infrasarkano starojumu. Jāsaka tā – te salikts kopā šis tas, kas ir taisnība, ar to, kas ir pilnīgas muļķības. Turmalīnam kā minerālam ir vismaz 33 formas. Par kuru no tiem ir runa šajā gadījumā – tas nav zināms. Pie tam turmalīna sakausējums nav viens pats turmalīns, bet kopā ar kaut ko (germāniju, vulkānisko akmeni utt.). Ja runājam par turmalīnu kā tādu, tad tam tiešām piemīt tāda īpašība kā piroelektricitāte. Tas nozīmē, ja tiek sildīti turmalīna kristāli – un tas paklājiņš ir ar sildīšanu –, tad kristāls elektrizējas. Iespējams, ka tas notiek arī ar šo sakausējumu un keramiskie elementi elektrizējas. Varētu pieņemt, ka tā ir. Nākamais – garo viļņu infrasarkanais starojums. Siltums vispār ir infrasarkanais starojums, tāpēc nekāda unikāla efekta te nav. Ja runājam par pierādījumiem, ka tas patiesi izraisa fizioloģisku efektu, tad šajā ziņā ir pilnīga nulle. Tātad, ja ticat, efekts būs, neticat – nebūs. Skaidrs, ka gan elektriskā strāva, gan elektriskais un magnētiskais lauks (elektrību vienmēr pavada magnētiskais lauks) te varētu būt, bet, ka tas kaut ko līdz, pierādījumu nav. Ražotāji apgalvo, ka tas tā ir.

    Un kā tad tas paklājs kustas visgarām mugurai un veic to punktu masāžu? Tas nekur nekustas – ja cilvēks pats uz tā kustas, tad kaut kas notiek. Līdz ar to tas viss, kas šīm ierīcēm tiek piedēvēts, nedz izklausās, nedz ir korekti.

    Un, jo vairāk apgalvojumu, ka līdz pret visu – nostiprinās imūnsistēma, nostiprinās asinsrite, normalizējas vielmaiņa, organismā izzūd iekaisuma procesi utt. –, jo mazāk ticības. Pasildot muguru jebkādā veidā, asinsrite uzlabojas, ja ir sāpes, tās mazinās – tā ir termoterapija. Bet tam nav nekāda sakara ar šīs ierīces unikalitāti ne cenas, ne izmantotā materiāla ziņā.»

    Pranamat ECO masāžas paklājs

    Ko sola ražotājs?

    Pranamat ECO tiek pasniegts kā tirgū vienīgais šāda veida produkts, kura efektivitāte pierādīta klīniskajos pētījumos. Aprakstā teiks, ka paklāja un spilvena masāžas elementi masē ķermeni un iedarbojas uz cilvēka bioloģiski aktīvajiem punktiem un meridiāniem. Masāža stimulē nervu centrus, uzlabo asinsriti un limfas plūsmu, organisms tiek intensīvi bagātināts ar skābekli. Regulāra masāža palīdz nostiprināt imunitāti un samazināt iekaisuma procesus, kas saistīti ar sāpēm mugurā. Paklājiņš sola gan novērst sāpes mugurā, gan stimulēt dabiskā pretsāpju līdzekļa – endorfīna – atbrīvošanu un novērst muskuļu saspringumu un spazmas.

    Komentē profesors Ivars Kalviņš:

    «Šim man ir vislielākā ticība. Jo ir absolūti skaidrs, ka ādas kairinājumi paātrina asinsriti. Tas būtiskākais jautājums – vai jūs spējat nogulēt uz tām adatiņām? Ticu, ka nebūs viegli. Taču jebkuri apgalvojumi, ka matracis trāpa uz tiem punktiem, kur vajag… Nu, es atvainojos – trāpa uz visiem punktiem, kam pretim ir adatiņas! To, ka tas varētu palīdzēt mazināt sāpes, muskuļu saspringumu un spazmas, es apšaubīt negribētu – visticamāk, tā arī notiek, jo šādas ādu kairinošas metodes plaši tiek izmantotas fizioterapijā. Jautājums ir tikai – vai šim izstrādājumam ir kādas konkrētas priekšrocības salīdzinājumā ar citiem? Taču, ja man kāds saka, ka, kairinot ādu, izdalās endorfīni, es gribu teikt – labi melots. Ja tiek apgalvots, ka efekts ir klīniski pierādīts, vajadzētu pretim atsauci, kur to varētu izlasīt. Šajā gadījumā atsauci atradu, tiesa gan, pameklējot internetā. Paklājiņa ražotāji atsaucas uz publikācijām žurnālā, ko zinātniskajā pasaulē ne īpaši ciena (Journal of Complementary & Alternative Medicine), jo tajā apgalvotais pa lielai daļai raisa aizdomas, ka tā var arī nebūt taisnība. Bet uzrakstīts ir un apgalvots, ka efekts it kā ir. Vai tas tiešām ir tā, kā rakstīts, tas lai paliek uz pašu rakstītāju sirdsapziņas.»

    Magnoflex magnētiskā lauka produkti

    Ko sola ražotājs?

    Produkti pasniegti kā augstākās klases medicīnas izstrādājumi, kas palīdz novērst sāpes, uzlabot pašsajūtu un veselību bez jebkāda riska un blakusefektiem. Gan spilvens, gan sega pastiprina skābekļa piegādi šūnām un audiem, veicinot ātrāku sadzīšanu. Stimulē asinsriti, aktivizē vielmaiņu, harmonizē nervu sistēmu un psihi. Virsmatracis turklāt aizsargā pret kaitīgiem starojumiem. To iesaka, ja ir sūdzības par reimatismu, artrozi, asinsrites traucējumiem, cīpslu sastiepumiem, sasitumiem, tas palīdzēs krampju un osteoporozes slimniekiem. Savukārt gulēt uz Magnoflex spilvena iesaka, ja cilvēks cīnās ar miega traucējumiem, sastiepumu, stīvuma vai krampju radītām sāpēm, gadījumos, ja ir asinsrites traucējumi, mugurkaula kakla daļas sindroms, migrēna, arī bronhīts, astma, depresija, alerģijas, siena drudzis, jutīgums pret laikapstākļu maiņu utt.

    Komentē profesors Ivars Kalviņš:

    «Te situācija ir ļoti jocīga. Ja mēģināsiet internetā ieiet šīs metodes izstrādātāja mājaslapā vai sameklēt institūtu, uz kura apgalvojumiem viss tiek balstīts, tad diemžēl secināsiet, ka lapas ir neaktīvas. Tās neeksistē. Toties atradu kādu Vācijas uzņēmumu, kas ražo dažādus magnētiskos, teiksim tā, izstrādājumus, un tas ir publicējis veselu virkni rakstu un apgalvo, ka tāds fizikas profesors tiešām eksistē. Es šī pētījuma oriģinālu nekur atrast nevarēju, līdz ar to man ir šaubas, vai tāds klīniskais pētījums, uz ko tas viss balstās, eksistē. Bet, ja runājam pēc būtības, tad magnēti noteikti atstāj ietekmi uz atsevišķām fizioloģiskajām norisēm organismā, jautājums – kā es šo ietekmi varu regulēt, ja magnēti uz mani iedarbojas tik lielā laukumā pa visu gultu? Ja kaut kas iedarbojas uz konkrētu vietu, konkrētiem nervu galiem, tā ir viena pieeja. Bet, ja uz visu ko, tad es ne sevišķi gribētu ticēt, ka tiešām tie efekti tādi arī ir.

    Protams, mūsu asinis satur dzelzi hemoglobīnā utt., un dzelzs ir magnētisks materiāls, tikai – tādi ir dzelzs kristāliņi, nevis dzelzs joni. Bet, tā vai citādi, magnēts noteikti izraisa elektriskā lauka novirzes tajā vietā, kur to pieliek. Ko tas dod vai nedod – kas to lai zina. Bija laiks, kad slavēja magnētiskās aproces un pārdeva tās pa labi un kreisi, bet, kā redzat, tās ir pazudušas. Ja būtu efekts, tad nepazustu. Un visbeidzot – mājaslapā atrodot atsauci uz ģeotektonisko traucējumu izpēti, noteikšanu un novērošanu, kas ļauj uzzināt par magnētiskā lauka pielietojumu – lai ko tas arī nozīmētu –, kaut kam tādam noticēt būtu grūti.»

    Ekspertu viedoklis: Gribat – ticiet, negribat – neticiet!

    Profesors Ivars Kalviņš: «Lai arī kādam produktam nav oficiāli atzīts ārstnieciskais efekts, tas nenozīmē, ka mēs drīkstam noliegt to, ka šāds efekts varētu pastāvēt.

    Ja kaut kas nav pierādīts, tas nenozīmē, ka tas neeksistē. Bet atsaukties, ka tas tā ir, kā viņi raksta par savu preci, un nepierādīt – te nu ražotāji grēko, jo gluži tā laikam vis nav. Droši vien kaut kādu efektu var panākt, bet, ja šīs preces patiešām būtu ar augstu efektivitāti, es nešaubos, ka tās būtu medicīnā plaši atzītas un lietotas. Līdz ar to tas ir katra paša ticības jautājums: gribat – ticiet, negribat – neticiet!»

     

    Psihoterapeits Artūrs Utināns: Tikai un vienīgi placebo efekts

    «Tā kā šie izstrādājumi, kas sola dažādus veselības uzlabojumus, nav izgājuši medicīniskos testus un pārbaudes, tie nespēj dot neko vairāk kā psiholoģisko efektu. Šajā gadījumā cilvēkam no paša iedomas, ticības produktam un pozitīva rezultāta gaidām veidojas zināmas subjektīvas izmaiņas. Organismā notiek bioķīmiska reakcija, kuras laikā izdalās dopomīns, kā rezultātā cilvēku pārņem sajūta, ka viņš jūtas labāk. Līdztekus šim placebo efektam nekāda cita ārstējoša efekta nav – paguļot uz matrača vai masāžas paklājiņa, nevar izārstēt nedz mugurkaulu, nedz asinsspiedienu, nedz kādas citas nopietnas slimības. Un produktu izplatītāji, visticamāk, to zina. Tāpat sen jau pierādīts, ka arī magnētiem nav nekāda ārstnieciskā efekta, tāpēc jebkurš produkts – magnētiskie auskari, kas ārstē galvassāpēs, vai magnētiskās segas – faktiski ir cilvēku mānīšana. Bet ir cilvēki, kas šiem solījumiem patiešām tic – ne velti viņus apzīmē kā pozitīvos placebo reaktorus. No visas populācijas tādi ir apmēram 27 procenti. Pārējie uz šādiem solījumiem nereaģē vai arī negūst pilnīgi nekādu efektu. Taču pozitīvie placebo reaktori atsauksmēs rakstīs, ka viņiem matracis vai spilvens ir ļoti palīdzējis… Pārējiem tas būs tāpat kā nopirkt parastu matraci vai segu. Vai arī viņi nemaz uz šiem solījumiem neuzķersies, jo sapratīs, ka masāžas gulta nevar novērst, piemēram, saaukstēšanos. Patiesībā arī aptiekā divas trešdaļas no arsenāla ir ar placebo efektu, cilvēkiem šķiet: tabletītes – tā taču ir zinātne, bet reāli tajās nav ārstējošas substances.

    Katram pašam jāsaprot – ja viņš uz placebo nereaģē, labāk par šiem priekšmetiem naudu netērēt. Cita lieta, ja viņš zina, ka viņam tas palīdz vai kādu laiku palīdz, tad var skatīties, cik konkrētā lieta maksā. Ja relatīvi mazu summu attiecībā pret viņa budžetu, tad var iegādāties.

    Firmām, kas šādas lietas pārdot, būtu godīgi jāraksta, ka to efektivitāte ir placebo robežās. Un nevajadzētu baidīties to atklāt. Ir pierādīts – ja cilvēkam, kas ir placebo pozitīvs reaktors, pasaka, ka tas ir tikai placebo efekts, viņam no tā nekas nemainās: efekts ir tik un tā. Tad tas, kurš psiholoģiski nereaģē uz solījumiem, velti nelolotu ilūzijas un ķertos pie zinātniski pamatotas ārstēšanās. Pārdevēji, protams, ir ieinteresēti, lai viņa preci nopērk arī kāds, kuram tā nepalīdzēs. Pēc tam varēs atrunāties – bet arī visas zāles visiem nepalīdz! Vai teikt – es jums pārdevu zāles pret saaukstēšanos, bet jums ir gripa! Gripa nav saaukstēšanās!»

    Iļja Meniss, ģimenes ārsts: Ārsta padomu prasa reti

    «Savā praksē ārkārtīgi reti sastopos ar gadījumiem, kad pacienti vaicā – vai man vērts izmēģināt kaut ko, ko reklamē veselības uzlabošanai? Ir skaidrs, ka cilvēki jebkuras slimības ārstēšanai meklē kādu brīnumtableti vai brīnumlīdzekli, kaut ko, kas nemaksātu dārgi, iedarbotos ātri un efektīvi un neradītu papildu problēmas. Mūsdienās dzīvildze pagarinās, līdz ar to biežāk nekā agrāk ir hroniskas slimības. Es domāju, ka, ārstējot tieši hroniskas slimības, kas saistītas ar muguras un locītavu sāpēm, ādas slimībām, miega traucējumiem, neirozēm, vielmaiņu traucējumiem un citām slimībām, pieejai jābūt daudzpusīgai – gan dzīvesveida un diētas maiņai, gan fiziskās un emocionālas slodzes mazināšanai, medikamentiem, operatīvai ārstēšanai, fizikālām procedūrām utt. Ņemot vērā, ka mūsdienās ir tendence uz polipragmāziju (daudzu medikamentu lietošana vienlaikus), tāda magnētiskā matrača lietošanai, visticamāk, piemīt placebo efekts, un tas vismaz neizraisa blaknes. Masāžas paklāji it kā ir balstīti uz fizikālām īpašībām un darbojas līdzīgi kā akupunktūra, tos ir ērti izmantot ikdienā, ja vien pietiek pacietības. Tāpat jāapzinās, ka, līdzīgi kā tas ir ar jebkurām zālēm, arī no šīm ierīcēm un izstrādājumiem ne vienmēr būs gaidītais efekts, – magnetoterapija var palīdzēt tavam kaimiņam, bet tu vēlamo rezultātu nesasniegsi.

    Lietojot šos līdzekļus, vienalga ir jāturpina novēroties pie ārsta vai arī, ja ir kādas sūdzības, vispirms jānāk pie ārsta. Nedomāju, ka ģimenes ārsts šos izstrādājumus varētu ieteikt visiem pēc kārtas, par to varētu sākt domāt tikai individuālos gadījumos, piemēram, ja cilvēks nepanes zāles vai pastāv kontrindikācijas operatīvai terapijai. Tomēr, manuprāt, vislabāk būtu vispirms konsultēties ar fizikālās terapijas ārstu vai rehabilitologu».

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē