• Staigā kā «mēmais kino» jeb kakls ciet un vaļā nenāk!

    Slimības
    Ginta Auzniece
    24. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sazvanos ar paziņu, bet viņa knapi čūkst: «Nevaru parunāt, kakls galīgi aizgāja ciet. Vārdu sakot – mēmais kino!» Jau iepriekšējā vakarā mājinieki pamanījuši – «Tu kaut kā dīvaini izklausies…», bet no rīta skaņa bija pavisam pazudus. Konsultē ģimenes ārste Dr. Kristīne Zivtiņa

    Visticamāk, pie tā, ka pēkšņi pazūd balss, vainojams vīruss, bet, tieši kāds – to nu gan bez specifiskām analīzēm noteikt nav iespējams, un… Jāteic, ka tas pat nav svarīgi, jo pret vīrusu, kā jau tu zini, nekādas speciālas ārstēšanas nav. Vienkārši jāgaida, kamēr tas izlīksmosies pa tavu organismu, dažādiem līdzekļiem jāmazina simptomi, lai slimības laiku vari vieglāk pārlaist, un – tas arī viss. Biežāk šādi elpceļu vīrusi krīt uz balss saitēm tiem, kam profesija saistīta ar lielu runāšanu, jo šiem cilvēkiem balss saites jau tāpat ir jutīgā vieta – ikdienā tās ir pārslogotas, tāpēc baciļiem ir vienkāršāk pie tām piesaistīties.

      Vēl šāda veida vīrusiem ir tipiski, ka nav ļoti izteiktas temperatūras, jo tie nerada tik reaktīvu organisma reakciju kā, piemēram, gripas vīruss. Bet – tas pat nav visai apsveicami, jo, kā jau tu zini, baciļi pie 38 grādiem iet bojā, tavs organisms cīnās. Savukārt zemāku temperatūru, ap 37,2 grādiem, pieaugušam cilvēkam ir pagrūti izturēt, jo tai raksturīgs drebulis, kaulu laušana, ļoti liels nogurums… Bet – cīņa pie šādiem grādiem nenotiek, tāpēc reizēm nākas slimot ilgāk. Ja tomēr nevari nolīst zem deķa un slikto sajūtu izgulēt, tu drīksti arī pie šādiem grādiem paņemt kādas drapes temperatūras mazināšanai – derēs paracetamols vai ibuprofēns. Bet labāk tomēr izturi bez!

    Pret vīrusu nekādas speciālas ārstēšanas nav. Vienkārši jāgaida, kamēr tas izlīksmosies pa tavu organismu, jāmazina simptomi, lai slimību vieglāk pārlaistu, un – tas arī viss.

    Kāpēc parastas kakla sāpes, aizsmakums citreiz pārvēršas angīnā vai bronhītā?

    Iemesls ir pavisam vienkāršs. Kad uz balss saišu vai kakla gļotādas savairojas sliktās baktērijas un vīrusi, organisms slimajā vietā sāk cīnīties ar ļaundariem, un automātiski savairojas arī uz gļotādām normāli esošā mikroflora. Bet – kas par daudz, tas par skādi, tāpēc labais, kas tevī dzīvo diendienā, tādās situācijās kļūst par slikto. Un tās jau sauc par komplikācijām. Lai no komplikācijām izvairītos, jau pie pirmajām slimības pazīmēm svarīgi skalot visus sliktumus ārā – daudz lietot šķidrumu, skalot kaklu, sūkāt končas, lai rijot vīrusus noskalotu nost.

    Kā palīdzēt balss saitēm…

    • Pats pirmais un galvenais – nemoki savas balss saites un ļauj tām atpūsties. Un to vari izdarīt tikai vienā veidā – klusējot. Tāpēc, kā es smejos mājās un arī savā ārstes praksē, – šādi vīrusi ir labs treniņš pacietībai, jo tu vienkārši nevari pabubināt uz vīru, sakliegt uz bērniem vai gari skaidroties ar kolēģi… Un – necenties to darīt par spīti aizsmakumam, sak, kādu skaņu jau nu izspiedīšu! Nē, jo balss saites tādā situācijā jau tāpat ir pietūkušas, tām ir grūti, un, ja runāsi pa visām varītēm, balss saites vēl vairāk sabuntosies, un tev mēmais kino būs jāspēlē ilgāk.
    • Sūkā tabletes, konfektes, pastilas… Būtībā ir pilnīgi vienalga, ko tu izvēlies, jo, neatkarīgi no ārstnieciskajām vielām, kas ir končā, kaut ko sūkājot, mutē izdalās vairāk siekalu un, tās rijot, balss saites tiek skalotas, atbrīvotas no vīrusiem un vienlaikus arī dabiski mitrinātas. Man pašai ļoti patīk homeopātiskās tabletītes Homeovox, kas pieaugušajiem jāsūkā pa trim tabletēm katru stundu. Tās gan gluži dabiski ar siekalām var palīdzēt balss saitēm atgūties, gan arī homeopātiskās vielas labāk iedarbojas, ja tiek lietotas ar noteiktu laika intervālu un – intensīvi. Bet, ja aptieka nav pa ceļam un mājās nekā cita nav, droši vari sūkāt arī parastās piparmētru ledenes vai Bārbeles.
    • Eļļiņas un pūšamie. Ja kaklu kņudina, ir nepatīkami, vari vairākas reizes dienā tajā iepūst kādu eļļas preparātu, piemēram, Faringo Spray vai Loro Spray, kas satur smiltsērkšķu eļļu. Ja kakls ir ne tikai aizsmacis, bet arī sāp, mans favorīts ir Decatylen aerosols – tas dod atsvaidzinošu sajūtu, un pēc tam nav šķebinošā sajūta kā pēc eļļas.
    • Dzer siltu! Derēs silta tēja, kam pievienots nedaudz medus (ar medu neaizraujies, jo saldums kaklu var stiprāk sakairināt), vari dzert arī siltu pienu ar sodu un bišķīti medus. Tas gan retajam patīk, bet tējai vari pielikt nažagalu sviesta – tas ieeļļos gļotādu. Labs padzēriens tādās reizēs ir silts upeņu vai aveņu zaptsūdens, jo mājas ievārījumā noteikti aizķēries arī nedaudz C vitamīna un citu labu vielu, kas slimību palīdzēs ātrāk uzveikt. Šķidrums palīdzēs arī pret temperatūru, ja tāda tomēr ir.
    • Iesmaržini gaisu! Tūska mazināsies, ja gaisā, ko elpo, virmos ēterisko eļļu aromāti. Vislabāk aizsmakušam kaklam patiks mentola vai eikalipta ēteriskā eļļa. Vari kādu pilīti iepilināt aromātiskajā lampā un ļaut, lai aromāts iesmaržina istabu. Bērniem uz krekliņa līmē arī aromātiskos plāksterīšus Rinoquick. Jā, tie vairāk paredzēti aizliktiem deguniem, bet – nenāks par sliktu arī kaklam.
    • Palīdzi imunitātei. Nē, tas nenozīmē, ka jādzer saujām vitamīni. Pietiks ar pāris dienām mierīga režīma, vairāk miega, siltām kājām un vienkārši – atpūtu. Labi imūnsistēmas stimulatori ir arī ehinācija un plūškoks, tāpēc, ja gribas un ir pa rokai, vari lietot šo augu tējas vai sīrupveida preparātus.
    • Inhalācijas! Tās mitrinās pietūkušo balsenes gļotādu un mazinās tūsku.  Ir vairākas iespējas, kā to izdarīt.
    1. Vislabāk mums, ārstiem, patīk, ja inhalāciju veic caur nebulaizeriem jeb izsmidzinātājiem, bet tāda uzparikte ir diezgan dārga, tāpēc tā mājās parasti ir tikai tiem, kas slimo ar astmu vai kam ir mazi bērni. Ja tāds aparātiņš mājās ir, vari tajā iepilināt 9% nātrija hlorīdu jeb fizioloģisko šķīdumu (to aptiekā var nopirkt bez receptes, bet ar recepti – būs lētāk) un dienas laikā vairākas reizes cītīgi paelpot. Ja iespējas tikt pēc receptes nav, vari veikt inhalāciju ar parastu Borjomi minerālūdeni.
    2. Pēc vecmāmiņu metodes – elpo tvaikus virs karsta katla. Bet man tomēr gribas iebilst pret metodi, kad garaiņus elpo virs verdoša katla, pārmetot tam pāri deķi un tā, ka acis deg ārā! Šādi, lūdzu, nedari, jo patiesībā tad deg ne tikai acis, bet tiek applaucētas arī iekaisušās balss saites. Es saviem pacientiem iesaku darīt tā: kartupeļu mizas aplej ar ūdeni un uzkarsē līdz pirmajam burbulim, pievieno mazliet sodas, kam piemīt mīkstinošas īpašības. Tad no avīzes vai papīra lapas uztaisi lielu tūtu, kurai viens gals ir platāks un otrs šaurāks. Šauro galu liec pie mutes, plato – virs katla un kādas 5–10 minūtes mierīgi paelpo. Ideāli, ja viruma temperatūra ir no 60 līdz 80 grādiem. Šādu kartupeļu mizu uzlējumu var karsēt vairākkārtīgi, tikai jāatceras katru reizi piešaut klāt šķipsniņu sodas.


    Ņem vērā!

    • Sākot inhalāciju, pēc pirmajiem elpas vilcieniem var sākties klepus, jo tvaiki sakairina elpceļus. Tas nekas – vajag izklepoties un turpināt elpot.
    • Pēc jebkura veida inhalācijas nevajag balsi noslogot un iet ārā, nosalt. Citādi balss beigās piesmaks vēl vairāk.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē