• Sāpes dupsī — kāpēc tā mēdz gadīties

    Jautājumi un atbildes
    Aija Vīksna
    17. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sūrstēšanā dupsī rada nepatīkamas sajūtas. Kā izrādās, tā pēc lielajām darīšanām gadījies ne vienai vien. Konsultē Veselības centra 4 Ķirurģijas nodaļas vadītājs, ķirurgs, proktologs un flebologs Dr. PĒteris Gerke.

    Sāpēm vietā, uz kuras tu sēdi, var būt vismaz pieci nopietni cēloņi, bet visbiežāk gadās divu veidu plīsumi.

    Tā saucamais perianālais dermatīts, kad ap anālo atveri rodas ādas iekaisums, tūska, apsārtums, un tā visa rezultātā – arī mikroplaisiņas. Ir nieze, dedzinoša sajūta, kādreiz arī asiņaina smērēšanās… Ja godīgi, šajā situācijā vari uzskatīt, ka tev gandrīz vai paveicies! Viss, kas tev tagad jādara, – jāaiziet pie dermatologa, kas nozīmēs ārstēšanu. Parasti tās ir ziedes. Vizīte pie proktologa nav nepieciešama.

    Plīsumi dibenā var gadīties katram – gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tiesa, ļaudis gados šī liga piemeklē retāk.

    Anālā kanāla plīsumi jeb tā saucamās fisūras – tas jau ir proktologa lauciņš. Anālā kanāla plaisas nerodas pašas no sevis, tām vienmēr ir kāds iemesls. Piemēram, cieta, apgrūtinoša vēdera izeja. Sliktā ziņa? Plaisiņa parasti veidojas tieši anālās atveres izejas daļā – tur, kur beidzas slēdzējmuskulis jeb sfinkters un gļotāda un sākas āda. Daļa plaisas parasti ir tieši uz slēdzējmuskuļa, tāpēc pie katras vēdera izejas, kad šis muskulis atveras, lai izlaistu ārā zarnu saturu, arī plaisiņa tiek paplēsta vaļā. Līdz ar to plaisa pati no sevis nevar sadzīt. Lielās darīšanas ir sāpīgas, un jau doma vien par gājienu uz mazmājiņu uzdzen drebuli.

    Plīsumi dibenā var gadīties katram – gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tiesa, ļaudis gados šī liga piemeklē retāk. Jo anālās atveres slēdzējmuskulis ar laiku kļūst vaļīgāks, tas vairs nav tādā tonusā kā jaunībā, līdz ar to kakājot nav muskuļa pretestības, kas radītu plīsumus.

    5 iemesli kāpēc vispār plīst

    1. Aizcietējumi. Ja vienreiz lielo darīšanu dēļ dupsī jau radies plīsums, tas ir signāls, ka tev jāpārskata savi ēšanas paradumi, jo cilvēkam ar mīkstu vēdera izeju plaisas nekad nedraudēs! Pacenties izvairīties no balto miltu izstrādājumiem, asiem un piparotiem ēdieniem, saldumiem, sevišķi šokolādes un no visa, kas to satur. Lieto vairāk skābpiena produktu, šķiedrvielu – dārzeņus un augļus. Ja gribas maizi – izvēlies graudu maizīti, ja gaļu – tad labāk sautētu vai vārītu. Te var līdzēt arī profesionāla konsultācija pie uztura speciālista, kas tev sastādīs ēdienkarti. Tāpat ir arī medikamenti, kas palīdz atjaunot normālu vēdera izeju, piemēram FORLAX pulveris vienreiz dienā 15–20 dienas.

      Starp citu, aizcietējumus veicina ne tikai uzturs, bet arī mazkustīgs dzīvesveids, jo bez kustībām palēninās arī zarnu tranzīts – to saturs ilgāk uzkavējas resnajā zarnā, tā uzsūc atpakaļ šķidrumu, un zarnas saturs kļūst cietāks un blīvāks. Būs vien biežāk un ilgāk aktīvi jāstaigā!
    2. Anatomija. Kādreiz cilvēks tāds ir piedzimis – ar šauru un garu anālo kanālu, vai arī viņam ir ciešs, biezs sfinkters jeb slēdzējmuskulis. Tāpat ir cilvēki, kuriem aizcietējumi rodas visu mūžu, taču plaisas anālajā atverē neveidojas, jo anālais kanāls ir īss un plats, muskulis ir mazāk tonizēts, nekā jābūt normāli. Līdz ar to, kad pienāk laiks vēdera izejai, atvere vieglāk paplašinās, un viss notiek bez jebkādiem traucējumiem un plīsumiem.
    3. Mehāniskie bojājumi. Te iespējami visvisādi visneiedomājamākie scenāriji, kuru rezultātā traumē dibenu. Ja liga būs gadījusies tieši anālā sfinktera apvidū, radīsies plaisa, un sekos tās pašas likstas, kādas ir, kad plīsums rodas no pārāk cietām lielajām darīšanām.
    4. Anālais sekss. Slēdzējmuskulis nospazmējas, un procesa gaitā var rasties plīsums.
    5. Medikamentu (piemēram, antibiotiku) lietošana, arī vēdera dobuma operācijas, ķīmijterapija, staru terapija – tas viss var veicināt traucējumus zarnu satura kustībā, un tas savukārt tālāk rada problēmas, kas ved pie plaisām anālajā kanālā.

    Kā ārstēt?

    Vienkāršā metode

    Pirmais un svarīgākais nosacījums – netēlo varoni no sērijas gan jau sadzīs! Jo aptuveni divu trīs nedēļu laikā kopš problēmas sākuma beidzas audu iespēja atjaunoties, un plīsums kļūst hronisks un vispār vairs nedzīst. Tāpēc jārīkojas ļoti ātri! Neatliec gājienu pie ārsta, un nevajag kautrēties no proktologa. Jā, zona ir intīma, un tomēr kauns jāpārvar! Jo šādām neārstētām plaisiņām piemīt tendence iet dziļumā, un jo vairāk plaisa tuvojas slēdzējmuskulim – sfinkteram, jo vairāk sāp. Savukārt jo vairāk sfinkteram sāp, jo vairāk tas saspringst, saspiežas un sāp vēl vairāk. Rodas īsts riņķa dancis, un tu par kakāšanu spēj domāt vienīgi ar šausmām!

    Tātad – jo problēma svaigāka, jo vieglāk to atrisināt. Ja ir nesenas un virspusējas plaisas, visdrīzāk tu varēsi tikt galā ar speciāliem medikamentiem – smērēm, svecītēm, tabletēm. Ārstēšanas mērķis ir ne vien sadziedēt pašu plaisiņu, bet arī panākt muskuļa atslābināšanos. Pati drīksti taisnajā zarnā ielikt smiltsērkšķu eļļas svecītes – divreiz dienā 10 dienas.

    Sarežģītā metode

    Diemžēl manā praksē bijušas pacientes, kas ar plaisu dibenā cietušās pusgadu, gadu un pat piecus. Un tad vaina kļūst sarežģītāka – ar iekaisumu, sastrutojumu, un to vairs nevar izārstēt ar zālēm vien, vajadzīga operācija.

    Pati operācija nav sarežģīta – tā notiek dienas stacionārā vispārējā anestēzijā (zāles ievada vēnā) un aizņem desmit minūtes. Ķirurgs izgriež radušos plaisu veselo audu robežās – virs slēdzējmuskuļa tiek veikts ķīļveida grieziens, un, ja muskulis šajā zonā ir ļoti stipri savilkts plaisas dziļuma dēļ, tad ārsts iešķeļ tā ārējo trešdaļu, atstājot apmēram divas trešdaļas veselas, lai neveidotos nesaturēšana. Šādi audiem atjaunojas dzīšanas funkcija, bet slēdzējmuskulis konkrētajā zonā tiek padarīts neelastīgs.

    Proti, lielo darīšanu laikā šī vieta vairs nekustas, nesavelkas, un plaisiņa vairs netiek staipīta, tai rodas iespēja sadzīt. Ārstējoties medicīnas iestādēs, kurām ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu, šādu operāciju apmaksā valsts, bet privātajos medicīnas centros to veic par maksu. Piemēram, Veselības centrā 4 anālā kanāla plaisas operācija kopā ar anestēziju un dienas stacionāru maksā 350–400 eiro, medicīnas sabiedrībā ARS – 380 eiro.

    Tiesa, labāk līdz operācijai neaizdzīvoties un doties pie proktologa jau laikus, jo katrai trešajai operētajai, kad atkal bijuši stiprāki aizcietējumi, problēmas sākas no jauna.

    Citi iemesli, kas var radīt sāpes dibenā

    Arī ar šīm vainām labāk dodies pie daktera, nevis gaidi, kad tās pāries pašas no sevis!

    • Hemoroidālais mezgls. Ārējais mezgls trombozējas un sāp. Tātad mezglā ieskrējis asins receklītis un radies iekaisums. Šajā gadījumā jutīgajā vietā izveidojies ciets un sāpīgs bumbulis, var būt arī asiņaina smērēšanās, grūtības nokārtoties.
    • Onkoloģija. Sāpes anālajā atverē mēdz signalizēt par anālā kanāla vēzi. Ja parastas plaisas sāp vēdera izejas laikā un pēc tam nepatīkamās sajūtas pāriet, tad pie onkoloģiskas slimības plaisa drīzāk atgādina čūliņu, kas sūrst visu laiku.
    • Anālā kanāla fistula. Izveidojas patoloģisks kanāls mīkstajos audos ap anālo atveri vai taisno zarnu, jo infekcija iekļuvusi taisnās zarnas sieniņā. Piemēram, cilvēks ēdis zivi un nejauši norijis asaku, kas, ceļojot ārā pa anālo kanālu, ieduras tā sienā. Rodas mikrocaurumiņš, bet ar to pietiek, lai mikrobi, kas dzīvo anālajā kanālā vai taisnajā zarnā, caur to izkļūtu ārpus zarnu sieniņām un sāktu dzīvot apkārtējos audos. Mikrobi tur vairojas, un sākas iekaisums, kas rada šķidrumu, tam jāatrod ceļš, kā izlauzties uz āru. Lēnām izveidojas kanāls blakus anālajai atverei – parādās mazs caurumiņš, caur kuru izdalās iekaisuma saturs…
    • Polipi. Anālā kanāla polips jeb gļotādas sēņveida izaugums parasti ir nekaitīgs un nesāpīgs. Tas var būt novietojies gan anālā kanāla iekšpusē tā, ka tu to nemaz neredzi, gan uz tās daļas, kur gļotāda beidzas. Tad, paplešot anālo atveri, redzama tāda kā sēnīte. Ja polips iekaist, tas var arī sāpēt! Ķirurgi polipus cenšas likvidēt – tā teikt, piesardzībai, jo polips agri vai vēlu var pārvērsties par vēzi.

    Daktera Gerkes sirsnīgais ieteikums

    Ja īslaicīgas sāpes anālās atveres rajonā ir vienreizējas un vairāk to nav – pie ārsta vari nenākt. Bet, ja šādas īslaicīgas sāpes atkārtojas atkal, tad gan drošāk būtu savu dibenu atrādīt dakterim, lai pārliecinātos, ka tur nav nekā veselībai bīstama.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē