• Par zāļu cenām un pieejamību

    Slimības
    Ginta Auzniece
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    6. janvāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Lasītāja jautā: “Strādāju aprūpes centrā jau 15 gadus, bet nevaru saprast zāļu cenu politiku. Piemēram, kompensējamām zālēm Nebilet Plus 5/12,5 mg cena ar 75 procentu atlaidi ir 5,55 eiro, bet aptiekā nekad nepiedāvā lētāko variantu. Arī cukura diabētam injicējamās zāles Humalog 3 ml, kuras valsts kompensē 100 procentu apmērā, agrāk maksāja 0,71 eiro, bet tagad to cena ir 11,52 eiro. Kāpēc? Un kāpēc jau otro mēnesi no aptiekām pazudis Hjertemagnyl?” Atbild Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece AGNESE JASENOVIČA.

    Par medikamentu Nebilet Plus

    No visām zālēm ar līdzvērtīgu ārstniecisko efektivitāti valsts kompensē lētāko medikamentu, un tās sauc par zālēm ar references cenu. Taču, tā kā Nebilet Plus sastāvā ir divas aktīvās vielas, references cenu jeb cenu, no kuras valsts sedz 75 procentus, aprēķina katram atsevišķi lietojamam Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautajam lētākajam medikamentam – Nebivololum 5 mg un Hydrochlorothiazidum 12,5 mg. Attiecīgi sanāk, ka par medikamentu Nebilet Plus 5 mg/12,5 mg (Nebivololum/ Hydrochlorothiazidum) valsts tagad (2018.gada decembrī) apmaksā 3,49 eiro (ja pienākas 75 procentu kompensācija), bet pārējā cenas daļa ir jāsamaksā cilvēkam pašam.

     

    Par šo zāļu piemērotību un nepieciešamajām devām jākonsultējas ar ārstu.

     

    Ko darīt? Lētāka izvēle būtu pirkt Nebivolol STADA 5 mg tabletes (tad 75 procentu kompensācijas gadījumā cilvēkam pašam no sava maciņa jāpiemaksā 2,54 eiro) vai arī Nebivolol Actavis 5 mg tabletes (tad 75 procentu kompensācijas gadījumā jāpiemaksā 2,28 eiro) kombinācijā ar Hypothiazid 25 mg tabletēm (75 procentu kompensācijas gadījumā būtu jāpiemaksā 0,63 eiro).

     

    Kas attiecas uz medikamentu Humalog, kas satur lispro insulīnu…

    Cena skaidrojama ar to, ka no 2018. gada 1. janvāra Kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļauts cita ražotāja medikaments ar tādu pašu sastāvu, līdz ar to medikaments Humalog šķīdums injekcijām kārtridžos 100V/ml-3 ml ir iekļauts tā saucamajā Kompensējamo zāļu A sarakstā – tajā iekļauti savstarpēji aizvietojami medikamenti, un tam ir aprēķināta references cena. Tas nozīmē, ka, piemēram, 100 procentu kompensācijas gadījumā pacientam aptiekā ir jāpiemaksā starpība starp lētāko un dārgāko medikamentu. Tas arī izskaidro, kāpēc tagad par Humalog jāmaksā 11,52 eiro.

     

    Par Hjertemagnyl 

    Atbild Zāļu valsts aģentūras pārstāve DAIGA OŠIŅA: Reģistrācijas apliecības īpašnieks Zāļu valsts aģentūru ir informējis par zāļu Hjertemagnil nepieejamību, jo ražošanas problēmu dēļ pārtraukta to ražošana un izplatīšana. Taču tuvākajā laikā zāles atkal varētu būt pieejamas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē