• Par vēnu trombozi un zālēm

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. oktobris, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: https://www.pexels.com/photo/closeup-view-of-green-leaf-with-rain-drops-1082259/
    Ultrasonogrāfijā atklāta vēnu tromboze un izrakstīti medikamenti. Kādos gadījumos valsts kompensē dārgās zāles? Atbild Vēnu ārsts, asinsvadu ķirurgs Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā un Baltijas Vēnu klīnikas vadošais speciālists INTS ŪDRIS.

    Lasītāja jautājums: Ultrasonogrāfijā man atklāja dziļo vēnu trombozi kreisajā apakšstilbā. Ārsts izrakstīja medikamentu Xarelto, kuru lietoju pusgadu. Šis medikaments ir ļoti dārgs, bet es esmu 2. grupas invalīds. Zinu, ka šīs zāles ir valsts Kompensējamo zāļu sarakstā, bet es tās pērku par pilnu cenu. Kāpēc? Vai mana diagnoze nav tik nopietna? Ar kādām diagnozēm šīs zāles kompensē? Ārsts minēja, ka tromboze var atkārtoties un ar to jārēķinās visu mūžu. Man ir 35 gadi. Andris no Tukuma

    Speciālista atbilde:

    Piekrītu, medikaments Xarelto ir dārgs, taču diemžēl pagaidām to Latvijā kompensē tikai sirds slimību pacientiem ar noteiktām diagnozēm, piemēram, ja ir mirdzaritmija. Konkrētajai diagnozei – dziļo vēnu tromboze – šīs zāles pašlaik nav kompensējamas, bet, iespējams, nākotnē situācija mainīsies.

    Kas attiecas uz šo zāļu iedarbību, to aktīvā viela rivaroksabāns darbojas kā asins šķidrinātājs jeb antikoagulants. Dziļo vēnu trombozes gadījumā tas nepieciešams, lai šķidrinātu asinis, tādā veidā novēršot plaušu trombembolijas risku, kad trombs var atrauties no plaušu sieniņas un ieskriet plaušās, tas var būt pēkšņas nāves iemesls.

    Tātad – asinis šķidrinoši preparāti šajā situācijā IR vajadzīgi. Tiesa, rivaroksabāna preparātus var aizvietot ar vecākas paaudzes asins šķidrinātājiem, proti, varfarīnu. Par šo jautājumu detalizētāk jākonsultējas ar ģimenes ārstu.

    Lietojot varfarīnu, regulāri jāveic INR rādītāja kontrole asinīs, kas parāda, vai asinis šķidrinošais preparāts tiek dozēts pareizi, vai efekts ir sasniegts.

     

    Sākot lietot zāles, INR jāpārbauda pat katru nedēļu, ideāli tam jābūt robežās no 2 līdz 3. Ja INR ir virs 3 – tas var draudēt ar pēkšņu asiņošanu, jo asinis vienkārši ir sašķidrinātas par daudz. Tāpēc varfarīna devas nav konstantas, tās atkarībā no analīžu rādītājiem var mainīties, tādēļ visu laiku jābūt ģimenes ārsta uzraudzībā.

    Vēl, lietojot varfarīnu saturošus medikamentus, jāievēro diētas ierobežojumi – jāizvairās no produktiem, kas satur K vitamīnu un kāliju (visvairāk tie sastopami zaļajos dārzeņos, piemēram, Briseles kāpostos, brokoļos, salātos, cigoriņos, garšaugos), jo tie pastiprina varfarīna darbību un arī šķidrina asinis. Tāpat jāizvairās no alkohola. Lietojot Xarelto, šādi riski nepastāv. Tā ka – asinis šķidrinošo preparātu teorētiski var mainīt, bet obligāti jāņem vērā riski, ko nosaucu.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē