• Nagu sēnīte – kā daudzgalvains pūķis

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    11. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Cīņa ar nagu sēnīti reizēm šķiet bezgalīga – kā ar tādu daudzgalvainu pūķi. Paiet vairāki mēneši, taču pārliecinoša uzlabojuma nav. Kā saprast, vai sāktā ārstēšana ir pareiza un vai vērts to turpināt? Skaidro Dr. med. ILONA HARTMANE, dermatoloģe Rīgas 1. slimnīcas Dermatoloģijas un seksuāli transmisīvo slimību klīnikā, Rīgas Stradiņa universitātes profesore.

    Vispirms gribu uzsvērt, ka sēnīti var veiksmīgi ārstēt tikai tad, ja infekcija apstiprināta laboratoriski, noskaidrojot tās sugu, kā tas šajā gadījumā arī ir pareizi darīts. Nereti tiek atklātas divu vai pat vairāku veidu sēnītes. Gadās arī, ka atbilde ir negatīva, jo naga izmaiņām var būt daudz citu iemeslu.   

    Lai analīzes nebūtu kļūdainas, vismaz nedēļu iepriekš  jāpārtrauc lietot pretsēnīšu medikamentus un kosmētiskos līdzekļus. Tikpat ilgi nevajadzētu arī nagus apgriezt. Dienā pirms analīžu nodošanas kājas nevajadzētu mazgāt ar ziepēm. Jo dabiskāk, jo labāk. Ja pretsēnīšu medikamenti lietoti iekšķīgi, vēlams pārraukt tos dzert vismaz divas nedēļas līdz analīžu nodošanai, bet vislabāk – pat veselu mēnesi iepriekš.

    Vislabāk izmantot nevis mikroskopisko uzsējumu, kurš var būt arī maldinošs, bet tiešo uzsējumu, kad sēnīti audzē, – tas ir precīzāks. Candida sēnītei šis laiks ir īsāks – ap 10 dienām, bet dermatofītu infekcijai 33 dienas. Parasti jārēķinās, ka analīžu rezultāti būs pēc mēneša. Kad precīzi noteikts ierosinātājs, tad arī izvēlas visatbilstošāko un efektīvāko ārstēšanas veidu. 

    No kurienes radusies?

    Lai ārstēšana būtu veiksmīgāka, jācenšas noskaidrot, kāpēc Candida radusies. Šī infekcija bieži attīstās gados veciem cilvēkiem ar vāju imunitāti un sliktu asinsriti. Tā mēdz uzrasties, ja ir vielmaiņas traucējumi, cukura diabēts, smagas kuņģa un zarnu trakta slimības, HIV vai kāda cita infekcija. Turklāt sēnīti var iegūt, ēdot nemazgātus augļus. Infekcija mēdz izplatīties ne tikai pirkstu starpās. Sievietēm to reizēm atklāj zem krūtīm, uz dzimumorgāniem un gļotādām, kā arī uz nagiem.

    Otru visbiežāk izplatīto sēnīšu sugu – dermatofītus –, kas ir lipīga, iegūst, inficējoties no citiem cilvēkiem, un šīs sēnītes parasti ir grūtāk ārstējamas.   

    Plāniņš, kā ārstēt:

    1. Ir sēnīšu sugas, piemēram, dermatofīti, kurām noteikti ieteicama sistēmiska ārstēšana, lietojot medikamentus iekšķīgi. Ja vien nav smags cukura diabēts, aknu vai nieru slimības, kuru dēļ tā nav pieļaujama.
    2.  Candida gadījumā, ja bojāts tikai viens nags, parasti pietiek ar lokāliem līdzekļiem un lāzera procedūrām. Tomēr jāsaprot, ka lāzers galvenokārt paredzēts papildu ārstēšanai un naga izskata uzlabošanai. Ārstnieciska nozīme ir vienīgi diožu lāzeriem.
    3. Lāzera procedūras galvenokārt piemērotas dermatofītu sēņu apkarošanai papildus sistēmiskai ārstēšanai ar tabletēm. Taču, ja nagi ir stipri bojāti un atklātas divu sugu sēnītes, diez vai no lāzera var gaidīt pārliecinošus rezultātus.  
    4. Ja nagi ir ļoti sabiezējuši, ar biezu keratīna slāni, lokālie līdzekļi varētu neiedarboties. Tad un arī citos gadījumos ārstēšanas procesā palīdzēs ārstnieciskā pedikīra procedūras. Protams, lieko nagu slāni var un vajag novīlēt arī mājās. 
    5. Es saviem pacientiem diezgan bieži izrakstu zelta klasiku – aptiekā pagatavojamu līdzekli. 
    6. Ideālajā gadījumā reizi mēnesī vai vismaz trijos būtu nepieciešama kontrole pie dermatologa, lai novērtētu ārstēšanas rezultātus un izlemtu, ko darīt tālāk.

    Cik ilgi?

    Sēnītes ārstēšanas laiks atkarīgs no tās veida un tava organisma reakcijas, spējas pretoties infekcijai. Arī – no cilvēka vecuma, vispārējā veselības stāvokļa, kā arī dzīvesveida un personīgās higiēnas ievērošanas. 

    Candida ārstēšana ar iekšķīgām zālēm prasīs mēnesi vai pat ilgāk, bet dermatofītu infekcijas gadījumā pieļaujamais sistēmiskās ārstēšanas kurss mēdz ilgt līdz pat trim mēnešiem. Taču te es runāju vienīgi par mikoloģisko izārstēšanos. Proti, ar to vēl viss nav galā. Kaut arī infekcija ir likvidēta, nags var būt mazliet mainījis formu un zaudējis labu estētisko izskatu, taču to ir iespējams atjaunot, kopjot ar bezrecepšu pretsēnīšu medikamentiem un apmeklējot podologu.   

    Mana pieredze un arī plašākā klīniskā prakse liecina, ka, ārstējot Candida uz nagiem ar lokāliem līdzekļiem, uzlabošanos var nākties gaidīt diezgan ilgi – panākumi būs manāmi aptuveni gada laikā, bet cīņa ar dermatofītiem varētu būt pat divtik ilga. Tāpēc nereti tiek pieņemts lēmums lietot medikamentus iekšķīgi – tablešu formā.

    Ja vēlies no sēnītes tikt vaļā ātrāk un mazāk tērēties, sāc ar efektīvākajiem līdzekļiem, kas ir nopērkami ar ārsta recepti. 

    Iztikt bez receptes?

    Aptieku plauktos ir daudz bezrecepšu pretsēnīšu līdzekļu, taču ne visi satur vielas, kas patiešām ir iedarbīgas un palīdz uzveikt sēnītes. Ja pacientu neesmu apskatījusi klātienē un viņam nav veiktas analīzes, kā zelta vidusceļu iesaku lietot klotrimazola šķīdumu. Vienmēr gan brīdinu, ka ātru un pilnīgu izveseļošanos no tā nevajag gaidīt.

    Bezrecepšu zāles būtībā ir paredzētas naga kosmētiskai apstrādei – tās nevar pilnībā iznīcināt sēnīti.   

    Uz nagiem visērtāk un efektīvāk ir izmantot šķīdumu, nevis krēmu vai ziedi. Ārstnieciskā nagu laka, kas nopērkama ar ārsta recepti, var noderēt kā papildu terapija dažiem noteiktiem sēnīšu veidiem, taču ne Candida gadījumā.

    Nereti sievietes man jautā, vai sēnītes ārstēšanas laikā drīkst lakot nagus ar dekoratīvo nagu laku. Jā! Uzskata, ka acetonu saturoša nagu laka, ja tā drīkst izteikties, pat nedaudz kalpo sēnītes profilaksei.

    Kāpēc nepadodas?

    Nereti ārstēšana ir neveiksmīga, jo tā, ko ārstē, nemaz nav sēnīte. Tāpēc nebūtu pareizi, ieraugot nodzeltējušu vai citādi bojātu nagu, nospriest, ka tā ir sēnīte un sākt uz savu roku lietot bezrecepšu zāles. Naga krāsas un struktūras pārmaiņām var būt daudz citu iemeslu, tostarp iekšķīgas un onkoloģiskas slimības. Bieži vien pacients ir neveiksmīgi ārstējis sēnīti, taču, atnākot pie dermatologa, atklājas psoriātiski nagu bojājumi, kas vizuāli mēdz izpausties līdzīgi.

    Sēnītes ārstēšanu apgrūtina vecums un ādas sausums, nepietiekama vielmaiņa un slikta asinsrite, jo tad āda ir mazāk aizsargāta. Saasinoties blakusslimībām, sēnīte grūtāk padodas ārstēšanai, taču infekcijas tālāku izplatīšanos iespējams novērst ar lokāliem līdzekļiem.

    Daudzi sēnīti neizārstē ekonomisku apstākļu dēļ, jo nevar atļauties nopirkt zāles, vai arī, uzskatot sēnīti tikai par kosmētisku defektu, necenšas ārstēšanu turpināt. Tas nav pareizs uzskats, un tā nevajadzētu rīkoties.

    Sēnīte ietekmē vispārējo organisma stāvokli un imunitāti, paver vārtus arī citām infekcijām un slimībām. Turklāt var izplatīties arī uz citiem nagiem un ādu, skart gļotādu.

    Ja sākts lietot medikamentus, taču maciņš tomēr par plānu, nevajag pavisam mest plinti krūmos. Tad var lietot arī joda 5% šķīdumu spirtā. Tas ir spēcīgs, gadiem ilgi pārbaudīts līdzeklis pret nagu sēnīti. Protams, jodam ir arī trūkumi – tas ne vienmēr izgaro un nelabi ož. Galvenais – tas maina nagu krāsu, nokrāsojot tos neglīti brūnus, kā arī nereti izraisa alerģisku reakciju.

    Vai tas, ka arī partnerim ir sēnīte, nozīmē, ka ārstēties grūtāk ir arī pašai, jo pastāvīgi esi infekcijas avota tuvumā? Jā, cīņu ar sēnīti var apgrūtināt tas, ka slimība ir vairākiem ģimenes locekļiem. Šajā gadījumā ir īpaši svarīgi katram lietot savu dvieli, ļoti rūpīgi mazgāt vannu vai dušas kabīnes grīdu un stingri ievērot personīgo higiēnu. Piesardzība un dezinficējošu līdzekļu lietošana īpaši svarīga ir tad, ja ir dermatofīti vai citas lipīgas sēnītes.

    Svarīgi, ko velc mugurā: vajadzētu valkāt tikai kokvilnas zeķes, bet gultas veļu ieteicams mazgāt 60 grādu temperatūrā, jo zemākā temperatūrā sēnītes neies bojā.

    Ir pieejami līdzekļi apavu dezinfekcijai, ar kuriem iespējams iznīcināt sēņu sporas apavos, bet es uzskatu – ja infekcija tajos jau ieperinājusies, dezinfekcija neko daudz nedos. Drošāk šādus apavus izmest.

    No krokšiem un citiem sintētiskiem apaviem labāk atteikties vispār. Sēnītēm ļoti patīk mitrums un silta vide, kāda rodas šāda tipa apavos – jo īpaši, ja tajos staigā cauru dienu.

    Esmu novērojusi, ka, ārstējot sēnīti, pacienti nereti mēdz mainīt ārstus, taču es iesaku ārstēties pie viena daktera, kamēr problēma atrisināta, un bez nepieciešamības nemainīt zāles. Ievērojot visus ārstēšanas un profilakses nosacījumus, sēnīti agrāk vai vēlāk tomēr izdodas izārstēt.    

    Svarīgi!

    Pēc ārstēšanas kursa ieteicams veikt analīzes, it īpaši tad, ja ir nieze pirkstu starpās vai citas sūdzības. Naga izskats var arī īpaši neuzlaboties, taču mikoloģiskā analīze var būt negatīva, kas nozīmē, ka infekcija ir izārstēta. Mēdz gadīties arī otrādi – šķiet, ka sēnīte ir izzudusi, taču analīžu rezultāti par to neliecina un ārstēšana ir jāturpina.

    Šie līdzekļi tev palīdzēs

    • Klotrimazol Medana 10 mg/ml šķīdums

    Plašs darbības spektrs, darbojas gandrīz pret visām sēnītēm, kas izraisa ādas un nagu infekcijas. 15 ml, ap 3 eiro

    • SFN10 pretsēnīšu šķīdums nagiem

    Sastāvā ir etiķskābe, kas var ietekmēt nagu sēnīti, bet, lai pilnībā izārstētu nagu, ar to vien būs par maz. 3,3 ml, cena – ap 14 eiro

    • Scholl nagu sēnīšu ārstēšanas komplekts

    Efektīvas pretsēnīšu vielas līdzeklis nesatur, bet palīdzēs sagatavot nagus īstajai ārstēšanai. Ar komplektā esošo vīlīti novīlējot biezo raga kārtiņu plānāku, medikamenti uzsūksies labāk. 3,8 ml, cena – ap 20 eiro

    • Amicos ādas dezinfekcijas līdzeklis

    Lietojams profilaksei pēc publisko baseinu un pirts apmeklējuma, pirms nomātu apavu lietošanas, nagu infekciju profilaksei pirms un pēc apgriešanas, kā arī apavu dezinfekcijai. 100 ml, cena – ap 7 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē