• Ķirurgs Armands Sīviņš: “Zaļais koridors” bija lozungs uz īsu brīdi

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Latvijā, salīdzinot ar to kā onkoloģisko pacientu ārstēšana notiek citur Eiropā un pasaulē, situācija ir ļoti sarežģīta. Veselības aprūpe joprojām nav sakārota un nav adekvāti finansēta. Zaļais koridors bija lozungs uz īsu brīdi, taču šobrīd tas kļūst arvien garāks un pieejamība izmeklējumiem un ķīmijterapijai kritiski pasliktinās. Par šī brīža situāciju onkoloģijas nozarē ir norūpējies Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs, ķirurgs Dr. med. Armands Sīviņš.

    Šobrīd pa zaļo koridoru izmeklēšanai tiek virzīti tikai pacienti ar aizdomām par ļaundabīgu saslimšanu. Pacienti ar jau iepriekš diagnosticētu vēzi, kuriem ir nepieciešami atkārtoti izmeklējumi ārstēšanas laikā, progresijas gadījumā un novērošanas etapā, neatbilst zaļā koridora kritērijiem. Viņiem nav iespējams ne desmit dienu, ne divu mēnešu laikā veikt visus nepieciešamos izmeklējumus, nokļūt pie speciālista un saņemt nepieciešamo ārstēšanu.

    Piemēram, lai sagaidītu kolonoskopiju vai magnētisko rezonansi, ir jāgaida rindā vairāki mēneši, pat līdz pat pusgadam.

    Onkoloģisko pacientu ārstēšana Latvijā ir jācentralizē, uzsāta Dr. Sīviņš. Specializētā centrā ir jāstrādā komandai: onkoķirurgiem, ķīmijterapeitiem, staru terapeitiem, diagnostiskās radioloģijas speciālistiem, apmācītam atbalsta personālam. Ir pierādīts, ka valstīs, kur ārstēšana notiek centralizēti, tas ir, specializētās klīnikās, ir gan labāki ārstēšanas rezultāti, gan tas ir ekonomiski izdevīgāk.

    «Mūs šobrīd apzināti virza prom no šī modeļa, plānojot Latvijas Onkoloģijas centra likvidāciju. Mana prioritāte ir darīt visu, lai uzlabotu ne tikai onkoķirurģijas, bet arī vēža ārstēšanas kvalitāti Latvijā,» uzsver Dr. Sīviņš.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē