• Bērnu slimnīcā veikta īpaši augstas sarežģītības sirds operācija

    Slimības
    Ziņu aģentūra LETA
    7. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pirmo reizi Latvijā veikta īpaši sarežģīta sirds operācija bērnam ar iedzimtu, komplicētu sirds kaiti – aortas vārstuļa aizvietošana ar pacienta plaušu vārstuli un kreisā kambara izejas trakta paplašināšana Kono modifikācijā, izmantojot pacienta sirds somiņas audus, informē slimnīca.

    «Operācija sarežģīta ar to, ka plaušu vārstulis tiek ievietots subkoronāri – nelielā aortas diametrā, un pacienta plaušu vārstuli un ievietojot aortā, paplašinot kreisā kambara izeju ar autoperikardu, savukārt, plaušu vārstuļa vietā implantējot bioloģisku konduitu ar dabīgu vārstuli – no dzīvnieka iegūtu kakla vēnu,» skaidro kardioķirurgs Lauris Šmits.

    Pēc mediķa vārdiem, bērnam, kuram šobrīd ir seši gadi, šāda aortas vārstuļa slimības korekcijas metode ir visatbilstošakā augoša bērna organismam. Mazajam pacientam pirmā palīgoperācija bija veikta pirmajos dzīves mēnešos, kad caur kājas asinsvadu paplašināts aortas vārstulis ar balonu.

    Operācijā piedalījās vairāk nekā 10 speciālisti no Bērnu slimnīcas un operācijas norises plānošana un gaita notika saskaņā ar Berlīnes sirds centra profesoru ieteikumiem. Pēc sarežģītās operācijas bērns varējis doties mājās jau sestajā dienā.

    «Veiksmīgā operācija ir rezultāts vairāk kā gadu ciešajai sadarbībai starp Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu un Berlīnes sirds centru. Šī operācija ir nozīmīgs solis bērnu kardioķirurģijas attīstībā Latvijā. Tā pierāda mūsu komandas spēju nodrošināt bērniem ar komplicētām sirds kaitēm augstākā līmeņa un sarežģītības pakāpes ārstniecību tepat Latvijā, kur atrodas bērna mājās,» piebildis BKUS Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas vadītājs Valts Ozoliņš.

    «Iespēja saņemt kvalitatīvus izmeklējumus, manipulācijas, operācijas un konsultācijas Latvijā, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, ir viens no Bērnu slimnīcas stratēģiskajiem mērķiem un daļa no pozitīvas pacienta pieredzes radīšanas. Veicot operāciju Latvijā, iegūst pacients un viņa ģimene, kuriem nav jādodas svešā vietā un vidē tik ļoti psiholoģiski smagā brīdī, kā arī slimnīcas personāls, kuram ir iespēja mācīties un pilnveidot savas zināšanās, spējot palīdzēt daudz plašākam pacientu lokam,» teicis BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

    Pēc Ābola vārdiem, pasaulē pieredzējušu speciālistu – mentoru piesaiste un viņu līdzdalības finansēšana tieši Bērnu slimnīcā ir viens no tematiem, ko slimnīcas vadība aktualizē sarunās ar Veselības ministriju, aicinot rast nepieciešamo finansējumu šādu konsultantu piesaistei. Piesaistītu konsultantu izmaksas ir nesalīdzināmi zemākas nekā operācijas un ģimenes uzturēšanās izmaksas ārvalstu klīnikās, apgalvo Ābols.

    «Nozīmīgs panākums anesteziologu – reanimatologu komandas darbā gan operācijā, gan atmodināšanas pieejas dēļ, izvēloties tā saukto »fast-track" pieeju jeb pacienta atmodināšanu operācijas zālē ar mērķi izvairīties no ilgākas intubācijas pēcoperācijas periodā. Tas nozīmē, ka pacients uzreiz pēc operācijas pats elpo, dabīgāk atgriežas fizioloģiskajā regulācijā un ātrāk var sākt atveseļošanās posmu," piebildis Ozoliņš.

    Finansējumu operācijai nodrošinājis Bērnu slimnīcas fonds.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē