• Bērnu slimnīcā ar epilepsiju sirgstošam bērnam īpašā operācijā atdalītas smadzeņu puslodes

    Slimības
    Ziņu aģentūra LETA
    28. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā pirmo reizi veikta hemisferotomija jeb smadzeņu pusložu atdalīšana, kuras mērķis ir novērst epilepsijas pacienta veselības stāvokļa pasliktināšanos.

    Kā skaidroja bērnu neirologs Jurģis Strautmanis, operācija tika veikta nepilnus divus gadus vecam bērnam, kuram viena no smadzeņu puslodēm ir neglābjami bojāta un rada epilepsiju, turklāt traucē veselajai smadzeņu puslodei normāli funkcionēt.

    Strautmanis norādīja, ka, lai bērna veselības stāvoklis uzlabotos, bija nepieciešams slimo smadzeņu puslodi nodalīt no veselās, tādā veidā novēršot epilepsijas lēkmes un veicinot veselās smadzeņu puslodes darbības uzlabojumus. Ārsts piebilda, ka šī ir viena no sarežģītākajām operācijām neiroķirurģijā.

    Šteina norādīja, ka hemisferotomijas operācijas ir ļoti rets operācijas veids, ko nepieciešams veikt ne biežāk kā vienu reizi divos gados. Šādas operācijas veic bērna agrīnā vecumā. 

    Operāciju veica Bērnu slimnīcas neiroķirurgs Basels Jakubs Vēbe, profesors Bertils Rīdenhāgs, anesteziologs reanimatologs Aleksejs Mihejevs, anestēzijas māsa Aija Klekmane, kā arī operāciju māsas Karīna Brunovska un Egita Kvetkovska.

    Operācija tika veikta ar Bērnu slimnīcas fonda finansiālu atbalstu un, pateicoties ziedotājiem un ārstiem, bērns visu nepieciešamo palīdzību varēja saņemt Bērnu slimnīcā un pēc palīdzības nebija jādodas ārpus Latvijas.

    Pērn Bērnu slimnīcas fonds izlietoja aptuveni 100 000 eiro, lai pacientiem nodrošinātu dažādas operācijas tepat Bērnu slimnīcā, un arī turpmāk šī būs viena no fonda prioritātēm, rūpējoties par bērnu veselību Latvijā.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē