• Ārstē tautas medicīna: Kas tiešām palīdz un kas – pupu mizas?

    Netradicionālā medicīna
    Laura Ikauniece
    25. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tautas medicīnas līdzekļus parasti izvēlas pēc principa – jo lielākam skaitam cilvēku tie ir palīdzējuši, jo vairāk metodei var uzticēties. Ģimenes ārste Karīna Vernere palīdzēs saprast, vai ir pamats šīm metodēm ticēt.

    Ielāgo! Šīs tautas medicīnas metodes var izmantot tikai tad, ja kāda problēma vai kaite, ko vēlamies ārstēt, nav ieilgusi. Tikai veselības sašķobīšanās pašā sākumā šīs metodes būs labs palīgs. 

    Jā!

    • Ceļmallapa plākstera vietā

    Ja gadījies pušums vai sasitums, bet pa rokai nav nekā cita kā tikai ceļmallapas, tās tiešām noderēs! Ceļmallapas sulai piemīt antiseptiska iedarbība, tā nomāc infekcijas izraisītāju vairošanos, veicina sadzīšanu un mazina tūsku, kā arī mazliet iedarbojas ar atsāpinošu efektu. Ja nākamajā dienā savainotā vieta jūtas labāk, var turpināt ārstēties ar ceļmallapām, bet, ja labāk nekļūst, – jādodas pie ģimenes ārsta, kas sniegs tradicionālu medicīnisku palīdzību.

    Atceries! Pirms pielikt ceļmallapu sasistajai vietai, lapiņas saspaida, lai no tās izdalās sula, veicinot brūces vai sasituma ātrāku sadzīšanu.

    Jā!

    • Kokteilis pret klepu: silts piens un pa tējkarotei sviesta, medus un sodas

    Ļoti laba metode! Siltais piens nomierina sakairinātu kakla gļotādu. Pateicoties pienā esošajiem taukiem, kakla gļotāda tiek mīkstināta un mazinās kairinājums. Soda savukārt šo labvēlīgo iedarbību pastiprina, jo iedarbojas uz skābo vidi, mainot mutē un kakla gļotādā pH līmeni uz sārmainu – tādā vidē iekaisuma procesus izārstēt ir vieglāk. Medū turpretim ir propoliss, kas iedarbojas gan ar dziedējošu, gan antiseptisku antibakteriālu iedarbību. Sviests pārklāj un nomierina sakairināto kakla gļotādu, veicinot tās drīzāku sadzīšanu. Kokteilis klepu padara mazāk sāpīgu un ne tik kairinošu. Kļūst vieglāk atklepot.

    Uzmanīgi! Ja tev ir alerģija pret medu, to šajā receptē izmantot nedrīkst.

    Ne visu!

    • Uz pietūkuma biezpienu, speķi vai kāpostu lapas

    Kāpostu lapas patiešām strādā un spēj mazināt pietūkumu. Nemācēšu izskaidrot kāpēc, bet tautā pastāv uzskats, ka sāpošai vietai ne tikai jāpieliek kāposta lapa, bet vēl jāpārsien pāri sarkans vilnas lakatiņš. Kāpostu lapas pietūkumu mazina pat vienlīdz labi kā aptiekā nopērkamas ziedes vai smēres pret šo pašu problēmu. Par biezpienu un speķi gan reti esmu dzirdējusi, tāpēc šaubos, vai tie būs vienlīdz iedarbīgi.

    Vēl efektīvāk! Līdzīgi kā ceļmallapa, arī kāposta lapa palīdzēs tad, ja vispirms to aplies ar verdošu ūdeni vai kārtīgi izklapēs kā karbonādi, liekot no lapas izdalīties sulai.

    Nē!

    • Aukstumpumpu sadziedē ausu sērs vai zobu pasta

    Pārsvarā visu zobu pastu sastāvā ir mentols, kas aukstumpumpu atvēsina, tāpēc uzlabo pašsajūtu, mazina sāpes. Ja zobu pasta satur arī augu ekstraktus, tā var palīdzēt aukstumpumpu arī sadziedēt, bet… ausu sērs? Diez vai! Mūsu organisms nav sterils. Sēram, kas izdalījies auss ārējā atverē, pievienojas vēl cita mikroflora.

    Aukstumpumpa reizēm plīst, veidojas krevele, bet, ja uz pumpas smērēs ausu sēru, var sākties sastrutojums. Nav laba ideja!

    Jā!

    • Ģerānijas lapa pret ausu sāpēm

    Sena un laba metode. Lapa noteikti pirms ielikšanas ausī jāsaspaida, lai izdalās sula. Tomēr šis tautas līdzeklis nedarbosies, ja vājiniekam jau ir izveidojušās pamatīgas iesnas, kura dēļ sācies vidusauss iekaisums. Tad palīdzēt var tikai ārsts.

    Obligāti! Nevajadzētu lapu sasmalcināt. Tai arī pēc saspaidīšanas jāpaliek vienā gabalā, lai to var sarullēt, ērti ielikt ausī, pēc tam izņemt un neviens gabaliņš nepaliktu auss iekšpusē.

    Jā!

    • Alveja ar medu pret iekaisumiem

    Noteikti nepalīdzēs urīnceļu vai gremošanas trakta iekaisumu ārstēšanai, bet var lietot saaukstēšanās profilaksei un arī pret sausu klepu, lai to mīkstinātu un veicinātu atklepošanu. Aloja satur daudz antioksidantu, kas izvada brīvos radikāļus no organisma. Medus savukārt satur ārkārtīgi daudz vitamīnu grupu.

    Arī tā var! Alvejas lapu var gareniski pārgriezt uz pusēm un likt klāt pie brūcēm. Tā veicinās drīzāku sadzīšanu.

    Nē!

    • Uzsildīts linsēklu maisiņš pret aizsmakumu

    Šoreiz nav nozīmes, vai sildītas tiek linsēklas, zirņi vai sasmalcināti vārīti kartupeļi, jo vienīgais metodes efekts ir siltums. Noteikti neiesaku eksperimentēt ar bērniem. Ja ir apgrūtināta elpošana, visdrošāk ir aizvest mazo pie ārsta. Ja kakls ir sastrutojis vai palielināti limfmezgli, tos nevajadzētu ārstēt ar sildīšanu.

    Var būt bīstami!  Ja iekaisuma procesi jau sākušies, sildīšana var vēl dziļāk ievadīt iekaisumu.

    Nē!

    • Ķiploka daiviņas nāsīs pret iesnām

    Jāzina, ka ķiploks satur ļoti daudz ēterisko eļļu. Var pārgriezt daiviņu, nolikt sev tuvumā uz galda un elpot šo gaisu ar fitoncīdiem un antibakteriālu iedarbību. Taču, ieliekot ķiploku degunā, var apdedzināt tik jutīgo gļotādu, ko vēlāk būs grūti izārstēt. Vīrusu laikā var rotāties ar ķiploku krellēm, jo tās mazinās vīrusu daļiņu skaitu, ko varam ieelpot. Tādas krelles palielina varbūtību, ka nesaslimsi.

    Jā!

    • Skābais krējums pret apdegumiem

    Tas tiešām palīdz! Tikai svarīgi, lai produkts būtu vēss, jo apdegums vai applaucējums ir jāatdzesē. Pienskābās baktērijas veicina ādas atjaunošanos, bet krējuma vietā tikpat labi var izvēlēties arī bezpiedevu jogurtu.

    Jā!

    • Pret bezmiegu – saldu un stipru piparmētru tēju

    Jā, piparmētru tēja iedarbojas nomierinoši. Daudzi nevar iemigt emocionāla uzbudinājuma dēļ, ko mazināt palīdz citronmelisas vai piparmētru tēja. Saldumam šoreiz gan nav nekādas nozīmes.

    Nē!

    • Pret caureju – tējkarote kartupeļu cietes glāzē silta ūdens

    Ja ir arī vēdersāpes, iespējams, ciete palīdz atjaunoties kuņģa gļotādai, bet diez vai tā apturēs caureju. Es labāk ieteiktu citu recepti: nesakošļājot apēd 7–10 piparu graudiņus un uzdzer glāzi ūdens. Pipari ir lielisks absorbents, tāpēc daudziem šī metode ir pirmais palīgs caurejas apturēšanai, kad nekā cita pa rokai nav.

    Nē!

    • Pret galvassāpēm – rīvēts ķiploks uz deniņiem

    Iedarbība būs līdzīga, kā lietojot ēteriskās eļļas, ko uzsmērē uz deniņiem, tikai ķiploku smaku reizēm ir grūtāk paciest nekā pašas galvassāpes. Tāpēc ieteiktu labāk iegādāties un pa rokai turēt ziedi Zvaigznīte, kas būtībā ir ēterisko eļļu sakopojums. Zvaigznītē ir gan mentols, gan eikalipts, un, pasmērējot to uz deniņiem, var tikt vaļā no galvassāpēm.

    Ja galvassāpju iemesls ir asinsvadu problēmas, to spazmas, kairinājums, tad var izlīdzēties ar kafiju – kofeīns relaksē asinsvadu sieniņas, un galvassāpēs pāriet. Taču kafija nepalīdzēs pret galvassāpēm, kas radušās, piemēram, kakla daļas spondilozes dēļ.

    Jāzina! Ja galvassāpes vēlies mazināt ar tautas metodēm, svarīgi zināt, kas ir sāpju iemesls.

    Nē!

    • Pret paaugstinātu asinsspiedienu jāēd dilles

    Saujām vien – kā filmā Limuzīns Jāņu nakts krāsā? Pirmā dzirdēšana, ka dilles palīdz regulēt asinsspiedienu! Tās palīdz regulēt kuņģa zarnu trakta darbību, diļļu sēklas mazina pūšanās sajūtu. Paaugstinātu asinsspiedienu labāk regulē aroniju sula. Taču arī aronijas ir tikai kā palīgs, nevis pamatlīdzeklis, ārstējot paaugstināto asinsspiedienu.

    Nē!

    • Joda punktiņi uz rīkles pret klepu

    Zīmēt joda punktiņus uz kakla nevajadzētu, jo vienmēr jāatceras, ka kakla priekšējā daļā atrodas arī vairogdziedzeris. Jods to var kairināt vai pat bloķēt vairogdziedzera darbību. Tāpēc šī tautas metode nozīmē risku no klepus iedzīvoties vairogdziedzera darbības traucējumos.

    Jā!

    • Suņa vilnas zeķes pret locītavu sāpēm

    Vilnas izstrādājumi tiešām ir labi veselībai, ne velti tiek veidotas gan jostas ar suņu vilnu, gan adītas zeķes. Tas palīdz uzlabot mikrocirkulāciju, iedarbojas ar sildošu efektu. Bet… jebkura vilna ir ar dziedinošu efektu. Iespējams, suņu vilnu iesaka tā iemesla dēļ, ka, to ievācot, saimnieks no sava mājas mīluļa saņem vēl arī pozitīvu enerģiju.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē