• Alkohols + zāles. Ar ko tu riskē?

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    20. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Gada siltākais un saulainākais laiks ir sācies. Tas nozīmē ar biežākas ballītes, grilēšanas un pasēdēšanas ar draugiem. Protams, neiztikt arī bez kāda aliņa vai kā stiprāka. Bet ko darīt, ja jālieto medikamenti? Vai drīks dzert zāles un alkoholu vienlaikus? Stāsta farmaceite Dace Bandere un anesteziologs reanimatologs Roberts Stašinskis.
    • Alkohols + paracetamols = palielinās aknu bojājumu risks.  
    • Alkohols + nesteroīdie pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi = palielina gremošanas sistēmas asiņošanas risku. It sevišķi, ja šo zāļu sastāvā ir aspirīns. Tas bieži vien tiek iedzerts nākamajā dienā, kad pēc ballītes, kurā lietots alkohols, organismā veidojas alkohola metabolīti un sāp galva. Tāpēc atceries: šīs zāles jau tā veicina kuņģa gļotādas bojājumu un asiņošanu, bet alkohols, kas vēl nav izvadījies no organisma, to ietekmi pastiprina. 
    • Alkohols + pretsaaukstēšanās līdzekļi = palielina aknu bojājuma, kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumu risku. Var būt pastiprināta miegainība.
    • Alkohols + efedrīns, kofeīns, teofedrīns, koldreks = asinsspiediena svārstības, miegainība.
    • Alkohols + pirmās paaudzes antihistamīni jeb pretalerģijas līdzekļi = miegainība, grūtības koncentrēties, kavēta reakcija, reiboņi, slikta dūša.
    • Alkohols + antibiotikas = vēdera sāpes, slikta dūša, vemšana, galvassāpes, reiboņi, asinsspiediena svārstības, sirds darbības paātrināšanās, smagākos gadījumos – šķebināšana, vemšana, bālums un asinsspiediena pazemināšanās. Ir situācijas, kad pat glāze alkohola kopā ar antibiotikām var kļūt bīstama!

    Piemēram, metronidazols šādā kombinācijā mēdz radīt reiboņus un sliktu dūšu.

    Trīs dienas pēc šīs antibiotikas lietošanas nav vēlams lietot ne tikai grādīgos, bet pat spirtu saturošas tinktūras – kaut vai tradicionālo korvalolu. Antibiotikas ārsts izraksta pret bakteriālu iekaisumu, bet alkohols var samazināt antibiotiku iedarbību. Tātad zāļu efekts nebūs pietiekams, lai izveseļotos.  

    • Alkohols + zāles asinsspiediena pazemināšanai = var radīt galvas reiboņus un vispārēju nespēku.
    • Alkohols + asinis šķidrinošie un prettrombu līdzekļi = palielinās asiņošanas risks. Piemēram, alkohols būtiski ietekmē varfarīna koncentrāciju asinīs un var izraisīt asiņošanu.
    • Alkohols + urīndzenošie preparāti = arteriālā spiediena krasa pazemināšanās.
    • Alkohols + zāles, kas ietekmē centrālo nervu sistēmu (neiroleptiķi, trankvilizatori, psihotropie līdzekļi) = zāļu iedarbība pastiprināsies. Tādēļ pat nelielai medikamenta devai var būt ļoti spēcīgs efekts: centrālās nervu sistēmas nomākums, miegainība, reibonis, slikta dūša, grūtības koncentrēties. Arī nomierinošiem augu izcelsmes produktiem, piemēram, baldriāna tinktūrai, kopā ar alkoholu iedarbība var būt izteiktāka. 
    • Alkohols + insulīns, cukuru pazeminošie līdzekļi = krītas cukura līmenis asinīs, un tas var pazemināties līdz nopietnai, dzīvību apdraudošai hipoglikēmijai. Jo alkohols jau kā tāds var samazināt cukura līmeni asinīs, bet kopā ar cukuru pazeminošiem medikamentiem efekts būt krietni izteiktāks. Turklāt metformīns, ko lieto cukura diabēta slimnieki, kopā ar alkoholu rada arī paaugstinātu acidozes risku – asinīs paaugstinās skābju līdzsvars, kas nelabvēlīgi ietekmē visu organismu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē