• Turpmāk izveseļošanās apliecināšanai nebūs jāveic divi Covid-19 kontroltesti

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    19. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Navy Medicine, flickr.com/navymedicine
    No 18. maija ir mainīta pieeja, kā personām ar Covid-19 saslimšanu veic kontroles testus, lai varētu atgriezties ikdienas gaitās – turpmāk nevajadzēs veikt divus atkārtotus testus ar negatīviem rezultātiem, informē Veselības ministrija (VM).

    Pamatojoties uz jaunākajiem zinātniskajiem atzinumiem, ka Covid-19 pacients, ja simptomi ir izzuduši, 21. saslimšanas dienā nerada būtisku inficēšanās risku un izolācija ir pārtraucama, pieņemts lēmums mainīt pieeju no visu pacientu testēšanas uz pieeju, kas balstās slimības simptomu novērtēšanā.

    Balstoties uz jaunākajām rekomendācijām un pētījumiem, VM ir pārskatījusi pieeju atveseļošanās apstiprināšanai ieprasīt divus negatīvus Covid-19 testus. Tas ļaus sabalansēt slimības izplatības riskus sabiedrībā un Covid-19 pacientu izolācijas radītās sekas uz tautsaimniecību un sabiedrību kopumā, kā arī slogu veselības sektoram. Turpmāk lielāka nozīme būs simptomātikai un konkrētam dienu skaitam, kopš simptomu izzušanas, kā nozīmi pierāda arī jaunākie pētījumi, kas liecina, ka pēc noteikta dienu skaita cilvēks būtībā vairs nav infekciozs citiem.

    Līdz ar to Covid-19 pacienti ar ārsta lēmumu stingro izolāciju, neveicot kontroles testus, varēs pārtraukt 14. dienā, ja jau sākotnēji nebūs bijuši slimības simptomi un 21. dienā, ja vismaz nedēļu nav bijuši slimības simptomi.

    Sākotnēji VM balstījās uz Eiropas slimību profilakses un kontroles centra izdotajām rekomendācijām attiecībā uz Covid-19 pacientu izolācijas pārtraukšanu bija nepieciešami divi secīgi negatīvi testa rezultāti. Vienlaikus Latvija joprojām ievēros lielāku piesardzību.

    Šajos gadījumos gala lēmumu pieņem ārsts un pacientam tiks izsniegts apliecinājums, ka stingro izolāciju var pārtraukt. Vienlaikus, ja pacientam simptomi saglabājas ilgāk, ārsts šo izziņu varēs izsniegt personai tad, kad vismaz septiņas dienas simptomi būs izzuduši. Līdz tam personai jābūt stingrā izolācijā mājās.

    Vienlaikus, lai samazinātu jebkādus riskus, ilgāk darbā nevarēs atgriezties ārstniecības personas, sociālās aprūpes centru darbinieki kā arī izglītības iestāžu darbinieki, kas strādā tiešā kontaktā ar citiem cilvēkiem.

    Viņi pārtraukt stingo izolāciju varēs pēc tādas pašas shēmas kā citi, bet darbā atgriezties nedēļu vēlāk.

    Ja nav bijuši slimības simptomi minētās personas darba pienākumu veikšanu varēs uzsākt 21. dienā. Savukārt, ja būs Covid-19 simptomi, tad pie darba pienākumu veikšanas varēs atgriezties ne ātrāk kā pēc 28 dienām, ja vismaz septiņas dienas nebūs bijuši slimības simptomi. Līdz tam brīdim tiks saglabāta atvērta darbnespējas lapa.

    Turpmāk kontroles testus veiks, ja persona ikdienas gaitās vai darbā vēlēsies atgriezties ātrāk. Tādā gadījumā testu var veikt ne ātrāk kā 14. dienā pēc slimības simptomu parādīšanās, ja vismaz septiņas dienas simptomi jau ir izzuduši. Tāpat kā līdz šim, izolācijas pārtraukšanai būs nepieciešami divi secīgi negatīvi Covid-19 testēšanas rezultāti un uz testu nosūtīs ģimenes ārsts. Ja pirmais kontroles tests būs pozitīvs jeb uzrādīs vīrusa klātbūtni, atkārtotu valsts apmaksātu Covid-19 kontroles testēšanu neveiks, bet ieteiks gaidīt līdz noteiktajai dienai, kad stingro izolāciju var pārtraukt vai darba pienākumus var uzsākt bez kontroles testu veikšanas.

    VM aicina pacientus, kuri šobrīd ir stingrajā izolācijā mājās, bet pēc jaunās pieejas var atgriezties ikdienas gaitās, sazināties ar savu ģimenes ārstu.

    Jau ziņots, ka pēc Slimību profilakses un kontroles centra apkopotajiem datiem uz 19. maiju, no Covid-19 Latvijā līdz šim izveseļojušās apmēram divas trešdaļas no fiksētajiem saslimušajiem jeb 694 pacienti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē