• Tērbatas ielas atskaņas: Veselības ministre pieprasa uzlabot Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu kontroli

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    20. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Veselības ministre Ilze Viņķele
    Foto: LETA
    Veselības ministre Ilze Viņķele
    Pašlaik jaunus ierobežojumus cīņai pret Covid-19 izplatību nav plānots ieviest, taču ir jāuzlabo esošo ierobežojumu kontrole, šorīt TV3 sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

    Aizvadītajā nedēļas nogalē sabiedrības uzmanību un nopēlumu izpelnījās notikumi Rīgā, kur Tērbatas gājēju ielas atklāšanas pasākumā sapulcējās liels skaits cilvēku, kuri neievēroja valsts noteiktās distancēšanās prasības. Sabiedrības spiediena rezultātā tika pārskatīta Tērbatas ielas pasākumu programma, taču pēdējā laikā plaši apmeklēti pasākumi notiek arī citviet, piemēram, ir atsākušies pilsētu svētki, populāras sporta sacensības ar skatītājiem u.tml.

    Ministre solīja, ka valsts dienesti uz pārkāpumiem šādos pasākumos acis nepievērs, gluži pretēji – tie atverot acis, ka ir jāuzlabo ierobežojumu kontrole. Politiķe atzina, ka šajā jautājumā «skatās virzienā» uz Iekšlietu ministriju un Valsts policiju, kā arī pašvaldībām un to policijām.

    Viņķele ir novērojusi, ka cilvēki arī Latvijā ir paguruši no ierobežojumi, kuri gan esot salīdzinoši maigi, turklāt Latvijai cīņā ar Covid-19 ir veicies diezgan labi, kas cilvēkiem radot jautājumus, kāpēc ierobežojumi jāturpina.

    Politiķe uzsvēra, ka Tērbatas ielas koncertam līdzīgi gadījumi rada ne vien epidemioloģiskos Covid-19 izplatīšanās riskus, bet arī rada iespaidu, ka ir iespējamas atkāpes no noteikumu ievērošanas. Šodien, tiekoties ar Rīgas pagaidu administrāciju, tikšot uzsvērts, ka šādi incidenti nedrīkst atkārtoties.

    Viņķele atkārtoti uzsvēra, ka Latvijā ir iespējama ierobežojumu atjaunošana, ja pasliktināsies Covid-19 situācija.

    Tērbatas ielas svētku organizatoriem bija jāspēj prognozēt lielu iedzīvotāju interesi un pulcēšanās risku, vērtējot piektdien vakarā notikušo Tērbatas ielas atklāšanas pasākumu, aģentūrai LETA pauda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

    Speciālists skaidroja, ka normatīvajos aktos ir paredzēta virkne prasību, kas saistībā ar Covid-19 ierobežošanu attiecas uz pasākumu organizatoriem.

    "Ja organizatori nav spējīgi pasākumu pārvaldīt un redz, ka notiek cilvēku drūzmēšanās, tad tas ir jāpārtrauc.

    Organizatoriem vajadzēja prognozēt [interesi un pulcēšanos] un nodrošināt cilvēkiem vidi, kurā viņiem ir droši atrasties," teica Perevoščikovs.

    Viņš arī piebilda, ka pašiem cilvēkiem arī vajadzētu bez vajadzības neriskēt pulcēties. «Vajadzētu padomāt, vai ir vērts riskēt, pieļaujot, ka pūlī varētu būt kāds Covid-19 saslimušais,» teica SPKC pārstāvis.

    Pagājušoiektdien Rīgā, Tērbatas gājēju ielas atklāšanas pasākumā, apmeklētāji masveidā neievēroja Covid-19 dēļ noteiktos distancēšanās noteikumus, tāpēc organizatori pārskata plānoto programmu un nepieciešamības gadījumā ir gatavi pilnībā atcelt kultūras un izklaides notikumus, aģentūrai LETA pavēstīja Rīgas domes pagaidu administrācijas vadītāja padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Jana Jentkus.

    Tērbatas vasaras iela tika plānota kā gājēju iela ar dažiem neliela mēroga kultūras pieturpunktiem. Viņa skaidroja, ka, apzinoties situācijas risināšanas nepieciešamību, tiek pārskatīta plānotā programma un tiek veiktas izmaiņas. Nepieciešamības gadījumā organizatori būšot gatavi pilnībā atcelt kultūras notikumus. «Organizatori izskata iespēju par Tērbatas ielu kā efektīvu gājēju un velobraucēju ielu bez kultūras notikumiem,» pauda Jentkus.

    Pēc viņas vārdiem, lai veicinātu drošu distancēšanos piektdien grupas Carnival Youth uzstāšanās laikā, Rīgas Pašvaldības policija (RPP) uzraudzījusi koncerta apmeklētājus, «kontrolējot un uzrunājot klātesošos par distances ievērošanu». Tāpat arī mākslinieki pēc organizatoru lūguma no skatuves vairākkārt atgādināja par piesardzību, aicinot arī izretoties. Kā apliecina video un fotofiksācijas sociālajos tīklos, distancēšanās gan panākta netika.

    Jentkus pauda, ka arī pirms gājēju jeb «vasaras ielas» atklāšanas un tās laikā iedzīvotāji regulāri tika aicināti parūpēties par savu drošību un ievērot visus noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus. Pēc organizatoru novērojumiem, mākslinieku uzstāšanos vēroja ap 400 cilvēku. Pēc RPP vērtējuma, kvartālā, kur norisinājās grupas Carnival Youth uzstāšanās, ievērojot epidemioloģiskās drošības noteikumus, varēja atrasties līdz 500 cilvēki.

    RPP sabiedrisko attiecību pārstāvis Toms Sadovskis uzsver, ka uz koncerta norises laiku Tērbatas ielā tikuši norīkoti visi Rīgas centrā esošie brīvie policijas resursi, un apmeklētāji tikuši brīdināti, ka ir jāievēro savstarpējā distance. Tāpat policija lūdza mūziķiem starp dziesmām atgādināt par distancēšanās nepieciešamību.

    Diemžēl interese par pasākumu bija pārāk liela, tādēļ daudzi apmeklētāji ignorēja policijas aizrādījumus, sacīja Sadovskis.

    Pašvaldības policija vērsusies pie pasākuma rīkotājiem ar vairākiem ieteikumiem, kā plānot turpmākos pasākumus.

    Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) savukārt paziņoja, ka Valsts policija «nāks palīgā RPP un pastiprināti patrulēs, kā arī reģistrēs materiālu un izskatīs administratīvo atbildības pakāpi organizatoram». «Covid-19 krīzē atbildība par tās ierobežošanu reiz ir sadalīta līdzvērtīgi un tā iespējama vien tad, ja visas puses to dara – lēmumu pieņēmēji, noteikumu uzraudzītāji un sabiedrība. Neesmu policejiskas pieejas piekritēja, jo ticu, ka efektīvākā tomēr ir sadarbība,» izteikusies Viņķele.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē