• Stradiņa slimnīcā veikta unikāla smadzeņu operācija

    Izcils darbs!
    Ziņu aģentūra LETA
    24. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) pagājušās nedēļas nogalē veiksmīgi notikusi unikāla smadzeņu operācija, aģentūru LETA informēja PSKUS pārstāve Evija Mileiko.

    Paciente jūtas labi un šodien tiek izrakstīta no stacionāra.

    Operācija ilga četras stundas, tā bija ļoti sarežģīta, prasīja ārkārtīgi lielu precizitāti un katra mazākā kļūdiņa varēja būt liktenīga. Pacientei tika izņemta kavernoza angioma no smadzeņu stumbra. Operējošais ārsts, Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Egils Valeinis skaidro, ka kavernoza angioma ir veidojums, kas sastāv no sīkiem patoloģiskiem asinsvadiem.

    Paciente jau divas reizes bija pārcietusi šo patoloģisko asinsvadu plīsumu smadzeņu stumbrā ar sekojošiem asinsizplūdumiem un, visticamāk, ja notiktu trešais plīsums, tas būtu arī pēdējais, norāda ārsts.

    «Risks bija liels un operācija komplicēta – veidojums bija 1,5 reiz 2 centimetrus liels un atradās gandrīz 10 centimetru dziļumā no ieiešanas vietas galvaskausā – smadzeņu struktūrā, kur atrodas visi dzīvībai svarīgie centri – elpošana, sirdsdarbība, galvas smadzeņu nervu kodoli, kustību, jušanas un koordinācijas ceļi,» pastāstīja Valeinis.

    Viņš skaidro, ka tā ir ļoti jūtīga zona, ko operē ārkārtīgi reti, jo operācijas ir saistītas ar lielu komplikāciju un nāves risku. Mediķis uzsver, ka operācija izdevusies, pateicoties lieliskai mediķu komandai, pieredzei un modernākajai aparatūrai, kas palīdz atrast un saudzējoši izdalīt veidojumu.

    PSKUS pārstāvji norāda, ka slimnīca ir vienīgā Latvijā, kur pieaugušajiem var veikt tik smalkas un sarežģītas smadzeņu operācijas.

    Mediķu komanda pauž gandarījumu, ka paciente operāciju pārcieta veiksmīgi, pēc tās tikai vienu diennakti pavadot reanimācijā, un jau šodien, septiņas dienas pēc operācijas viņa tiek izrakstīta no stacionāra, norāda Mileiko.

    «Pacientes neiroloģiskais stāvoklis nav pasliktinājies, viņai tagad ir rehabilitācijas potenciāls,» teikts slimnīcas paziņojumā. PSKUS pārstāvji pauž, ka veidojums pacientes smadzenēs ne tikai draudēja ar plīsumu, bet arī saspieda apkārtējās nervu struktūras smadzeņu stumbrā. Tagad spiediens no veselajiem smadzeņu audiem ir noņemts, un veselības stāvoklis varētu uzlaboties, norāda Stradiņa slimnīcā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē