• Pēdējās diennakts laikā Covid-19 apstiprināts vienam Latvijas iedzīvotājam, kurš inficējies Latvijā

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    13. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vienīgais ceturtdien Latvijā konstatētais Covid-19 pacients inficējies mājās no ģimenes locekļa, kuram bija apstiprināta Covid-19 infekcija pēc atgriešanās no vīrusa skartās Itālijas, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). Līdz ar to šis ir otrais zināmais gadījums, kad cilvēks ar Covid-19 inficējies Latvijā, nevis ārzemēs.

    Līdz šim Latvijā kopumā izmeklētas 408 personas ar aizdomām par Covid-19 infekciju un apstiprināti 17 Covid-19 infekcijas gadījumi.

    Kā ziņots, šodien visā Latvijā spēkā stājas ierobežojumi, kas noteikti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar Covid-19 izplatību un būs spēkā līdz 14.aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatību.

    Tikmēr visā pasaulē Covid-19 gadījumu skaits 114 valstīs pārsniedzis 118 000, un no šīs slimības miruši vairāk nekā 4200 cilvēku, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.

    PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss 11.martā paziņoja, ka jaunā koronavīrusa uzliesmojums sasniedzis globālas pandēmijas līmeni.

    Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs šorīt Latvijas Radio pastāstīja, ka aizvadītajā diennaktī būtiski palielinājies uz Covid-19 pārbaudīto cilvēku skaits – veikti 76 testi, kas ir teju divreiz vairāk nekā diennakti iepriekš. Savukārt pozitīvo rezultātu skaits ir būtiski mazāks nekā iepriekšējā diennaktī, kad tika atklāti seši saslimšanas gadījumi.

    SPKC speciālists skaidroja, ka veikto Covid-19 testu skaitliskais pieaugums ir izskaidrojams ar to, ka ik dienu paplašinās to valstu skaits, kuras apmeklējot, pastāv paaugstināts risks inficēties ar jauno vīrusu, līdz ar to paplašinās arī cilvēku loks, kuriem tiek veikta laboratoriskā pārbaude.

    «Patlaban šajā sarakstā ir 20 valstis, ieskaitot lielāko daļu Rietumeiropas valstu. Rekomendācijas joprojām ir spēkā – ja cilvēks ir apmeklējis infekcijas skarto valsti, tad viņam jānovēro sava veselība 14 dienas. [Šajā laikā] parādoties temperatūrai vai elpceļu slimības simptomiem, nepieciešams no mājām zvanīt uz tālruni 113,» skaidroja SPKC speciālists.

    Viņš atgādināja, ka no šodienas ir iedzīvotājiem ir iespēja arī pašiem ar savu privāto transportu ierasties Latvijas Infektoloģijas centrā, lai nodotu analīzes uz Covid-19. Šāda vizīte gan ir iepriekš jāpiesaka telefoniski. Pereveščikovs norādīja, ka šis pakalpojums ir paredzēts tiem cilvēkiem, kuri apmeklējuši Covid-19 skartās valstis un novērojuši sev vieglus simptomus.

    SPKC pārstāvis piebilda, ka analīžu veikšanas kapacitāte patlaban ir pietiekama un nav nekādu signālu, ka tuvākajā laikā varētu būt citādi. Tāpat visos atklātajos saslimšanas gadījumos ir noskaidroti inficēšanās avoti un apzinātas kontaktpersonas.

    Kā ziņots, šodien visā Latvijā spēkā stājas ierobežojumi, kas noteikti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar Covid-19 izplatību un būs spēkā līdz 14. aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē