• Mati pēc ziemas kā pakulas – kāpēc un kā rīkoties?

    Aktuāli
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    2. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja mati ir sausi, nespodri, sašķēlušies tikai galos – tas liecina, ka tos bojā pašreizējā kopšana. Savukārt, ja mati jau no saknēm aug ne visai dzīvīgi un spodri, tad tā ir pašu matu vaina. Vairāk par matu veselību stāsta Capital Clinic Riga triholoģe Inga Zemīte.

    Ziema pati par sevi nav problēma matiem, bet tai līdzi nāk dažādi faktori, kas tiem ne visai patīk.

    Lielākie matu kaitnieki

    1. Aukstums. Ja paskatītos ar mikroskopu, mati aukstā laikā šūnu līmenī izskatās pilnīgi citādi nekā siltā, saulainā laikā. Pašiem matiem aukstums būtībā neko ļaunu tiešā veidā nenodara, bet – asinsvadiņi, kas ir viscaur zem galvas ādas un baro matu saknītes, aukstumā sašaurinās, lai taupītu tavā ķermenī siltumu, līdz ar to matiem nepiekļūst barības vielas. Vēl viens moments – tev, iespējams, patīk staigāt pliku galvu, tu nevalkā cepuri… Arī tādā veidā galvas āda ir pakļauta vēl lielākai aukstuma devai, un asinsvadiņi – vēl vairāk sašaurinās, jo ir šokā. Rezultātā matu saknēm, vienkārši izsakoties, ir riktīgi piegriezts skābeklis, un matiņš turpina augt lielā barības vielu trūkumā. Ja augam augot trūkst barības vielu, tas izaug neveselīgs, nespodrām lapām, un tieši tas pats notiek ar matu.

    Nepietiekama barības vielu uzņemšana matu padara trauslāku, tāpēc tie izteiktāk lūst.

    2. Sauss gaiss. Ziemā mēs lielāko daļu laika pavadījām telpās, apkures radītā sausā gaisā, un tu jau noteikti esi pamanījusi, ka arī āda ir kļuvusi sausāka, varbūt niez un putekļojas… Tieši tas pats notiek ar matiem! Matus viscaur klāj tādas kā zvīņas, kas optimāla mitruma apstākļos ir aizvērtas, gludas. Savukārt, ja mitruma rezerves matiņā ir izsīkušas, zvīņas atveras, un mata struktūra, ko ar aci nevaram redzēt, kļūst spuraina. Kad šāds, negluds, matiņš nepārtraukti berzējas ar daudziem citiem tādiem pašiem spuraiņiem, šīs spuriņas saķeras un salauž cita citu. To tu izjūti kā matu sausumu, sapiņķerēšanos…

    3. Kosmētikas līdzekļi – kuplumam, spīdumam, gludumam… Matiņš pēc savas struktūras ir daudzas savā starpā savijušās keratīna spirālītes, kas stipruma ziņā veido tikpat spēcīgu diedziņu kā vara stieplīte. Taču jebkuram spēkam vienmēr ir pretspēks.

    Ja matu nemitīgi apgrūtinām ar dažādām substancēm, mēs to patiesībā bojājam.

    Uz rokas vai kājas taču arī nedrīkst kraut bezizmēra smagumu – sāpēs, ilgi neizturēsi. Tāpat notiek ar matiem, tikai tie neprot tev paziņot, ka sāp. Reizēm pie manis uz pieņemšanu atnāk meitenes, kas ikdienā lieto visdažādākos matu līdzekļus – pret karstumu, pret aukstumu, kuplumam un spīdumam… Ja šādu pieķepinātu matiņu aplūko mikroskopā, ainiņa ir visai neglīta, un, visu pieķepumu izmazgājot, mats kļūst kā saraustīta slotiņa.

    4. Matu eļļas. Jā, eļļas tiešām rullē, un daudzām šķiet, ka, kārtīgi pabarojot matus ar eļļu, tie kļūs superveselīgi. Sākumā tā arī ir – būdama eļļaina struktūra, tā spurainu, atvērušos matiņu tiešām sagludina, bet pēc savas konsistences eļļa ir diezgan blīva un bieza, un, kādu laiku pastāvot uz mata, tā sasūcas atvērtajās zvīņās un izžūst. Žūšanas procesā eļļas molekulas būtībā saplēš matiņu no iekšpuses un padara vēl neveselīgāku.

    Turklāt eļļa vēl piedevām absorbē sevī matā dabiski esošo mitrumu, varētu pat teikt – apzog matu.

    Tāpēc, ja pacientes man saka: «Man ir sausi mati, es lietoju eļļas,» neesmu priecīga.

    5. Vīrusi, vitamīnu trūkums, stress, zāles… Klasiska ziemas ainiņa, jo ziemā mēs biežām slimojam ar akūtām vainām, imūnsistēma ir trauslāka, uzturs nav tik vitamīniem bagāts kā vasarā. Arī zāļu lietošana ietekmē matu augšanu un veselību, piemēram, ja kādas vainas dēļ jāizdzer pamatīgs antibiotiku kurss. Ziemā klasiski ir vairāk stresa, darba problēmu un eksāmenu, tāpēc uz organisma vispārējā fona izsīkst arī mati.

    Tests pie spoguļa

    Īstenībā to, kas matiem par vainu, tu pati ļoti viegli vari pārbaudīt… Ja tie ir sausi, nespodri, sašķēlušies tikai galos – tas liecina par to, ka tos bojā pašreizējā kopšana. Savukārt, ja mati jau no saknēm aug ne visai dzīvīgi un spodri, tad tā ir pašu matu vaina, kam jāmeklē iemesls. Ja mati ir gari, ļoti viegls veids, kā tos pārbaudīt, ir – pieliekot matu galus tuvāk saknēm un salīdzinot.

    Iemesli, ja mati jau no saknēm aug ne visai pievilcīgi, var būt dažādi.

    • Hormonālas svārstības. Bieži vien raksturīgas pēc dzemdībām, arī sākoties menopauzei, kad sievietes organismā notiek ļoti daudz hormonālu svārstību. Arī vairogdziedzera vainas var ietekmēt matu augšanu.
    • Infekcijas galvas ādā – dažādas sēnītes un mikroorganismi, kas uz ādas dabiski dzīvo un ir mums visapkārt, bet novājinātas imunitātes iespaidā savairojas par daudz un liek par sevi manīt.
    • Vitamīnu un minerālvielu deficīts. Visbiežāk – D vitamīna, dzelzs un cinka trūkums.

    Kā matus iepriecināt?

    • Šampūns un balzams. Neviens nav atcēlis šo klasisko matu kopšanas komplektiņu! Kā stāstu savām pacientēm, šampūns pēc būtības ir ziepes, kas izšķīdinātas ūdenī, lai ar tām būtu vieglāk rīkoties. Pēc ziemas piemēroti ir krēmīgas konsistences šampūni. No aptiekās nopērkamajiem tādi ir, piemēram, Ducray Anaphase un Ducray Argeal (cenas – ap 16 eiro), kas vienlaicīgi matiņu gan mazgā, gan pabaro. Ja galvas āda pēc ziemas blaugznojas, der arī Sebotic (cena – ap 13 eiro) – arī tas ir biezas, barojošas struktūras un pie viena darbojas kā pretsēnīšu līdzeklis.

    Kas attiecas uz balzamu… Tam galvenokārt jābūt tādam, kas matus mitrina.

    Tieši pateicoties šai iedarbībai, zvīņas mata šķiedrās neveras vaļā, un mata struktūra nežūst, nelūst un neelektrizējas, mati ir vieglāk ķemmējami. Tāpat balzama lietošana atjauno vajadzīgo mitruma slānīti uz galvas ādas.

    • Matu maska. Arī te nav tik būtiski – kāda. Galvenais, lai nav eļļainas konsistences. Jā, uz matu maskām visai bieži mēdz būt norādīts, ka tās satur eļļu, bet šādā koncentrācijā tā matam neko sliktu nenodara.
    • Papildu kopšanai – mans favorīts ir Deltacrin Forte ampulas (cena aptiekās – ap 40 eiro), kuru sastāvā ir nikotīnskābe, kas intensīvi atver asinsriti, kapsaicīns, kas veicina matu saknīšu apasiņošanos, un augu ekstrakti, kas līdzsvaro hormonālo foniņu uz ādas. Jālieto pa pusampulai divas reizes nedēļā kursa veidā.
    • Fēno matus kārtīgi, līdz tie viscaur ir sausi, taču labāk izvēlies vidējo karstuma režīmu.
    • No veidojošiem līdzekļiem izvēlies tos, kas tavu matu struktūrai ir primāri nepieciešami – varbūt tev grūti savaldīt lokainus, nepaklausīgus matus, varbūt nepieciešams nogludinošs efekts vai kuplums… Izvēlies savu vajadzību, nevis lieto visu visam. Tā matiem būs mazāka slodze un tas aizkavēs pakulu veidošanos uz tavas galvas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē