• Kas ārkārtas situācijā var apmeklēt ārstus?

    Aktuāli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    2. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kādos gadījumos tagad var saņemt mediķu palīdzību? Un ko darīt, ja cilvēks netiek pie ārsta? Atbild Anna Karolīna Šaule, Veselības ministrijas pārstāve.

    Lai pasargātu pacientus un mediķus no iespējamas inficēšanās ar Covid-19, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, līdz ārkārtējās situācijas beigām būs daļēji ierobežoti veselības aprūpes pakalpojumi gan valsts, gan privātajās ārstniecības iestādēs. Katru nedēļu Veselības ministrija kopā ar citām atbildīgajām iestādēm vērtēs noteiktos veselības aprūpes pakalpojumu ierobežojumus, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju.

    Lūk, pakalpojumi, ko šobrīd saņem iedzīvotāji:

    • ģimenes ārsta konsultācijas un palīdzība;
    • neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība (tai skaitā izmeklējumi un konsultācijas, kas nepieciešamas);
    • vakcinācija;
    • veselības aprūpes pakalpojumi grūtniecēm, zaļā koridora pacientiem, onkoloģiskajiem pacientiem, HIV/AIDS pacientiem, tuberkulozes pacientiem, psihiatriska profila pacientiem un traumu seku pacientiem;
    • veselības aprūpes pakalpojumi mājās;
    • pakalpojumi, lai nodrošinātu terapijas nepārtrauktību: ķīmijterapija, bioloģiskie medikamenti, orgānu aizstājējterapija, staru terapija, dienas stacionāra pakalpojumi hematoloģijā, metadona aizvietojošā terapija, kā arī palīdzība pacientiem, kuriem jāturpina vai jāpabeidz stacionāri neatliekamā kārtā uzsākta ārstēšana;
    • speciālistu konsultācijas pacientiem ar hroniskām slimībām (iespēju robežās attālināti);
    • zobārstniecības pakalpojumi akūtos un neatliekamos gadījumos;
    • ambulatorie konsiliji (bez pacienta līdzdalības);
    • konsultācijas lipīgo ādas slimību un seksuāli transmisīvo slimību pacientiem;
    • akūtās un subakūtās rehabilitācijas pakalpojumi cilvēkiem, kam šī pakalpojuma atlikšana var radīt invaliditātes risku un/vai darbaspēju zaudēšanu, tai skaitā bērniem, kuriem rehabilitācijas pakalpojumu atlikšana saistīta ar ievērojamu funkcionēšanas traucējumu pasliktināšanos.

    Citi veselības aprūpes pakalpojumi, tai skaitā dienas stacionāru pakalpojumi, īslaicīgas ķirurģijas pakalpojumi un maksas pakalpojumi uz laiku netiks sniegti ne valsts, ne privātajās ārstniecības iestādēs. 

    Veselības ministrija aicina pacientus kopā ar ģimenes ārstu vai ārstējošo ārstu izvērtēt, kurus veselības aprūpes pakalpojumus šobrīd var neveikt. Īpaši būtiski tas ir cilvēkiem, kuri ir vecāki par 60 gadiem, un cilvēkiem ar novājinātu imunitāti, jo, saslimstot ar Covid-19, sekas var būt smagas. 

    Arī gadījumos, ja veselības stāvoklis saasinās, nepieciešams sazināties ar savu ģimenes vai ārstējošo ārstu, lai lemtu par turpmāko rīcību. 

    Konsultēties par savu veselības stāvokli un nepieciešamajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, ja nav pieejams savs ģimenes ārsts, var, zvanot arī uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas darbojas visu diennakti.

    Lai saņemtu precīzāku informāciju par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, aicinām sazināties ar Nacionālo veselības dienestu pa tālruni 80001234.

    Savukārt gadījumos, ja ārstniecības personas vai ārstniecības iestādes nesniedz minētos pakalpojumus, jāvēršas ar sūdzību Veselības inspekcijā. Sūdzības var iesniegt elektroniski, sūtot vēstuli e-pastā [email protected] vai sazinoties pa tālruni 67507993.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē