• Dumpis: Parādās arvien vairāk jaunu Covid-19 slimnieku, kuru inficēšanās avots nav zināms

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    31. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Latvijā tiek konstatēti arvien vairāk tādi Covid-19 slimnieki, kuru inficēšanās avots nav zināms, otrdien preses konferencē norādīja Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

    Pēc viņa teiktā, pēdējās dienās ir manāms, ka cilvēki neizprot noteiktos ierobežojumus. «Mēs nesaprotam, ka darbā nevajag kopā ēst torti vai rīkot nevajadzīgas tikšanās,» klāstīja Dumpis. 

    «Šajā situācijā jāpieņem, ka jebkurš cilvēks no jebkura var inficēties,» sacīja infektologs.

    Vēl viena problēma esot jauniešu pulcēšanās.

    Tieši jauni cilvēki vecumā no 15 līdz 40 ir galvenie Covid-19 izplatītāji, norādīja speciālists, skaidrojot, ka jaunieši inficējas, pēc tam dodas mājās un inficē savus ģimenes locekļus.

    Pastāv darbi, kuros nav iespējams ievērot divu metru distanci, piemēram, medicīnā, atzina Dumpis. Tāpēc tiek izmantoti dažādi individuālie aizsarglīdzekļi un Latvijas ārstniecības iestādēs ir ieviesti stingrāki drošības pasākumi, tajā skaitā arī cenšoties maksimāli ievērot divu metru distanci konsīlijos un sapulcēs.

    «Salīdzinoši ar citām valstīm mēs dzīvojam normālu dzīvi. Mums jāiemācās dzīvot šādu dzīvi ar distancēšanos,» pauda infektologs.

    Vaicāts, cik ilgi vēl šādi būs jādzīvo, Dumpis norādīja, ka «neviens uz šo jautājumu nevar atbildēt, bet noteikti tas nebeigsies ātri». «Tas nebūs mēnesis un tās nebūs nedēļas,» norādīja eksperts, piebilstot, ka «pastiprinot šos pasākumus, tas ātrāk nebeigsies». «Līdz ar to mums ir ārkārtīgi būtiski iemācīties dzīvot šādos apstākļos,» uzsvēra Dumpis.

    «Ātri nekas nemainīsies, un mums ir jācenšas ievērot pašreizējos noteikumus, lai nebūtu jāievieš stingrāki,» sacīja infektologs.

    Tāpat Dumpis skaidroja, ka nereti parādās informācija par to, ka cilvēki dodas uz darbu ar elpceļu infekciju slimībām. «Nekādā gadījumā cilvēks ar simptomiem nedrīkst doties ārā vai iet uz ārstniecības iestādēm,» uzsvēra infektologs.

    Viņš skaidroja, ka primāri ir nepieciešams ievērot divus pasākumus – distancēšanos un roku mazgāšanu. «Šī ir pilienu infekcija, kas nozīmē, ka tā nevar izplatīties, ja mēs atrodamies divus metrus no kādas personas, tāpēc ir jāievēro šī distance,» akcentēja infektologs.

    Jau vēstīts, ka Covid-19 pēdējā diennaktī apstiprināts vēl 22 cilvēkiem, bet kopumā ar to valstī saslimuši 398 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

    SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs 25. martā preses konferencē paziņoja, ka epidemiologiem vairs neizdodas iegūt informāciju par vairāku Covid-19 slimnieku inficēšanās gaitu, līdz ar to uzskatāms, ka Latvijā ir sākusies Covid-19 transmisija sabiedrībā.

    Jau ziņots, ka no 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē