• Dumpis: Jau oktobrī varētu zināt par Covid-19 vakcīnu efektivitāti

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    18. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Iespējams, jau oktobrī varēs uzzināt, kura no izstrādātajām Covid-19 vakcīnām spēs darboties, lai palīdzētu cīņā pret jaunā koronavīrusa izplatību, šorīt intervijā LTV raidījumam Rīta Panorāma pieļāva Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

    Dumpis atzina, ka tas ir pats karstākais temats, kas pašlaik tiek apspriests kontekstā ar Covid-19. «Pagaidām ziņas par vakcīnām ir labas, jo tās ir labas gan par Oksfordas universitātē izstrādāto vakcīnu, par divām Ķīnā un vienu ASV. Mums tagad ir mērķis, ja mums ir zināma izzeja no Covid-19 pandēmijas,» sacīja Dumpis.

    Eksperts pieļāva, ka jau oktobrī varētu zināt, kura no izstrādātajām vakcīnām spēs darboties.

    Jau ziņots, ka Eiropas Savienība (ES) vienojusies ar farmācijas kompāniju AstraZeneca par 300 miljonu devu iespējamās jaunā koronavīrusa vakcīnas iegādi, ja tā kļūs pieejama, pagājušajā nedēļā paziņoja Eiropas Komisija (EK). Saskaņā ar Pasaules Bankas datiem ES iedzīvotāju kopējais skaits sasniedz aptuveni 447 miljonus.

    EK plāno iepirkt vakcīnu 27 ES dalībvalstu vārdā, ja vakcīna tiks atzīta par drošu un efektīvu. Pirkuma līgums paredz arī papildu 100 miljonu devu iegādi. Iepriekšējā dienā EK paziņoja, ka noslēgusi sarunas ar kompāniju Johnson & Johnson.

    AstraZeneca vakcīna tiek izstrādāta sadarbībā ar Oksfordas universitāti.

    Savukārt Ķīnas uzņēmumam CanSino Biologics izsniegts patents par tā izstrādāto Covid-19 vakcīnu Ad5-nCOV, atsaucoties uz valsts patentu aģentūru ziņo ķīniešu mediji.

    Laikraksts People’s Daily, atsaucoties uz Ķīnas Nacionālās intelektuālā īpašuma pārvaldes dokumentiem, svētdien norādīja, ka 11. augustā izsniegtais patents ir pirmais, ko Ķīna piešķīrusi par Covid-19 vakcīnas izstrādi.

    Saūda Arābija augusta sākumā jau paziņojusi, ka uzsāks CanSino vakcīnas klīnisko izmēģinājumu trešo fāzi. Uzņēmums pavēstījis, ka noris sarunas par izmēģinājumu trešās fāzes uzsākšanu arī Krievijā, Brazīlijā un Čīlē. 

    Tāpat pagājušajā nedēļā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievijā reģistrēta pasaulē pirmā vakcīna pret jauno koronavīrusu. Jaunā vakcīna nosaukta par Sputņik V, godinot PSRS satelītu, pavēstīja vakcīnas projektu finansējušā Krievijas Tiešo investīciju fonda vadītājs Kirils Dmitrijevs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē