• 10 jautājumi par Apturi Covid aplikāciju

    Aktuāli
    Aiva Alksne
    10. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes attēls
    Ikviens Latvijas iedzīvotājs tiek aicināts savā telefonā bez maksas lejuplādēt lietotni Apturi Covid, lai palīdzētu ierobežot vīrusa izplatību. Tomēr daudzi no lietotnes baidās, domājot, ka ar tās palīdzību tiek izsekoti cilvēki. Kā ir patiesībā, un kas jādara, lai lietotne darbotos?

    Atbildam uz 10 jautājumiem par jaunizveidoto aplikāciju:

    • Kāpēc izmantot Apturi Covid?

    Lietotne ir radīta, lai palīdzētu Latvijā ierobežot vīrusa izplatību un ātrāk uzzinātu, vai esi bijis kontaktā ar Covid-19 saslimušo. Izmantojot lietotni, varēsi laikus izolēties, lai neapdraudētu ģimeni, kolēģus, draugus un pārējos iedzīvotājus, kā arī pievērst uzmanību slimības simptomiem un ātrāk vērsties pēc palīdzības, ja nepieciešams. Lai gan šobrīd Latvija uz Baltijas valstu fona saslimšanas ziņā izskatās labi, Latvijas galvenais infektologs Uga Dumpis aicina nezaudēt modrību, jo slimība tomēr ir konstatēta dažādos Latvijas reģionos.

    • Cik lietotāju vajag, lai lietotne būtu efektīva?

    Saskaņā ar epidemiologu un zinātnieku aplēsēm, pat ja tikai 20% Latvijas iedzīvotāju izmantos lietotni, tas jau būs nozīmīgs atbalsts riska identificēšanai un turpmākai infekcijas ierobežošanai sabiedrībā. Tomēr, jo vairāk iedzīvotāju to izmantos, jo lielāks būs efekts.

    • Kā darbojas lietotne?

    Lietotne anonīmi ar Bluetooth tehnoloģiju piefiksē tuvumā (ap 2 metri un ilgāk par 15 minūtēm) esošos viedtālruņus, kuros arī darbojas šī lietotne. Fiksētā informācija glabājas lietotāja viedtālrunī un pēc 14 dienām automātiski dzēšas.

    Bluetooth funkciju pēc izvēles var ieslēgt un izslēgt bez ierobežojuma. Tomēr, lai lietotne darbotos pēc iespējas objektīvāk – aktivizēt šo funkciju ir īpaši svarīgi, ja cilvēks dodas ārpus savas dzīvesvietas un apmeklē publiskas vai citādi sabiedriski aktīvas vietas, kur ir iespējams potenciāli nejaušs vai neapzināts kontakts ar Covid-19 saslimušu cilvēku. Lai taupītu telefona uzlādes enerģiju, bluetooth var izslēgt, piemēram, ja ilgāku laiku cilvēks atrodas vienatnē vai dodas gulēt. Uzsākot aktīvas gaitas, būtiski šo funkciju atkal atcerēties telefonā ieslēgt.

    Neatkarīgi no tā, vai lietotni izmanto vai neizmanto, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), kuras pārziņā ir lietotnes izmantotāja personas dati, sazinās ar iedzīvotājiem, kam ir apstiprināta saslimšana ar Covid-19.

    Šo informāciju SPKC saņem nevis no lietotnes, bet no ārstniecības iestādēm. Ja saslimušais izmanto lietotni, SPKC nosūtīs kodu, ko varēs ievadīt lietotnē, lai aktivizētu anonīma paziņojuma nosūtīšanu fiksētajiem kontaktiem, kam bijis inficēšanās risks. Paziņojuma saņēmējam netiek atklāta paziņojuma izsūtītāja identitāte. Tāpat saslimušajam nav pieejama informācija, kas ir paziņojuma saņēmēji.

    • Kāda informācija tiek izmantota lietotnē?

    Lietotnes darbība balstās uz šifrētiem datiem, kā arī brīvprātīgas lietošanas principu. Bluetooth fiksētie kontakti glabājas tikai lietotāja viedtālrunī kā šifrēti kodi un nav pieejami ne pašam lietotājam, ne arī lietotnes izstrādātājiem. Tie tiek dzēsti pēc attiecīgā 14 dienu perioda.

    Lietotnē pēc izvēles var norādīt savu kontakttālruni. To SPKC saņems tikai tad, ja lietotājam pienāks paziņojums par saskari ar Covid-19. Norādot kontakttālruni, SPKC būs iespēja sazināties ar lietotāju, tostarp par nepieciešamību izolēties vai meklēt papildu medicīnisko atbalstu simptomu gadījumā. SPKC būs pieejami šādi dati: tālrunis, saskares datums, signāla stiprums, saskares ilgums.

    Lietotne nesaņem un neglabā informāciju par lietotāju atrašanās vietu un precīzu kontakta laiku.

    Lietotne nezina un nevar atklāt lietotāja un kontaktpersonu atrašanās vietas datus.

    • Ko darīt, ja saņemu lietotnes paziņojumu, ka man bijusi saskare ar Covid-19 saslimušo?

    Lai pārliecinātos, ka nevari inficēt citus, SPKC iesaka pašizolāciju un vērot, vai neparādās Covid-19 slimības simptomi. Tuvas kontaktpersonas statusu piešķir tikai SPKC. Ja lietotnē esi norādījis telefona numuru, SPKC sazināsies un izstāstīs par tālāko rīcību.

    • Vai lietotni izmantot ir droši?

    Lietotne izstrādāta sadarbībā ar Cert.lv un Datu valsts inspekciju, ievērojot Eiropas datu aizsardzības principus un drošības regulējumu. Papildu drošībai tiek rekomendēts regulāri veikt viedtālruņa programmatūras un lietotnes atjauninājumus.

    • Kā darbojas Bluetooth?

    Bluetooth ir neliela rādiusa bezvadu saziņas tehnoloģija, ko izmanto viedtālruņos, bezvadu austiņās un viedpulksteņos. Tagad Bluetooth ir risinājums arī lielākajai daļai pasaules kontakta fiksēšanas lietotņu, jo ļauj to izdarīt šifrētā veidā. Lai tas darbotos efektīvāk un mazāk noslogotu ierīču baterijas, arī viedtālruņu programmatūras izstrādātāji Apple un Google optimizē Bluetooth izmantošanu. Lai izmantotu lietotni, Bluetooth viedtālrunī ir jābūt ieslēgtam, jo bez tā lietotne nedarbosies.

    • Kam noteikti vajadzētu lejuplādēt lietotni?

    Lietotni noteikti vēlams lejuplādēt cilvēkiem, kas apmeklē pasākumus un nodarbības telpās, un tiem, kas šķērsojuši Latvijas robežu. Svarīgi apzināties, ka līdz ar iespēju ceļot, saslimšanas riski palielinās.

    Lietotne šobrīd paredzēta izmantošanai tikai Latvijā.

    • Kāpēc jānorāda savs tālruņa numurs?

    Ja kontakttālrunis lietotnē nav norādīts, SPKC nav iespējas sazināties ar lietotnes lietotāju. Kontakttālruni SPKC saņem tikai tad, ja lejuplādējot lietotni, cilvēks to ir norādījis. SPKC tas kļūst redzams tikai gadījumā, ja telefons ir fiksēts kā potenciālais Covid-19 kontakta gadījums. Līdz tam informācija par norādīto kontakttālruni SPKC nav pieejama un netiek izmantota.

    • Vai lietotni var lejuplādēt arī bērni?

    Ja telefona lietotājs vēl nav sasniedzis 14 gadu vecumu, lietotni drīkst izmantot tikai ar vecāka vai cita tiesiskā pārstāvja ziņu.

    Citus aktuālus un noderīgus materiālus lasi jaunākajā IEVAS Padomu avīzes numurā:

    • Cik maksā populāru mūziķu uzstāšanās mājas ballītē?
    • Latvijas spēka vietas.
    • Kā neapēst savas emocijas?
    • Pret vīrusu ar lietotni. 10 jautājumi par Apturi Covid.
    • Uzmanies no saules plankumiem!
    • Kā mazgāt grīdu, lai saudzētu muguru.
    • Kā rīkoties, ja uzberztas tulznas.
    • 7 ieteikumi, kā ierobežot kaķa medību instinktu.
    • Viegli izgatavojams soliņš ērtai ravēšanai!
    • 5 padomi košai puķu kastei.
    • Kā izaudzēt garšīgu baziliku?
    • Trīs salātu receptes, kuri vienā mierā var aizvietot veselu ēdienreizi.
    Ievas Padomu Avīze №23

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē