• Pfizer un BioNTech pieteikušas savu Covid-19 vakcīnu apstiprināšanai ES

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    1. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    ASV farmācijas gigants Pfizer un Vācijas kompānija BioNTech pirmdien iesniegušas pieteikumu to izstrādātās Covid-19 vakcīnas nosacītai apstiprināšanai Eiropas Zāļu aģentūrā, otrdien paziņojušas kompānijas.

    Eiropas Zāļu aģentūra paziņoja, ka 29.decembrī sasauks sapulci, lai izlemtu, vai ir pietiekami daudz datu par Pfizer un BioNTech izstrādātās Covid-19 vakcīnas drošību un efektivitāti.

    Aģentūra arī pavēstīja, ka jau 12. janvārī varētu pieņemt lēmumu, vai apstiprināt ASV farmācijas kompānijas Moderna izstrādāto vakcīnu pret jauno koronavīrusu.

    Pfizer un BioNTech cer, ka to izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu būs pieejama Eiropā jau līdz gada beigām.

    Kompānijas paziņoja, ka Eiropas Zāļu aģentūra apstiprinājusi, ka pirmdien iesniegtais pieteikums ir saņemts.

    Covid-19 vakcīnas izstrādē Pfizer un BioNTech ir līdzīgās pozīcijās ar ASV farmācijas kompāniju Moderna, kas pirmdien lūdza ASV Pārtikas un zāļu pārvaldi (FDA) atļaut ārkārtas gadījumos jau tagad izmantot tās izstrādāto vakcīnu pret jauno koronavīrusu un iesniedza pieteikumu vakcīnas nosacītai apstiprināšanai Eiropas Zāļu aģentūrā.

    Arī Pfizer un BioNTech ir lūgušas FDA atļaut to izstrādāto Covid-19 vakcīnu.

    Pfizer vadītājs Alberts Burla sacīja, ka pieteikuma iesniegšana Eiropas Zāļu aģentūrā ir vēl viens būtisks pagrieziena punkts centienos atrisināt krīzi, ko radījusi pandēmija.

    Pfizer un BioNTech vakcīna klīniskajos izmēģinājumos bijusi 95% efektīva, savukārt Moderna izstrādātā Covid-19 vakcīna klīniskajos izmēģinājumos bijusi 94,5% efektīva.

    Eiropas Zāļu aģentūra paziņoja, ka jau sākusi izvērtēšanas procesu Moderna izstrādātajai Covid-19 vakcīnai, balstoties uz laboratorijas datiem, ko iepriekš iesniegusi Moderna, un tagad izvērtēs datus par to, cik labi šī vakcīna izraisa imunitāti, un vai tā ir pietiekami droša plašai izmantošanai Eiropā.

    Aģentūra paziņoja, ka gadījumā, ja būs pietiekami daudz datu, lai izdarītu secinājumus par kvalitāti, drošību un efektivitāti, Moderna vakcīnu varētu apstiprināt jau sanāksmē, kas plānota 12. janvārī.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē