• Laulības uz mūžutu un tavs tetovējums

    Izklaide
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tetovēšanas meistaru vidū esot joks: «Ko tu vecumdienās darīsi ar tetovējumu?» – «Uztaisīšu vēl vienu!» Ja vien esi sasniegusi pilngadību, tetovējumiem vecuma ierobežojumu nav, taču apzinies, ka šī ir «laulība» uz mūžu — likvidēt tetovējumu var, bet tas atstāj rētu… Konsultē Vadims Carenko, tetovēšanas meistars studijā Vadim Tattoo & Piercing Studio.

    Vārds tetovējums radies no polinēziešu vārda ta (tulkojumā – pārsteidzošs vai uz sitiena, apzīmējot pieklauvēšanu uz ādas) un taiešu vārda tatau – atzīmēt. Pirmie tetovējumi esot radušies nejaušības dēļ – visticamāk, ievainojuma vietā cilvēki nejauši ierīvēja sodrējus vai pelnus, kas, brūcei sadzīstot, palikuši zem ādas.

    Kad taisīt? Kad – padomāt?

    Fiziskā puse. Labam meistaram problēmas nesagādās āda, kas jau piedzīvojusi daudzus gadu desmitus, tāpēc vienīgais šķērslis varētu būt sabiedrības aizspriedumi. Tomēr ir faktori, kas jāņem vērā, sākot sapņot gan par pirmo, gan piekto tetovējumu.

    Ja tetovējums ir dziļi saistīts ar tavu būtību, tas neapniks. Nekad.

    Tetovējumus neveic, ja ir ādas slimības, piemēram, ēdes vai citi ādas kairinājumi. Tomēr katrs gadījums ir pietiekami individuāls, lai būtu vērts pajautāt ārstam, – varbūt tavā situācijā tetovējums nemaz nekaitēs. Tetovējumi iespējami arī uz rētām, un tos var klāt pat uz vecuma plankumiem, bet noteikti ne uz dzimumzīmēm! To būtiski zināt, jo sievietes nereti izvēlas apcakot savas dzimumzīmes, izveidojot tām apkārt, piemēram, ziedus. Ļoti bieži uz tetovēšanas saloniem nāk sievietes pēc krūts vēža, kuras pēc slimības ir zaudējušas krūti un implantam nav krūtsgala. Šādos gadījumos sievietes nereti vēlas, lai viņam uz krūts tiek uztetovēti ziedi, taureņi vai pat krūšgals, tādējādi defektu pārvēršot par efektu.

    Tetovējumus nav ieteicams veidot uz plaukstām vai pēdām – tās ir vietas, kas pastiprināti svīst, tāpēc nav garantijas par tetovējuma pilnīgu izdošanos.

    Ir arī labāki veidi, kā dot mūžīgu solījumu sev vai citiem, jo tetovējumu dabūt ārā no ādas ir īpaši piņķerīgi un nez vai vēlēsies staigāt ar sava bijušā vārdu vai iniciāļiem redzamā vietā.

    Emocionālā puse. Tetovējums sākas galvā un beidzas uz miesas. Dzīves brīžos, kad virmo izteiktas emocijas, piemēram, iemīlēšanās, vai, gluži otrādi, ir salauzta sirds, bēdas, par tetovējumu vajadzētu padomāt nevis divas reizes, bet visas desmit. Ir arī labāki veidi, kā dot mūžīgu solījumu sev vai citiem, jo tetovējumu dabūt ārā no ādas ir īpaši piņķerīgi un nez vai vēlēsies staigāt ar sava bijušā vārdu vai iniciāļiem redzamā vietā.

    Ko darīt ar vecu tetovējumu?

    Labs meistars nepārliecinātu klientu drīzāk atrunās taisīt tetovējumu, nevis pierunās, īpaši, ja uz sava ķermeņa vēlēsies tetovēt kāda cilvēka vārdu. Tomēr, ja tetovējums ir kļuvis par traucēkli, pastāv vairākas iespējas, ko ar to darīt:

    • Tetovējumus iespējams izņemt no ādas, un tas ir sarežģītāks, sāpīgāks, laikietilpīgāks un dārgāks process nekā tetovējuma veikšana. Vislabāk, ja no tetovējuma palīdz atbrīvoties zinošs dermatologs, kurš ar lāzera palīdzību sašķeļ tetovējuma pigmentu. Pastāv gan iespēja, ka noņemtā tetovējuma vietā paliks rēta, tāpēc arī šis lēmums ir nopietni jāapsver.

    Diemžēl ar vienu reizi tetovējumu noņemt nevar, vajadzīgas līdz pat 10 procedūrām, kuras veic reizi 6–8 nedēļās.

    • Tetovējumu iespējams pārveidot par aktuālāku mākslas darbu. Veco tetovējumu var paslēpt un pārveidot tiktāl, ka atmiņas par to paliks vien senās fotogrāfijās. Tetovēšana pa virsu vecajam zīmējumam nesāp vairāk kā tetovēšana uz tīras ādas.
    •  Veco mākslas darbu iespējams papildināt, likt klāt svaigas detaļas, to atdzīvinot, bet pilnībā neizdzēšot.

    Ja, pošoties uz salonu, būsi pārliecināta, ka ellīgi sāpēs, visticamāk, tā arī būs!

    Gadalaiks ir prātā

    Nav noteikta gadalaika, kad vislabāk tetovēties. Meistari savā praksē dabas cikliem uzmanību nepievērš – tetovējumiem netraucējot nedz sulu mēneši, nedz aukstas ziemas vai saulainas vasaras. Jāņem vien vērā, ka tetovējums ir brūce un tas jākopj kā ādas ievainojums, klājot dzīšanu veicinošus krēmus. Arī hormonālajiem procesiem sievietes ķermenī ir nozīme, no tiem atkarīgs, cik ātri dzīs tetovējums. Runā, ka ap mēnešreižu laiku procedūra būs sāpīgāka nekā tad, ja tetovējumu veic pēc mēnešreizēm. Tomēr arī tas atkarīgs no individuālā sāpju sliekšņa un tā, kas ieņemts galvā. Ja, pošoties uz salonu, būsi pārliecināta, ka ellīgi sāpēs, visticamāk, tā arī būs.

    Tetovējumi iespējami arī uz rētām, un tos var klāt pat uz vecuma plankumiem, bet noteikti ne uz dzimumzīmēm!

    Ko tetovēt?

    Sievietes nereti nāk pie meistariem jau ar gataviem zīmējumiem vai skaidru vīziju, ko vēlas redzēt, bet pietiek arī ar ideju, ko attīstīt kopā ar meistaru. Ja tetovējums ir dziļi saistīts ar tavu būtību, tas neapniks. Nekad. Bet, ja to veidos tāpēc, ka modē ir uztetovēt uz kakla mazu Laimas slotiņu vai apvīt ap roku Lielvārdes jostu, pēc laika, kad trends būs pārgājis, iespējams, no tetovējuma gribēsies atbrīvoties.

    Pieredzes bagāts meistars spēs pateikt, vai ideja ir prātīga, un papildinās to ar saviem ieteikumiem. Piemēram, ja vēlies tetovēt vārdu vai teicienu, varbūt burtus izvēlēties nevis no kataloga vai interneta, bet padarīt personīgākus, uzrakstot savā rokrakstā? Vai puķi no Pinterest aizstāt ar sava bērna zīmējumu. Tetovēšanas meistari ir mākslinieki un nekļūdīgi spēs veikt arī to. 

    Starp citu, pirms procedūras noteikti nevajadzētu sevi iedrošināt ar alkohola devu. Tas sašķidrina asinis, un tetovējums var vairāk asiņot un lēnāk dzīt.

    Īstā salona meklējumos

    Mūsdienās tetovēšanas salonu un meistaru vidū ir pietiekami liela konkurence un sodi ir tieši tik bargi, lai higiēnas standartiem pievērstu lielu uzmanību, ja vien tas nav kāds kaktu kantoris. Kā stāsta Vadim Tattoo & Piercing Studio meistari, salonos katram klientam izmanto savu adatu, jo divreiz lietot vienu un to pašu adatu esot pat sarežģītāk nekā uzreiz pēc procedūras to nomainīt.

    Vislabāk, ja ir laiks un iespēja paviesoties vairākos salonos vai pie vairākiem meistariem un saprast, ar kuru izdosies atrast kopīgu valodu. Tetovējums – tā ir ļoti privāta lieta. Nereti tetovēšanas laikā ir jāizģērbjas, atklājot vietas, ko parasti cenšas nerādīt, tāpēc nepieciešama pilnīga uzticēšanās un miers. Tetovēšanas procedūra var būt visai sāpīga, un to vajadzētu uzticēt cilvēkam, par kuru esi droša un zini, ka viņa roka būs stabila arī tad, ja procesa laikā trīcēsi kā apšu lapa. Starp citu, pirms procedūras noteikti nevajadzētu sevi iedrošināt ar alkohola devu. Tas sašķidrina asinis, un tetovējums var vairāk asiņot un lēnāk dzīt.

    Cik ilgi dzīst tetovējums?

    Pēc tetovējuma veikšanas tuvāko pāris dienu laikā tas pārklājas ar kreveli. Tā jābūt – notiek dzīšanas process. Kreveli nekādā gadījumā nedrīkst plēst nost, jo līdz ar to var iznākt arī daļa tintes. Cik ātri tetovējums sadzīs un krevele nokritīs, atkarīgs no tā, cik ātri cilvēkam dzīst brūces.

    Vidēji tas ir viens mēnesis, pēc kura vēlams atrādīt tetovējumu savam meistaram, lai viņš pārliecinātos, ka dzīšanas process noticis kārtīgi un arī kāds tintes laukums nav pazudis līdz ar kreveles nokrišanu. Ja tā noticis, meistars tetovējumu pielabo. Dzīšanas laikā nav vēlams ilgstoši mērcēties un iet saunā, kā arī tetovējumu nedrīkst sauļot. Vēlāk sauļojoties noteikti jālieto aizsargkrēms, citādi tetovējums var izbalēt.

    Kā var noņemt tetovējumu?

    Stāsta Sandra Zemvalde, Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas dermatoveneroloģe:

    «Ja gribi noņemt tetovējumu, pirms tam jādodas pie ārsta uz konsultāciju, lai noskaidrotu, cik liels darbs būs nepieciešams, lai no tā atbrīvotos. Svarīgi: pacienta āda nedrīkst būt nosauļota un tetovējumam ir jābūt ilgāk nekā gadu.

    Ne visus krāsu pigmentus var izņemt vienlīdz labi: tumšie pigmenti izņemšanai padodas vieglāk, bet, piemēram, zaļā un sarkanā krāsa – ļoti grūti, bet dzelteno vispār īsti nevar izņemt.

    Viena tetovējuma noņemšanas procedūra nav ilgāka par 40 minūtēm, jo tā ir gana sāpīga. Pirms procedūras iespējams uzlikt anestezējošu krēmu, kas tetovējuma izņemšanu var padarīt nedaudz ciešamāku. Diemžēl ar vienu reizi tetovējumu noņemt nevar, vajadzīgas līdz pat 10 procedūrām, kuras veic reizi 6–8 nedēļās. Laiku starp procedūrām iespējams palielināt – tas neietekmēs procedūras kvalitāti. Vai pēc tetovējuma noņemšanas paliks rētas, atkarīgs no tā, kā cilvēka āda reaģē uz traumām un sadzīšanu. Ja ir tendence veidoties rētām, tās var rasties arī pēc tetovējuma noņemšanas.

    Jārēķinās: ja pigments ievadīts dziļāk, nekā tiek lāzers, var būt redzamas pigmentācijas paliekas. Turklāt ne visus krāsu pigmentus var izņemt vienlīdz labi: tumšie pigmenti izņemšanai padodas vieglāk, bet, piemēram, zaļā un sarkanā krāsa – ļoti grūti, bet dzelteno vispār īsti nevar izņemt. Orientējošā cena: 15–30 € par kvadrātcentimetru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē