• Covid-19 vakcinācijas organizēšanai veidos īpašu vienotu tīklu

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    28. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lai sasniegtu vakcinācijas pret Covid-19 ātrumu, kas atbilst vakcīnu piegāžu apjomam un nodrošinātu ērtu un elastīgu vakcinācijas procesu, tiks organizēts kopēji vadīts vienotais vakcinēšanas tīkls, norādīts Veselības ministrijas izstrādātajā Covid-19 vakcinācijas plānā, ko otrdien skatīs valdība.

    Vienotajā tīklā tiks apvienoti esošās sistēmas resursi un veidots vienots vakcinējamo saraksts, vienots vakcinācijas vietu kalendārs un rindu vadība, kā arī centralizēta vakcīnu piegādes un krājumu vadība, un vienota komunikācija ar iedzīvotājiem.

    Lai sasniegtu mērķi – pieaugušo iedzīvotāju aptvere ne mazāk kā 70% 2021. gada vasaras beigās, no februāra pakāpeniski ir jākāpina vakcinācijas pakalpojumu kapacitāti, lai no marta varētu nodrošināt ne mazāk kā 100 000 vakcinācijas epizodes nedēļā, skaidro Veselības ministrija (VM). Šis apjoms atbilst prognozētajam vakcīnu piegāžu ātrumam, operatīvi izmantojot visas piegādātās vakcīnas, akcentē VM.

    Šajā vakcinācijas plānā arī norādīts ievērojami zemāks ražotāja AstraZeneca piegāžu apjoms pirmajā ceturksnī. Ja iepriekšējais plāns, kas tapa vēl bijušās veselības ministres Ilzes Viņķeles vadībā, paredzēja, ka pirmajā ceturksnī Latvija saņemtu 423 957 AstraZeneca vakcīnu devas, tad šajā plānā šī ražotāja vakcīnu devu apjoms ir 108 791 devas apmērā.

    Vienlaikus, par divām trešdaļām sarūkot ražotāja Pfizer un BioNTech vakcīnu piegāžu apjomam pirmajā ceturksnī, Latvija no janvāra līdz martam kopumā no visiem ražotājiem varētu saņemt 182 661 vakcīnas devu, kas ir par 444 040 devu mazāk nekā norādīts iepriekšējā plānā.

    Tomēr otrajā ceturksnī kopējais saņemamo devu skaits, salīdzinājumā ar iepriekšējo vakcinācijas plānu, būtu par 355 157 devām lielāks.

    VM vērtējumā kopējā Latvijas vakcinācijas iestāžu un loģistikas kapacitāte ir pietiekama, lai būtu iespējams iedzīvotājus vakcinēt atbilstoši uzstādītajam mērķim – 100 000 vakcinācijas epizodes nedēļā. Tomēr šai kapacitātei nav ievērojamu rezervju, tāpēc kritiska ir visu Latvijas vakcinēšanas sistēmas resursu optimāla izmantošana, norāda ministrijā.

    Kā vēstīts, AstraZeneca ir ziņojusi, ka Covid-19 vakcīnas piegādes Eiropas Savienībai kavēsies, jo sarucis ražošanas apjoms.

    Jaunajā vakcinācijas plānā, ko šodien paredzēts prezentēt valdībā, būtiska loma vakcinācijas procesā pret Covid-19 vīrusu ir atvēlēta arī privātajam sektoram, kura jauda potēšanas procesā ir krietni lielāka, nekā tas sākotnēji bija cerēts, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts.

    Ministrs atzina, ka tikai vakar vakarā parakstījis jauno vakcinācijas plānu un tas šodien kopā ar Vakcinācijas biroja pārstāvjiem tiks prezentēts valdībā.

    Uz jautājumu, ar ko tas atšķirsies no pirmās versijas, ko izstrādāja bijušās veselības ministres Ilzes Viņķeles  vadībā, Pavļuts atbildēja, ka tas ir nedaudz garāks.

    Viņš atzina, ka vakcinācijas plāns veidots, lai tas būtu elastīgs un tiktu piemērots jebkuriem jauniem apstākļiem, lai gan mērķis paliek viens, proti, pēc iespējas palielināt vakcinācijas jaudas, kas sasniegtu 100 000 potes nedēļā, bet ideālā variantā nedēļas apjomu palielinot līdz 150 000 potēm nedēļā.

    «Izstrādājot jauno vakcinācijas plānu, mēs vēlreiz esam apzinājuši visas iesaistītās puses, lai tiktu precizētas vakcinācijas jaudas un secinājām, ka privātajā sektorā, kuram šajā vakcinācijas procesā ir būtiska loma, tās ir lielākas nekā bijām cerējuši. Tomēr būtiskākā izmaiņa vakcinācijas plānā ir izvēlētais modelis, tas ir, mēs atsakāmies no decentralizētā modeļa, bet piedāvājam vienotu modeli, ar ko saprotam, ka būs vienota vakcinācijas rinda, vienoti krājumi, vienots vakcinācijas IT rīks, kas visa šo informāciju apkopos,» sacīja ministrs.

    Tomēr uz jautājumu, vai minēto plānu varēs īstenot, ja tagad ir zināmas problēmas ar AstraZeneca vakcīnas devu piegādēm, ministrs atbildēja, ka plāns ir veidots, lai tas spētu pielāgoties konkrētām situācijām, pat uz vakcīnu ražotāju paziņojumiem par vakcīnu piegāžu aizkavēšanos, tāpēc šodien valdībā tiks izskatīts jautājums par vēl citiem vakcīnu piegādes variantiem, proti, izvērtēs citus piedāvājumus par vakcīnu iegādi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē