• Kā padarīt savu guļamistabu drošu pret alerģijām? Iesaka alergoloģe

    Praktiski padomi
    15. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Alerģiskiem cilvēkiem guļamistaba ir viena no problemātiskākajām telpām mājoklī, pirmkārt, tāpēc, ka tur — miegā — pavadām lielu daļu no savas dzīves, un arī tāpēc, ka šajā telpā ir daudz tekstilizstrādājumu, kuros var mājot putekļu ērcītes – biežākais alerģiju cēlonis. Kā pēc iespējas izvairīties no alerģijām guļamistabā, iesaka alergoloģe Mārīte Poga.

    Alergoloģe uzsver, ka spilvenu, segu un matraču kvalitāte ir nozīmīga ikdienas higiēnas daļa, un alerģiskiem cilvēkiem ir īpaši svarīgi par to pienācīgi rūpēties, taču pieredze rāda, ka liela daļa Latvijas iedzīvotāju lieto spilvenus, kas ir vecāki par četriem gadiem, bet katram desmitajam matracis kalpo vairāk nekā 10 gadus – iedomājieties, cik putekļu un netīrumu tur pa šo laiku var sakrāties!

    Spilveni jāmazgā vismaz divas reizes gadā un jānomaina reizi 2–3 gados. Jauns matracis nepieciešams reizi 10 gados.

    “Latvijā putekļu ērcītes ir viens no biežāk sastopamajiem alerģiju izraisītājiem. Šie mikroskopiskie kukaiņi sastopami visos cilvēku mājokļos. Tie pārtiek no atmirušām ādas šūnām, kuru spilvenos, segās un matračos ir īpaši daudz, jo gultā pavadām apmēram trešo daļu dienas,” saka Mārīte Poga. Viņa atgādina – regulāri tīrot guļamistabu un guļamistabas tekstilizstrādājumus, var mazināt alerģijas simptomus un izvairīties no jaunu alerģiju rašanās.

    Interjera speciālisti uzskata, ka spilveni jāmazgā vismaz divas reizes gadā un jānomaina reizi 2–3 gados. Jauns matracis nepieciešams reizi 10 gados. Taču spilvenu un matraču mūžu var pagarināt, izmantojot speciālus pārvalkus. Īpaši spilvena pārvalki noder cilvēkiem, kas naktī pastiprināti svīst, jo pārvalku var noņemt un izmazgāt, bet pats spilvens paliek neskarts.

    Turklāt daudzos mājokļos guļamistabā pietrūkst efektīvu risinājumu mantu glabāšanai. «Viss, kas neatrodas slēgtās kastēs vai atvilktnēs, neizbēgami pieput un var kaitēt veselībai, turklāt ietekmē guļamistabas izskatu,» uzsver IKEA Latvija interjera dizaina nodaļas vadītāja Baiba Freija.

    Ieteikumi, kā padarīt guļamistabas vidi drošu pret alerģijām:

    1. Ja tev ir alerģijas, guļamistabu iekārto pēc iespējas minimālistiski, bez liekām mēbelēm un tekstilizstrādājumiem. Izvēlies tikai to, kas tiešām nepieciešams.
    2. Neliec guļamistabā paklājus – grīdai jāpaliek brīvai, lai to būtu vieglāk izmazgāt.
    3. Izvēlies skapjus ar durvīm, lai apģērbā un citās mantās nekrātos putekļi. 
    4. Biezu, smagu aizkaru vietā izvēlies vieglākus, vai pieliec logiem viegli kopjamas žalūzijas.
    5. Pirms miega kārtīgi izvēdini istabu. Atkarībā no āra temperatūras telpa jāvēdina 5–15 minūtes. Lielāks skābekļa daudzums nodrošinās labāku miegu un elpošanu.
    6. Regulāri mazgā spilvenus un segas, jo tieši tur dzīvo putekļu ērcītes. Lai no tām atbrīvotos, Mārīte Poga iesaka mazgāt tekstilizstrādājumus vismaz 55 °C temperatūrā.
    7. Gultas veļu mazgā reizi nedēļā.
    8. Rūpējies par matraci. Ja sajūti nepatīkamu aromātu vai pamani pelējumu, ir laiks matraci nomainīt. Baktērijas un sēnītes uz matrača virsmas atrodas ļoti tuvu elpceļiem, tāpēc var izraisīt astmu un citas saslimšanas. Lieto matrača pārvalku, lai matracis kalpotu ilgāk.
    9. Alerģiskiem cilvēkiem vēlams izraudzīties sintētiska materiāla spilvenus un segas, jo tie ir vieglāk kopjami. Alerģiskiem cilvēkiem nav ieteicams izvēlēties vilnas, dūnu vai griķu spilvenus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē