• 7 padomi, ko iesākt, ja ļoti garšo saldumi

    Uzturs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    7. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Bieži vien atbrīvoties no kāda lieka kilograma var, ja pamaina vien dažus ikdienas paradumus, kas ir izdarāms bez lielas piepūles, stresa un pārdzīvojumiem,

    Tāpēc nav nepieciešams savā uzturā no kaut kā pilnīgi atteikties, arī no saldumiem ne. Tā teikt – visu ar mēru! 

    1. Atsakies no cukura, ko pievieno tējai un kafijai, vai vismaz samazini tā daudzumu. 
    2. Ja ieradums pie tējas vai kafijas piekost ko saldu, izvēlies vairāk veselīgus našķus – tādus, kuros mazāk kaloriju. Konfektes, kūkas un smalkmaizītes atļaujies tikai reizēm, to vietā labāk priekšroku dod marmelādei, augļu un biezpiena desertiem, žāvētiem augļiem, jogurtam, ogu un augļu želejām, uzputeņiem, zefīram, tumšajai šokolādei, ogu sacepumiem, sorbetiem. 
    3. Svarīgi zināt arī to, ka, apēdot kaut ko saldu, organismā uzreiz izdalās insulīns, kas rosina apetīti. Tāpēc, ja visu dienu našķējas ar saldumiem, nav brīnums, ka visu laiku gribas ēst. Labāk apēst kaut ko saldu vienreiz dienā, nevis pa drusciņai našķēties visas dienas garumā.
    4. Izmēģini saldumu dienu! Izvēlies vienu dienu, piemēram, brīvdienās, kad atļauj sev ēst tikai un vienīgi saldumus. Vislabāk viena veida, piemēram, ļoti saldas konfektes, šokolādi vai treknas kūkas. Un cik tik lien iekšā! Atceries – nekādu gaļu, maizīti vai gurķīti, tikai saldumus! Daudzi saldummīļi šādā veidā uz kādu laiku atbrīvojas no kāres pēc saldumiem, jo vairs uz saldumu pusi pat skatīties negribas. 
    5. Brokastīs, pusdienās un vakariņās vairāk ēd saliktos ogļhidrātus – pākšaugus, graudaugus un dārzeņus. 
    6. Ikdienā ievēro fiziskās aktivitātes! Ir liela atšķirība, vai ēd šokolādi tad, kad aktīvi sporto un patērē krietnu daudzumu enerģijas, vai tad, kad sēdi dīvānā un skaties filmu vai lasi grāmatu. Tiklīdz tavs enerģijas patēriņš ir mazāks par uzņemto ogļhidrātu daudzumu, organisms ogļhidrātus sāk pārvērst taukos, līdz ar to liekais svars ir klāt. Bet pēc sporta apēsto tumšās šokolādes gabaliņu tavs organisms novērtēs un izmantos pilnvērtīgi, pārvēršot sev tik vajadzīgajā enerģijā.
    7. Ikdienas lietošanai parastās tējas vai kafijas vietā izvēlies kādu zāļu tēju maisījumu, kas paredzēts svara zudumam (nopērkami aptiekās), jo šo maisījumu sastāvā parasti ir zālītes, kas mazina apetīti un uzlabo vielmaiņu.

      Vari meklēt arī tēju, kuras sastāvā ir tāds augs kā gimnēma, kas ir labi pazīstams ājurvēdā un ko mēdz dēvēt par cukura iznīcinātāju, jo to izmanto diabēta ārstēšanā, cukura līmeņa normalizēšanā un arī pret kāri ēst uz nervu pamata. Piemēram, tēja, kuras sastāvā ir gimnēma, garšo kā jebkura cita zāļu tēja, bet, ja tai klāt piekod kādu saldumu, sajūti, ka kārums vairs nebūt nav salds, drīzāk pliekans un sājš. Katrā ziņā ne tāds, ko gribas ēst vēl un vēl.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē