• 7 labumi veselībai no dabiski raudzētiem skābpiena produktiem

    Uzturs
    Ilze Olšteina
    16. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Vai zināji, ka ēdienu, kas ne tikai dod spēku, bet arī uzlabo veselību, sauc par funkcionālu pārtiku? Tādi ir arī dabiski raudzēti jeb fermentēti skābpiena produkti. Kefīrs? Rjaženka? Paniņas? Rūgušpiens? Jogurts? Tīrkultūra? Airāns? Jebkurš, ja vien tam nav pievienots cukurs! To devumu veselībai skaidro ārste dietoloģe Laila Meija.
    • Zinātniskajos pētījumos vēlreiz un vēlreiz apstiprināts – pateicoties labo baktēriju klātbūtnei, šie produkti uzlabo zarnu darbību un vēdera iziešanu.

    Kad esi apēdis ko tādu, kas puncim licis aizdambēties, pūsties, urkšķēt, vai arī kādu laiku esi bijis mazkustīgs kā piepe, tie palīdzēs normalizēt situāciju zarnu traktā.

    Ja vien tev nav alerģijas pret pienu vai piena olbaltumvielu nepanesība… Tad gan izvēlies citus dabiski raudzētus jeb ar pienskābajām baktērijām fermentētus produktus.

    • Mūsu platuma grādos daudziem ir pilnīga vai daļēja laktāzes nepietiekamība. Laktāze ir ferments, kas šķeļ piena cukuru – laktozi. Laktāzes nepietiekamība bieži vien ir pārejoša, tā mēdz izpausties, kad zarnu trakts ir pamatīgi cietis pēc slimošanas.

    Vēl šī fermenta darbība kļūst vājāka līdz ar vecumu.

    Tad cilvēks vai nu nemaz nevar ēst piena produktus, papildus nelietojot fermenta preparātus, vai arī – var tos ēst mazos daudzumos. Taču sevi jāpavēro: nereti ir tā, ka, kaut arī ir laktāzes nepietiekamība, tieši dabiski raudzētos skābpiena produktus var lietot, jo tajos fermentēšanas procesā laktoze jau ir daļēji sašķelta. Vēl no piena produktiem tad der cietie sieri, kuros laktoze ir niecīgā daudzumā.

    Jo lietot piena produktus ikdienā ir ļoti ieteicams, tajos ir pilnvērtīgas olbaltumvielas, kalcijs, minerālvielas.

    Īpaši svarīgi piena produktos esošos labumus uzņemt, lietojot tieši skābpiena dzērienus, ir veciem cilvēkiem, kam ir problēmas ar košļāšanu un tāpēc siers neder.

    • Sirds un asinsvadu sistēmas veselības stiprināšanai ieteicami piena produkti ar zemu tauku saturu, kas visplašākajā klāstā ir tieši dabiski raudzētie skābpiena izstrādājumi. Pierādīts, ka tie palīdz saglabāt normālu asinsspiedienu, pat mazināt to.
    • Skābpiena produkti var mazināt arī holesterīna līmeni, īpaši to iedarbība pētīta cilvēkiem ar metabolo sindromu. Bet jāuzsver – domājot par veselību, jēga lietot tikai tos skābpiena produktus, kuriem nav pievienots cukurs!
    • Šie ir imunitāti nostiprinoši produkti, tāpēc tos iesaka cilvēkiem, kam ir hroniskas slimības, vai pēc akūtas slimošanas, jo labās baktērijas palīdz atjaunoties zarnu gļotādai, kas pēc caurejas, dažādu vīrusu infekciju pārslimošanas, kā arī antibakteriālo līdzekļu lietošanas ir bojāta.

    Taču zarnu gļotāda atjaunojas ilgā laika posmā, var paiet no trim līdz sešiem mēnešiem.

    Tāpēc labie skābpiena produkti (vismaz divas glāzes!) jālieto katru dienu un ilgstoši. Bet vēl labāk – visu mūžu! Turklāt tiem ir ne tikai tieša iedarbība uz zarnu satura iekustināšanu un gļotādas atjaunošanu, bet arī netieša – uz organismu kopumā.

    • Netiešās imunoloģiski vērtīgās reakcijas notiek tā: labās baktērijas resnajā zarnā šķeļ līdz tai nonākušās šķiedrvielas (tāpēc skābpiena produkti palīdz mazināt svaru), šā procesa rezultātā rodas jaunas vielas, kas caur asinsriti nonāk aknās, kur savukārt bioķīmiskos procesos veidojas vēl citas vielas ar pretvēža iedarbību. Tāpēc šo produktu lietošana mazina zarnu vēža un arī krūts vēža risku. Tas izpētīts Zviedrijā, kur lieto līdzīgus skābpiena produktus.
    • Skābpiena produktu iedarbība uz veselību tagad tiek pētīta saistībā ar alerģiju. Jau secināts, ka tie uzlabo stāvokli ādai, kura cietusi alerģiskas reakcijas dēļ.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē