• 5 iemesli, kāpēc grilēt nedrīkst!

    Uzturs
    Ilze Olšteina
    29. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Vai tiešām grilēts ēdiens ir slikts? Kopumā atbilde ir – jā! Grilēts ēdiens var būt pat vairākkārt kaitīgs. Bet ir cilvēki, kas vasaru bez grila nevar iedomāties. Tad jāpērk dārgākie grili, kuru ražotāji ir padomājuši par kaitīguma mazināšanu, un jāzina dažas nianses. Stāsta dietoloģe Laila Meija.

    Bažas par grilēta ēdiena kaitīgumu lielākoties saistītas ar gaļas un zivju gatavošanu uz uguns (arī kūpināšanu). Tagad daudzi ir pārņemti ar liekā svara mazināšanas pasākumiem, gatavojot uztraucas vien par to, lai tikai nepievienotu papildu taukvielas. Iespējams, tāpēc izveidojies mīts, ka grilēšana ir veselīgs gatavošanas veids – jo grilēt taču var bez taukvielām.

    Tā ir patiesība, ka grilēt var bez taukvielām. Bet! Patiesība ir arī tāda, ka grilēšana ir viens no kaitīgākajiem gatavošanas veidiem.

    Pētījumi rāda, ka gan ļoti augstās temperatūras, gan saskarsmes ar liesmu, gan gāzu, kas veidojas dūmos, dēļ kopā ar grilētu ēdienu tu vari apēst veselu kancerogēno jeb vēža veidošanos veicinošo vielu buķeti.

    5 iemesli, kāpēc negrilēt

    • Grilējot veidojas kancerogēnās vielas – heterocikliskie amīni. Tie rodas, cepot gaļu un zivis ļoti augstā temperatūrā – virs 220 grādiem. Šīs vielas var veidoties, arī cepot uz pannas, bet, izmantojot pannu, parasti ēdiena temperatūru var viegli regulēt. To var darīt arī grila krāsniņās un grilos ar regulējamiem temperatūras režīmiem.

    Uz lielveikalā pirkta lēta grila uz atklātas uguns vai kvēlojošām oglēm neko tu nesaregulēsi!

    Un tad notiek tā: aminoskābju kreatīns, kas ir muskuļaudos, tāpēc atrodams jebkurā gaļā, arī baltajā un zivīs, lielā karstumā grilējot pārveidojas par heterocikliskajiem amīniem. Jo augstāka gatavošanas temperatūra, jo bīstamāka šo kancerogēno vielu kombinācija veidojas.

    Tāpat notiek, ja gaļai vai zivīm pievienots sviests vai eļļa.

    Par šīs amīnu grupas dalībniekiem ir pierādījumi, ka tie veicina krūts, aknu, zarnu, ādas, priekšdziedzera, asinsrades (ir dati arī par citiem) vēža veidošanos. Pētījumos ar dzīvniekiem pierādīts, ka, uzņemot šīs vielas, mainās DNS, līdz ar to veidojas nelabvēlīgas izmaiņas arī citās organisma šūnās.

    • Policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži ir otra lielā kancerogēno vielu grupa, kas veidojas, produktus grilējot vai citādi apdūmojot. No šīm bīstamajām vielām būsi jau noteikti dzirdējusi par benzopirēnu, bet šajā grupā ir vairākas vielas.

    Kad tauki no gaļas vai zivs pil ugunī, uz pagalēm vai oglēm, rodas gāzes, kas izplatās ar dūmiem un nogulsnējas arī uz ēdiena.

    Šīs kaitīgo vielu grupas dalībnieki nerodas tikai ēdiena cepšanas procesā vien, tie mums ir visapkārt, jo veidojas, degot un dūmojot jebkurām organiskajām vielām. Policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži ir rūpnieciskajos dūmos, automašīnu izplūdes gāzēs, cigarešu dūmos un citur. Vai gribi, lai tie ir arī tavā ēdienā?

    • Īpaši krāšņs kaitīgo vielu kokteilis ir apdegušā ēdiena gabaliņā – vienalga, vai tas ir apdedzis tradicionālais šašliks, marinēts ziedkāposts vai svaiga ananasa šķēle. Tur ir kaitīgas vielas!  
    • Alumīnija folija. Ja tu domā, ka, ietinot gaļu vai zivi folijā un grilējot šādi, esi atradis izeju, daļēji tev ir taisnība: šādi tu vari izvairīties gan no ļoti augstas temperatūras, gan ēdiena apdedzināšanas, gan dūmiem. Bet pati alumīnija folija nav ieteicama. Pierādīts, ka tiešā saskarē no tās ēdienā nonāk kaitīgas vielas. Diemžēl.
    • Degšķidrums. Pat malks grila aizdedzināšanas šķidruma var nopietni apdraudēt veselību un dzīvību, uz iepakojuma rakstīts, ka tas ir kaitīgs ieelpojot, saskarē ar ādu. Nezin kur viss kaitīgums paliek, kad to lejam grilā un virs tā liekam ēdienu? Nepazūd. Un cik ir tādu, kas ievēro instrukciju: degšķidrumu nedrīkst liet uz karstām oglēm un gatavot ēdienu var sākt vien tad, kad šķidrums pilnībā izdedzis un ogles pārklājušās ar pelniem?

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē