• 4 nostāsti par steroīdu radītiem blakusefektiem — mīts vai patiesība?

    Vīru sarunas
    Agnese Ludzīte
    Agnese Ludzīte
    14. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pa ausu galam ir dzirdēti dažnedažādi nostāsti par steroīdu radītiem blakusefektiem. Aplūkosim dažus populārākos mītus, kas, iespējams, ir balta patiesība.

    Play true jeb Spēlē godīgi! ir Pasaules Antidopinga aģentūras sauklis, un tā cīnās pret aizliegto vielu lietošanu ne tikai elites sportā, bet arī sabiedrībā kopumā. Diemžēl ar šiem centieniem nav gana, jo vēl aizvien ir drosminieki, kas aizliegtās vielas uzskata par sabiedrotajiem sportā un fitnesā.

    Visvairāk izplatītā dopinga forma ir androgēnie anabolie steroīdi (turpmāk saukti arī AAS). Tās ir vīrišķā hormona testosterona sintētiskās variācijas. Medicīnā tos izmanto, lai cīnītos ar dažādām slimībām. Sportā – lai uzlabotu garīgās un fiziskās spējas, krietni pārdozējot medicīnā noteiktās devas.

    Dažkārt pat tiek izmantoti preparāti, kas paredzēti lietošanai veterinārijā, – tas nenoliedzami atstāj sekas uz veselību.

    Steroīdu lietošana var izraisīt neauglību. Mīts vai patiesība?

    Daļēji patiesība

    Tā kā pētījumi ar paaugstinātām AAS devām ir neētiski un netiek veikti, ieskatu steroīdu pārdozēšanas radītajos blakusefektos, kas novērojami vīriešu reproduktīvajā sistēmā, var sniegt pētījumi par vīriešu hormonālo kontracepciju.

    Vīriešiem testosterona produkciju un spermatoģenēzi veicina hormons, ko sauc par luteinizētājhormonu (tas pats hormons, kas atbild par regulāru menstruāciju ciklu sievietēm), tāpēc likumsakarīgi, ka androgēno anabolisko steroīdu lietošana rada nomācošu iespaidu uz šo dabisko procesu.

    AAS lietošanas dēļ sēkliniekos saražotā testosterona daudzums krītas, un tas savukārt samazina vīrišķo dzimumšūnu daudzumu.

    Šis princips tiek izmantots vīriešu hormonālajā kontracepcijā.

    Pētījumos ir novērots, ka atjaunošanās process prasa laiku no sešiem līdz 24 mēnešiem, taču jāņem vērā, ka tika pētīta tādu hormonālās kontracepcijas devu ietekme, kuras ir ievērojami mazākas nekā tās, ko lieto kā dopingu. Tā kā steroīdu pārdozēšana var ilgt gadiem, ir gandrīz neiespējami prognozēt reproduktīvās sistēmas darbības normalizēšanās laiku.

    Sieviešu organismā AAS lietošanas dēļ visbiežāk novēro reproduktīvās sistēmas traucējumus – menstruāciju trūkumu un traucējumus, kas izpaužas kā sāpīgas menstruācijas, galvassāpes, vemšana un problēmas, kas saistītas ar vēderu un urinēšanu. Taču jāpiemin, ka šos pašus simptomus var novērot arī smagu fizisku slodžu dēļ – tiek izjaukti hormonu līmeņi, kas atbild par reproduktīvās sistēmas darbību.

    Tas savukārt samazina sieviešu galvenā dzimumhormona estrogēna sekrēciju un pat var radīt neauglību. Steroīdu lietošana kopā ar smagu fizisku slodzi šos simptomus var padarīt vēl izteiktākus un smagākus.

    Steroīdu lietošanas dēļ vīriešiem samazinās sēklinieku apjoms. Mīts vai patiesība?

    Patiesība

    Dzimumhormonus regulējošo hormonu līmeņa pazemināšanās vīrieša organismā ir tieši saistīta ar spermatozoīdu skaita sarukumu – jo zemāks gonadotropā hormona līmenis, jo mazāks spermatozoīdu skaits. Saistībā ar spermatoģenēzes panīkumu būtiski samazinās sēklinieku apjoms, jo sēklinieku kanāliņi aizņem aptuveni 95% sēklinieku.

    Lietojot steroīdus, vīriešiem ir problēmas ar erekciju. Mīts vai patiesība?

    Daļēji patiesība

    Steroīdu lietotājiem paralēli spermatozoīdu skaita kritumam un sēklinieku apjoma samazinājumam var būt arī libido un erektilo funkciju pavājināšanās. Šādas blakusparādības īpaši novērojamas tiem steroīdu lietotājiem, kas izvēlas aromatizējošos androgēnos anaboliskos steroīdus (aromatizācija ir vīrišķā hormona testosterona pārveidošanās par sievišķo hormonu estrogēnu).

    Lai arī estrogēns vīrieša organismā ir nepieciešams, lai nodrošinātu tā normālu funkcionalitāti, pārlieku augsts tā līmenis un disbalanss attiecībā pret testosteronu var radīt seksuālo disfunkciju. Šādas problēmas var parādīties ne tikai AAS lietošanas laikā, bet arī drīz pēc AAS lietošanas pārtraukšanas, jo dabiskā testosterona sekrēcijas atjaunošanās normas robežās prasa ilgu laiku.

    Steroīdu lietošana izraisa ādas problēmas. Mīts vai patiesība?

    Patiesība

    Dermatologs bieži vien ir pirmais ārsts, ko apmeklē AAS pārdozētājs. AAS iedarbojas uz dažādiem receptoriem un dziedzeriem mūsu ādā un var radīt nepatīkamus simptomus. Visbiežāk izplatītās pazīmes ir akne (Acne vulgaris), taukaina āda, seboreja, strijas, pārmērīga matu augšana sievietēm paaugstināta vīrišķā hormona līmeņa dēļ, pastiprināta matu izkrišana vīriešiem. Saskaņā ar dažādiem pētījumiem akne ir konstatēta vairāk nekā 50% AAS lietotāju.

    Lielākoties šīs pārmaiņas ir novēršamas ar antiandrogēnu terapiju, taču nopietnos gadījumos uz skartajiem reģioniem paliks rētas.

    Otra visvairāk izplatītā pazīme ir strijas. Vairāk nekā 40% kultūristu sūdzas par strijām, tipiskais reģions ir krūšu muskulis un rokas augšdaļa. Striju veidošanās ir izskaidrojama ar muskuļu straujo palielināšanos. Strijas neizzūd arī pēc AAS lietošanas pārtraukšanas.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē